Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία Άποψη
20/06/2023 | 05:20 (ενημερώθηκε 11 μήνες πριν)
Militaire News

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το παρόν και το μέλλον

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα το παρόν και το μέλλον

Γράφει ο

ΤΑΚΗΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ 

Ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις είναι αναγκαίες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται :

•μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος από παραγωγικούς τομείς και κατηγορίες προϊόντων στα οποία έχει εξειδίκευση η εταιρία σε άλλους τομείς σχεδόν μηδενικής προστιθέμενης αξίας.  Η αναπτυξιακή στρατηγική της θα έπρεπε κατά κύριο λόγο να είναι προσανατολισμός σε εξελιγμένα πυρομαχικά 155mm, όλμοι 120mm, προετοιμασία για αυξημένη συμμετοχή στα πυρομαχικά αρμάτων, εξελιγμένα πυρομαχικά 40mm, νέο τυφέκιο κ.λ.π. και δευτερευόντως σε άλλα συστήματα για τα οποία όμως η εταιρία θα όφειλε να «ανταλλάξει» την συμμετοχή της με εισαγωγή τεχνογνωσίας και σημαντική προστιθέμενη αξία.

•μεθοδική πολιτική αφαίρεσης  περιουσιακών στοιχείων   τα οποία θα μπορούσαν με την κατάλληλη αξιοποίηση στα πλαίσια ενός ολιστικού επιχειρησιακού προγράμματος να χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της  και τις επενδυτικές της ανάγκες. Η αρχή έγινε με το «σκότωμα» του οικοπέδου στην Ελευσίνα, την αφαίρεση των εισπράξεων από το Ιράκ και την αφαίρεση του οικοπέδου στο Χαιδάρι. Προστιθεμένης της αξίας του οικοπέδου στον Υμηττό, λόγω της μετεγκατάστασης, με την αξία των προαναφερόμενων  περιουσιακών στοιχείων θα υπήρχε ένα σημαντικής αξίας αποθεματικό ικανό να αντιμετωπίσει θέματα επενδύσεων, ρύθμισης χρεών, αρνητικού κεφαλαίου κίνησης κ.λ.π.

•υλοποίηση σχεδίου υπονόμευσης της θέσεως της εταιρίας σε προνομιακές της αγορές στο εξωτερικό. Η αρχή έγινε με την αδικαιολόγητη ακύρωση συμβάσεων με χώρα της Β. Αφρικής και συνεχίστηκε με ακύρωση συμβάσεων με μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής, της ΒΑ Αφρικής, της Β. Αφρικής, της Ν. Ασίας. Σημαντικό στοιχείο της πολιτικής υπονόμευσης είναι η εξαγγελία μετεγκατάστασης του εργοστασίου του Υμηττού τον Απρίλιο του 2021 και η ανακοίνωση ολοκλήρωσής της τον Ιούλιο του 2022 !!!

•να επικρατεί η άποψη ότι δεν υπάρχει εξωτερική αγορά για τα παραγόμενα προϊόντα των ΕΑΣ. Αντιθέτως ακόμα και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία η διεθνής ζήτηση για πιστοποιημένα κατά ΝΑΤΟ συμβατικά πυρομαχικά ήταν σημαντική 1ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASAP αλλάζει δραματικά το επίπεδο της διεθνούς ζήτησης.  Όμως συγκεκριμένες πολιτικές  αποφάσεις έβαλαν και βάζουν εμπόδια στην εξωστρέφεια της εταιρίας αν και το κόστος της εργασίας είναι πλέον χαμηλότερο των ανταγωνιστών της. Αναφέρθηκε πιο πάνω η ακύρωση εξαγωγικών συμβάσεων προσθέτω την υποχρέωση της εταιρίας να λειτουργεί με το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων επιχειρήσεων προσφοράς υπηρεσιών, την ενθάρρυνση του μετόχου !!! να μετακινηθούν σημαντικής τεχνογνωσίας εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του δημοσίου, την απαγόρευση ορισμένου αριθμού και εξειδίκευσης εργαζόμενων κ.λ.π.

 

Σε αντίθεση με όσους αντιμετωπίζουν επιδερμικά ή κάτω από σκοπιμότητες την κατάσταση στα ΕΑΣ σημειώνω ότι από το 1983 και μέχρι την περίοδο των μνημονίων η συσσώρευση χρεών και ζημιών στην εταιρία είχε ως κύρια αιτία την λειτουργία της κάθε χρόνο με σημαντική υποαπασχόληση ακόμα και σε περιόδους υψηλών ανεκτέλεστων παραγγελιών. Η υποαπασχόληση οφείλεται στο γεγονός της ενεργού διατήρησης υποαπασχολούμενων γραμμών παραγωγής για λόγους εθνικής άμυνας. Αυτή η κατάσταση οδηγούσε σε ζημιές και χρέη που ο μέτοχος τα αντιμετώπιζε κυρίως με την εγγύησή του για διευκόλυνση της εταιρίας σε τραπεζικό δανεισμό. Από την μνημονιακή περίοδο και μετά  ακυρώθηκε, από τον μέτοχο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς και ο μέτοχος αρκείται να διατηρεί την εταιρία σε λειτουργική αδράνεια καλύπτοντας κυρίως την μισθοδοσία και παρέχοντας απαλλαγή ως προς την υποχρέωση της  να είναι ενήμερη. Δεν αρκεί να προβάλλει ο μέτοχος τα οικτρά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας αλλά οφείλει να ανιχνεύει τις αιτίες αυτών.

•Η εξαγγελία του  πρωθυπουργού τον Απρίλιο του 2021 για μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Υμηττού αντιμετωπίστηκε με ανησυχία ότι υποκρύπτει οριστικό κλείσιμο της εταιρίας. Η ανησυχία εξελίχθηκε σε βεβαιότητα με τις γνωστές κυβερνητικές παλινωδίες ως προς τον χώρο υποδοχής, τον χρόνο απελευθέρωσης του οικοπέδου, την πρόθεση να αποθηκευτούν σημαντικές γραμμές παραγωγής κ.λ.π. Η απόφαση της Ε.Ε. για το πρόγραμμα ASAP και η επίσκεψη του Τιερί Μπρετόν αλλά και του Ντόκου στον Υμηττό είναι γεγονός ότι προκαλεί δυσχέρειες στους οπαδούς του υπουργικού πάρκου που επιδιώκουν άμεσα κλείσιμο ουσιωδών γραμμών παραγωγής.   Οι προφανείς επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργεί το ASAP    δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο εξέτασης της μελλοντικής πορείας των ΕΑΣ. Είναι προφανές ότι την νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα ληφθούν αποφάσεις για τα ΕΑΣ. Η αξιοποίηση των ευκαιριών του ASAP προϋποθέτει την εκπόνηση ενός ολιστικού επιχειρησιακού σχεδίου, όπως εξ άλλου προτείνει και η εταιρία  που συμβουλεύει τον μέτοχο. Εξ άλλου η χρηματοδοτική υποστήριξη της αναβάθμισης των ΕΑΣ μπορεί να εξυπηρετηθεί ΕΑΒΙ με αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα και με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου  Χριστοδουλάκη 2.    

Τάκης Μοσχολιός

1 Πλήθος των αιτήσεων ζήτησης προσφοράς από εξωτερικούς πελάτες….

2 Tovima.gr/13.6.2023

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης