Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
05/09/2023 | 08:35
Militaire News

Διακοπή κάλυψης δαπανών φαρμακευτικής-υγειονομικής περίθαλψης καταγγέλει ο ΣΑΣΜΥ

Διακοπή κάλυψης δαπανών φαρμακευτικής-υγειονομικής περίθαλψης καταγγέλει ο ΣΑΣΜΥ

Διακοπή κάλυψης δαπανών φαρμακευτικής – υγειονομικής περίθαλψης καταγγέλει με ανακοίνωση του ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (Σ.Α.Σ.Μ.Υ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το κόστος που καταβάλουν οι στρατιωτικοί από το οικογενειακό τους εισόδημα για την πληρωμή των  ειδικών θεραπειών τόσο για τους ιδίους όσο και για αυτούς που έχουν τέκνα ΑΜΕΑ είναι δυσβάστακτο και τους οδηγεί στη οικονομική εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Η ανακοίνωση:

 

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια,

ΚΟΙΝ  : Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιο Οικονόμου

Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων,

κ.κ.Α/ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ-ΠΟΕΣ-ΠΟΜΕΝΣ-ΣΑΣΜΥΝ-ΣΑΣΥΔΑ-ΣΑΣ-ΣΑΙΡ-ΣΟΕΔ- ΠΑ.Σ.Ε.Σ- ΜΜΕ – Στρατιωτικοί συντάκτες

ΘΕΜΑ :Υγειονομική Περίθαλψη – Δαπάνες Υγείας ΑΜΕΑ για θεραπείες που αποζημιώνονται κατά πράξη.   

ΣΧΕΤ.   : α.   ΠΔ 432/1983(καταργήθηκε)

  β.   ΠΔ 62/2023

  γ.   Φ.838/31/160090/Σ.9641/29 Ιουν 23/ΑΣΔΥΣ/ΔΥΓ

  δ.   Φ.838/15/30791/Σ.3317/30 Ιουν 23/ΔΥΒ/ΔΥΓ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Ο ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από όχληση των μελών του συνέταξε το παρόν έγγραφο ώστε να αιτηθεί την συνδρομή σας για την βελτίωση του χρόνου εκκαθάρισης  δαπανών υγείας και για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από εσάς ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε εδώ και δύο μήνες με την αναστολή προκαταβολών για δαπάνες υγείας που αφορούν φυσιοθεραπείες και ειδικές θεραπείες που αποζημιώνονται κατά πράξη.   

Είχαμε ενημερώσει τον προκάτοχο σας με το Αρ. Πρωτ.:22/2023 Τρίκαλα,04 Απρ 23 έγγραφο μας ότι καθημερινά έρχονται αναφορές από μέλη μας για μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση δαπανών υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να καθυστερεί να αποδοθεί στα μέλη μας το δικαιούμενο ποσοστό από χρήματα τα οποία οι ίδιοι έχουν καταβάλει. 

Πρόσφατα σε απάντηση ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, βουλευτών του ΚΚΕ με την Φ.900α/1031/18951 Αθήνα, 22 Αυγούστου 2023  ο ΥΦΕΘΑ  κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης αποδεχόμενος τις υφιστάμενες καθυστερήσεις επικαλέσθηκε ότι «σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο έχει καθοριστεί η χορήγηση προκαταβολής στα στελέχη, έναντι δαπανών φαρμακευτικής – υγειονομικής περίθαλψης και, ως εκ τούτου, ο χρόνος καταβολής των επιστρεφόμενων ποσών στους δικαιούχους περιορίζεται στο ελάχιστο. Ανέφερε επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνέχεια οδηγιών της πολιτικής Ηγεσίας θα προβεί σε αναθεώρηση του τρόπου καταβολής των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης με στόχο τη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης της γραφειοκρατικής διαδικασίας των υποβαλλόμενων δαπανών των στελεχών του ΣΞ».

Αντί όμως να βελτιώνεται η υπάρχουσα προβληματική κατάσταση καταφτάνουν καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του συνδέσμου μας μηνύματα ότι μετά την ψήφιση του ΠΔ 62/2023 εκδόθηκαν από την υπηρεσία  διαταγές όπως φαίνεται με (γ), (δ) σχετικά, οι οποίες είναι  προγενέστερες από την απάντηση που έδωσε πρόσφατα ο κ. ΥΦΕΘΑ με τις οποίες εγκρίνεται η μη αποστολή δαπανών προς εξαγορά που αφορούν φυσιοθεραπείες και ειδικές θεραπείες που αποζημιώνονται κατά πράξη προς αποφυγή της διαδικασίας επιστροφής μεγάλου αριθμού των εν λόγω δαπανών στους δικαιούχους.

Το κόστος που καταβάλουν οι στρατιωτικοί από το οικογενειακό τους εισόδημα για την πληρωμή των παραπάνω ειδικών θεραπειών τόσο για τους ιδίους όσο και για αυτούς που έχουν τέκνα ΑΜΕΑ είναι δυσβάστακτο και τους οδηγεί στη οικονομική εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σας μεταφέρουμε αυτούσιο το μήνυμα που λάβαμε από μέλος του συνδέσμου μας στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος.

«  Καλησπέρα,

Σας αποστέλλω το παρόν για να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για την επικρατούσα κατάσταση που αφορά πολλούς συναδέλφους και εμένα προσωπικά.

Συγκεκριμένα ως πατέρας τέκνου ΑΜΕΑ, ξοδεύω 540€ μηνιαίως σε λογοθεραπεία και εργοθεραπεία. 

Μέχρι πριν από έναν μήνα ετοίμαζα δαπάνη και αναφορά για προκαταβολή και εντός 10 ημερών το ΚΤΣ πραγματοποιούσε την πίστωση.

Εδώ και έναν μήνα με βάση κάποιο νέο ΦΕΚ έπαψε να πραγματοποιεί το ΚΤΣ προκαταβολές καθώς αυτά τα δικαιούμενα χρήματα μειώνονται χωρίς όμως ακόμα να έχει βγει οριστικό έγγραφο από το ΓΕΣ/ΔΥΓ για να ξέρουμε που βαδίζουμε.

Τον μήνα Αύγουστο εγώ προσωπικά και αρκετοί συνάδελφοι υποφέραμε χωρίς αυτό το μεγάλο ποσό.

Φτάσαμε 1 Σεπτεμβρίου και τα θεραπευτήρια απαιτούν τα χρήματα τους.

Τα νέα από τα ελεγκτικά της ΔΥΓ είναι αποκαρδιωτικά, καθώς υφίσταται πιθανότητα να μας ζητηθεί ακόμα και επιστροφή χρημάτων από θεραπείες τέκνων.

Όπως καταλαβαίνετε οδηγούμαστε σε κατάσταση πείνας και εξαθλίωσης.

Παρακαλώ να προσφέρετε κατά την κρίση σας, ως ΣΑΣΜΥ ένα λιθαράκι βοήθειας.»

Ως ΣΑΣΜΥ παρακαλούμε όπως κατανοήσετε και ενσκήψετε στο πρόβλημα διότι η απογοήτευση των μελών μας είναι διάχυτη.Τα μέλη μας στελέχη των ΕΔ περίμεναν πάρα πολλά χρόνια για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αλλά εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουν ότι το νέο ΠΔ 62/2023 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους αυτές.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έχει μειώσει το ύψος των παρεχόμενων υπηρεσιών.Επίσης η καθυστέρηση έκδοσης διευκρινιστικών οδηγιών από την υπηρεσία οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση μια μερίδα στρατιωτικών που έχουν ειδικά προβλήματα ή περιθάλπουν τέκνα ΑΜΕΑ.

Πιστεύουμε ότι έφτασε πλέον η ώρα για ριζικές τομές στο θεσμικό πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

Γνωρίζουμε ότι τα μέλη μας όπως όλοι οι στρατιωτικοί δεν έκαναν ποτέ και δεν θα κάνουν ποτέ σκόντο στο καθήκον που τους έχει ορίσει η πολιτεία για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Θα πρέπει όμως και η πολιτεία να ενσκήψει στα διαπιστωμένα  προβλήματα  του προσωπικού και να δώσει λύσεις.

Γνωρίζοντας  τις ευαισθησίες σας, ευελπιστούμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών από εσάς ώστε να δοθεί λύση άμεσα για την άρση αναστολής προκαταβολών για δαπάνες υγείας που αφορούν φυσιοθεραπείες και ειδικές θεραπείες που αποζημιώνονται κατά πράξη και την πίστωση χρημάτων στους δικαιούχους εντός δεκαημέρου ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους με εξόφληση των ιδιωτικών κέντρων προς αποφυγή επιδείνωσης της υγείας τους.

Επίσης σας προτρέπουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανεξετάσετε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους όπως αυτό διαμορφώθηκε με το ΠΔ 62/2023 ώστε επέλθει πραγματική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για περαιτέρω εξειδίκευση των υφιστάμενων προβλημάτων καθώς και των προτάσεων μας. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης