Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Πολιτική
29/08/2023 | 15:53 (ενημερώθηκε 8 μήνες πριν)
Militaire News

Η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη από το 2021 το σύστημα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιών!

Η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη από το 2021 το σύστημα πρόγνωσης εξάπλωσης πυρκαγιών!
ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ Η ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
  • Οι Data Journalists έθεσαν το ερώτημα στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιείται πλέον το «Iris» κι αν έχει αντικατασταθεί από κάποιο άλλο σύγχρονο πρόγραμμα, όμως δεν έχουμε λάβει απάντηση.
  • Κώστας Λαγουβάρδος (διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) στους Data Journalists: «Τεράστιο έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών κι επιχειρησιακών φορέων. Δεν υπάρχει συνεχής επιστημονική υποστήριξη στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, από λεπτομερείς προγνώσεις καιρού, ανάλυση κι επεξεργασία δορυφορικών εικόνων κι εξελιγμένους πυρομετεωρολογικούς δείκτες».
  • Δρ Θοδωρής Γιάνναρος (πυρομετεωρολόγος, εντεταλµένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) στους Data Journalists: «Eίναι πολύ άδικο για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες κι Ελληνίδες πυροσβέστες, να μην υποστηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το γιατί δεν αξιοποιείται, είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απευθύνετε στην Πολιτική Προστασία της χώρας».
  • «Μέσα σε 60-70 λεπτά η Πυροσβεστική λαμβάνει 24ωρη πρόγνωση εξάπλωσης της πυρκαγιάς».
  • Πώς λειτουργεί το «Iris» στο πεδίο των πυρκαγιών για να αποτρέπει την εξάπλωσή τους, σε ποιες χώρες εφαρμόζεται και ποια άλλα παρόμοια σύγχρονα μοντέλα χρησιμοποιούν κράτη της Δύσης.
  • Το ελληνικό παράδοξο: Ελληνικός δημόσιος φορέας διευθύνει τον συντονισμό ευρωπαϊκού προγράμματος της ΕΕ για τις ακραίες δασικές πυρκαγιές σε συνεργασία με τις Πυροσβεστικές και τις Πολιτικές Προστασίες 20 ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αγνοείται από τις ελληνικές κυβερνήσεις

 

του Βασίλη Γαλούπη

Περισσότερα από 1,5 εκατ. καμένα στρέμματα μέσα στο 2023, τα πιο πολλά απ’ όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές EFFIS του Copernicus. Πάνω από 5 εκατ. κατεστραμμένα δάση την τελευταία 10ετία, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής. Και πιο πολλά από 23,5 εκατ. στρέμματα έχουν κατακαεί από το 1970 – 2023 σε 60.000 πυρκαγιές, μια έκταση ίση με την Πελοπόννησο και την Αττική μαζί, όπως έχει δημοσιεύσει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, δικαστικός πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού

Κι όμως, ακόμα κι εν έτει 2023 υπάρχουν διαθέσιμα τεχνολογικά «όπλα» που κρατούνται μακριά από τις καθημερινές μάχες που δίνονται στην ελληνική επικράτεια στις αντιπυρικές περιόδους. Επιστήμονες καταγγέλλουν στους Data Journalists ότι υπάρχει «τεράστιο έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών κι επιχειρησιακών φορέων». Και τα αποτελέσματα είναι εφιαλτικά. Η Ελλάδα βιώνει το δεύτερο πιο εφιαλτικό καλοκαίρι από το 2007, όταν είχαν καεί περισσότερα από 2,7 εκατ. στρέμματα, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην χώρα.

Ένα από τα «εργαλεία» πρόγνωσης της εξάπλωσης και των δασικών πυρκαγιών που έχει αποσυρθεί ανεξήγητα από το 2021, είναι το «Iris». Από την τότε γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια από το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δεν δόθηκε ποτέ εξήγηση για τους λόγους της απόφασης διακοπής χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου προγνωστικού συστήματος, που είχε αποδειχθεί χρήσιμο στην Πυροσβεστική το 2019 και το 2020.

Διαβάστε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης