Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
04/09/2023 | 05:30 (ενημερώθηκε 8 μήνες πριν)
Militaire News

Ο Έβρος κάηκε και κανένας δεν έχει ευθύνη; Ερωτήματα για τους «ανευθυνοϋπεύθυνους» που στρουθοκαμηλίζουν

Ο Έβρος κάηκε και κανένας δεν έχει ευθύνη; Ερωτήματα για τους «ανευθυνοϋπεύθυνους» που στρουθοκαμηλίζουν
Ο καπνός από την φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Τσικράκι Φαρσάλων απλώνεται πάνω από τον Παγασητικό Κόλπο κατά την δύση του ηλίου κι όπως διακρίνεται από την Μηλίνα στο νότιο Πήλιο, Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Στον Έβρο έχουν καεί πλέον περισσότερα από 900.000 στρέμματα! Ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος πολίτης δεν μπορεί να βρει ελαφρυντικά για όσους έχουν την ευθύνη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Πέρυσι μας κάηκε η Δαδιά! Φέτος κάηκε ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ και μέσα από τις στάχτες αναδεικνύεται η ανευθυνότητα, η αδιαφορία, η περιφρόνηση των «αρμοδίων» για την προστασία ανθρώπινων ζωών -είχαμε νεκρούς φέτος από τις φωτιές- αλλά και του εθνικού πλούτου. Γιατί το δάσος της Δαδιάς που το άφησαν να καεί ήταν περιουσιακό στοιχεία της χώρας.

Θα πληρώσει κάποιος; Θα αναλάβει την ευθύνη; Είδαμε φωτογραφίες και ρεπορτάζ όπου στο Μαξίμου υπουργοί χαριεντίζονταν , γιορτάζοντας τα γενέθλια τους!!! Έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα; Πιστεύουν στα σοβαρά ότι όλα αυτά θα «καλυφθούν» από το …euros-pass και τα αφηγήματα που θα μας διηγηθεί πάλι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο;

Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από αναγνώστη του militaire.gr . Δεν είναι το μοναδικό που εκφράζει τους προβληματισμούς πολιτών. Συμπυκνώνει σε λίγες γραμμές όλα όσα σκέφτονται, συζητούν και επικρίνουν οι πολίτες , βλέποντας τη χώρα να πλέει σαν καρυδότσουφλο σε τρικυμία ,χωρίς κανένας να θέλει να πιάσει το τιμόνι…

«Πρώτα θα τους κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήταν”.

Στο άκουσμα της έκφρασης αυτής θα νόμιζε κάποιος ότι αφορά ρήση φυλάρχου αφρικάνικης χώρας ή ιθαγενή αρχηγού στον Αμαζόνιο.

Η παραπάνω έκφραση ειπώθηκε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ το 2020 σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου για τις έρευνες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το έναυσμα για την παρακάτω παράθεση μερικών σκέψεων σχετικά με την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή σε συνδυασμό με την προτροπή θα τους κάψουμε, είναι το τραγικό ατύχημα στην Αγχίαλο Μαγνησίας με την εκτόνωση πυρομαχικών στοιβάδας καθώς και το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας στον Έβρο με το εξίσου καταστροφικό αποτέλεσμα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Είδαμε ως απόρροια του ατυχήματος στην Αγχίαλο να ενεργοποιείται ένας ολόκληρος εσωτερικός μηχανισμός ανωτάτων αξιωματικών από όλους τους κλάδους των Ε.Δ με σκοπό τον έλεγχο και την επιθεώρηση  των υφιστάμενων σχεδίων πυρασφάλειας διάφορων εγκαταστάσεων ώστε μελλοντικά να αποφευχθεί ένα νέο Κούγκι και πιθανή ανθρώπινη απώλεια. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων καθώς υπάρχει και δικαιολογημένα το εθνικό συμφέρον και το απόρρητο της διαδικασίας, χωρίς βεβαία να λαμβάνεται υπόψιν ότι το πόρισμα της ΕΔΕ για την Αγχίαλο δόθηκε στη Δημοσιότητα με υποβάθμιση της διαβάθμισης (εδώ δεν υπάρχει απόρρητο και εθνικό συμφέρον) αλλά και το ατόπημα του πρώην ΥΦΕΘΑ με την διαδικτυακή κοινοποίηση καίριων σημείων καυσίμων-αγωγών σε (προεκλογική) φωτογραφία προβολής έργου.

Εντούτοις βλέπουμε την απονομή συγχαρητηρίων και δικαιολογημένα στο ένστολο προσωπικό μονάδων του Έβρου για την συμβολή-συνδρομή τους στον αγώνα της πυρόσβεσης.

Εκ του αποτελέσματος, στον Έβρο και δεν είναι μύθευμα, συντελέστηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή με πάνω από 800.000 καμμένα στρέμματα γης.

Η γείτονα χώρα χρησιμοποιεί κατά κόρον τα εγχώριας κατασκευής πολυδιαφημισμένα battle tested μηΕΑ Bayraktar τα τελευταία χρόνια εκτός των άλλων επιχειρησιακών αποστολών και για την επιτήρηση των δασών τους, εξασφαλίζοντας με το ελάχιστο δυνατό κόστος και κόπο σε εργατοώρες μια σχετική ασφάλεια για το σύνολο της επικράτειας της.

Είναι άραγε πιο έξυπνοι ή επαγγελματίες από εμάς; Μήπως είναι πιο σοβαροί από εμάς; Μήπως έχουν σταθερό στρατηγικό προσανατολισμό και ξέρουν τι θέλουν;

Υποθετικά ερωτήματα αλλά το να εκτρέπεις το μοναδικό UAV που επιχειρεί επιχειρησιακά στην Ελλάδα (έτσι μας λέει τουλάχιστον το ιστορικό στο Flight Radar) κατόπιν εορτής στις καιόμενες περιοχές του Έβρου μετά από 3-4 ημέρες σημαίνει ότι απλά το στέλνεις και αυτό για επικοινωνιακούς λόγους.

Άραγε τα υπόλοιπα UAV της Αεροπορίας και του Στρατού που είναι; (μήπως είναι παρωχημένα και ακατάλληλα ή μη διαθέσιμα λόγω ανταλλακτικών;).

Επίσης, πόσο εκπαιδευμένο σε θέματα πυρόσβεσης – κατάσβεσης και χρήσης μέσων είναι το προσωπικό που εμπλέκεται στις πυρκαγιές και στέλνεται ως βοηθητικό πεζοπόρο προσωπικό;

Υπάρχει συναφή εκπαίδευση στις μονάδες εκστρατείας αλλά και να υπήρχε τι να προλάβουν οι καημένοι αφού πλέον καλούνται να κάνουν και τους οδηγούς ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με μια πλειάδα ρητορικών ερωτήσεων που ίσως πονάνε ή δεν είναι εύηχες σε αυτιά που δεν ιδρώνουν και σε γαλόνια που δυστυχώς είναι ελλιποβαρή στο μέγεθος των μέζεων τους αφού υπό το πρίσμα ενός ψεύτικου καθωσπρεπισμού διαφεύγουν πάντα ατσαλάκωτοι γιατί στην Ελλάδα του 2023 έχουν μάθει να είναι ανευθυνουπεύθυνοι και να στρουθοκαμηλίζουν.

Δυστυχώς είναι γλυκό το μέλι της εξουσίας και αυτό το γνωρίζει καλά η στρατιωτική νομεκλατούρα των 10-20 στρατηγών που θα έκανε και κάνει τα πάντα για την ανέλιξη της και φυσικά τα προνόμια της εκτελώντας άρρητα τον σχεδιασμό που επιβάλει…ποιος….. εδώ αφήνουμε την φαντασία να οργιάσει. Μήπως η προτροπή “Θα τους κάψουμε” κρύβει Αλαζονεία και ένα άκρατο ΥπερΕγω εις βάρος του Εθνικού Συμφέροντος γιατί εκ τους αποτελέσματος οι Καμμένοι είμαστε εμείς Κύριε Αρχηγέ. Τελικά Αμύνεσθαι περί Πάρτης ή περί Πατρίς»….

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης