Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
19/06/2023 | 22:43
Militaire News

«Ελληνοτουρκική κόντρα» για τα Στενά των Δαρδανελίων αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος

«Ελληνοτουρκική κόντρα» για τα Στενά των Δαρδανελίων αποκαλύπτει ο τουρκικός Τύπος

Η μεγάλη κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Aksam με κεντρικό, πρωτοσέλιδο τίτλο «Ξανά “δυσαρέσκεια” για την Τουρκία» παρουσιάζει ρεπορτάζ για την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τι γράφει:

«Καμία απόφαση δεν ελήφθη στην Υπουργική Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά διέρρευσε fake news στα ΜΜΕ επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Τουρκία. Η Aksam παρουσιάζει την αλήθεια. Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί για την Κύπρο είναι προβλήματα, αλλά δεν είναι καινούργια, ούτε αποτέλεσαν εμπόδιο. Εμπόδιο προέκυψε από την ένσταση της ελληνικής πλευράς για την έκφραση «Τουρκικά Στενά» στο υπό έγκριση σχέδιο.

Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, θα έπρεπε να κατονομάζονται ως «Στενά των Δαρδανελίων  και της Κωνσταντινούπολης »! Ο υπουργός Γκιουλέρ έδωσε αρχικά μαθήματα γεωγραφίας, κράτους και δικαίου και μετά είπε: «Η ονομασία  Tουρκικά Στενά θα παραμείνει». ‘Όμως ούτε άλλοι υπουργοί του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την ελληνική αντιπροσωπεία.

 Η Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας, η οποία συγκλήθηκε την Παρασκευή για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου, απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για τα νέα αμυντικά σχέδια. Μετά τη συνάντηση, ελληνικές πηγές διέρρευσαν πληροφορίες στα ελληνικά ΜΜΕ. Το ίδιο έγινε και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που ενημερώθηκαν από δικές τους πηγές.

Το επίσημο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Voice of America, επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές», ανέφερε ότι η Τουρκία δεν έδωσε την έγκρισή της στα σχέδια «λόγω κάποιων διατυπώσεων που χρησιμοποιούνται αναφορικά με γεωγραφικές τοποθεσίες που σχετίζονται με την Κύπρο».

«Λόγω των επιφυλάξεων που εξέφρασαν ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τα σχέδια δεν εγκρίθηκαν επίσημα στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας. Η απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών», ανέφερε η VOA, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις για ποια θέματα.

Ποια είναι τα τρία προβλήματα κατά την Aksam:

 

1-      Είναι αλήθεια ότι το Κυπριακό υπήρξε κατά καιρούς πρόβλημα εντός του ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι καινούργιο. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαμορφώνονται περιφερειακά αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, ούτε η πολιτική δομή στο νησί της Κύπρου είναι μια νέα κατάσταση! Η διαίρεση του νησιού, το γεγονός ότι η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ είναι μέλος της ΕΕ αλλά δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία ούτε είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι η ‘ΤΔΒΚ’ δεν αναγνωρίζεται από μέλη του ΝΑΤΟ προκαλούν ήδη προβλήματα σε ορισμένες αποφάσεις, αυτά όμως λύνονται με ενδιάμεσους τύπους ή αναβάλλονται. Με άλλα λόγια, ο λόγος της μη λήψης απόφασης (στην πρόσφατη Σύνοδο ΥΠΑΜ ΝΑΤΟ) δεν είναι κάποιες ευαισθησίες για την Κύπρο.

2-      Το δεύτερο θέμα είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη δώσει την έγκρισή της. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, κάποια μέλη της Συμμαχίας παρακάλεσαν την Τουρκία να διευκολύνει τη Σουηδία. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά υπενθύμισε ότι η Σουηδία είχε αποδεχθεί τις προϋποθέσεις-αιτήματα της Τουρκίας σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και FETO και ότι αυτή η δέσμευση υπεγράφη «υπό τη μαρτυρία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, η Σουηδία δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις της. Η τουρκική πλευρά τόνισε ξεκάθαρα ότι «η αποτυχία της Σουηδίας να λάβει μέτρα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα και τη φιλοσοφία της ομπρέλας ασφαλείας του ΝΑΤΟ». Ο Yaşar Güler, ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, επεσήμανε αυτή την κατάσταση δηλώνοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι υποστηρίζουμε την πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ και ότι «η Σουηδία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία εάν εκπληρώσει συγκεκριμένα τις δεσμεύσεις της που καταγράφονται στο Τριμερές Μνημόνιο». Άρα αυτό το θέμα από μόνο του δεν ήταν η αιτία για την έλλειψη απόφασης στη Σύνοδο της περασμένης εβδομάδας. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η ελληνική ΕΡΤ προέβαλε εκτενώς τις δηλώσεις του Γκιουλέρ.

3-      Το βασικό θέμα που προκάλεσε κρίση στη Σύνοδο ήταν ο όρος «Τουρκικά Στενά». Ωστόσο, υπαίτιος γι’ αυτό δεν ήταν η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα! Στα Περιφερειακά Σχέδια Ασφάλειας που εκπονήθηκαν στη γραμματεία του ΝΑΤΟ μόνο η ελληνική αντιπροσωπεία είχε αντιρρήσεις για τον κατονομασμό των Στενών των Δαρδανελίων [sic Canakkale] και της Κωνσταντινούπολης [sic Istanbul] ως «Τουρκικά Στενά». Η ελληνική πλευρά επέμεινε να αναφερθούν τα Στενά ως ‘Δαρδανέλια’ και ‘Βόσπορος’. Ωστόσο, ο ΥΠΑΜ Yaşar Güler εξήγησε λεπτομερώς ότι και τα δύο στενά βρίσκονται εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι υπό την κυριαρχία της, ανήκουν στην Τουρκία, ότι αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και αποδεκτή στο διεθνές δίκαιο και ότι όλοι οι διεθνείς θεσμοί, ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει ξεκάθαρα αυτήν την κυριαρχία. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «η ένσταση της Ελλάδας είναι προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας της Τουρκίας» και επανέλαβε ηχηρά ότι «ο όρος Τουρκικά Στενά δεν μπορεί να αλλάξει».

Πηγές που γνωρίζουν τα διαμειφθέντα στη Σύνοδο ανέφεραν ότι οι υπόλοιποι υπουργοί στο τραπέζι δεν υποστήριξαν το αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα τόνισαν επίσης ότι οι αναφορές που διέρρευσαν σε ελληνικά και αμερικανικά μέσα είχαν σκοπό να αποκρύψουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα που εμπόδισε τα σχέδια ασφαλείας και να παρουσιάσουν την Τουρκία ως αδιάλλακτη, προκειμένου να ασκηθεί περαιτέρω πίεση  στην Άγκυρα για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης