Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
27/05/2023 | 09:40 (ενημερώθηκε 12 μήνες πριν)
Militaire News

Φάλαινα «Ρωσίδα κατάσκοπος» στη Νορβηγία – Ποια είναι η Hvaldimir

Φάλαινα «Ρωσίδα κατάσκοπος» στη Νορβηγία - Ποια είναι η Hvaldimir

Φάλαινα στη Νορβηγία θεωρείται ύποπτη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Μάλιστα, υπάρχει και επίσημη προειδοποίηση για τη «Ρωσίδα κατάσκοπο» της θάλασσας από τις Αρχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας προειδοποιεί όσους κινούνται παραθαλάσσια να «αποφύγουν την επαφή» με μια γνωστή φάλαινα μπελούγκα: Θεωρείται  ύποπτη ότι χρησιμοποιείται για ρωσική κατασκοπεία.

Η προειδοποίηση έρχεται ως απάντηση στα ταξίδια της φάλαινας σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, θέτοντάς την σε κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου. Η φάλαινα, με το παρατσούκλι Hvaldimir, έγινε διάσημη το 2019. Τότε, εθεάθη να φοράει ειδικά κατασκευασμένο λουρί με βάσεις για κάμερα. Έτσι τροφοδότησε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για φάλαινα – «Ρωσίδα κατασκόπος»

φαλαινα κατασκοπος, beluga spy,φαλαινα μπελουγκα

Όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, η φάλαινα κολύμπησε προς τις βάρκες και προσπάθησε να προσελκύσει ενεργά την προσοχή των ανθρώπων. Τι έκανε; Τραβούσε σχοινιά από την πλευρά των σκαφών. Τότε, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι φορούσε μια σφιχτή ζώνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δέσουν μια κάμερα ή ένα όπλο. Αυτό υπόθεσαν, παρότι δεν είχε τέτοιο εξοπλισμό αλά James Bond 007 – στη ρωσική του εκδοχή βεβαίως. Στο λουρί της φάλαινας, όμως, ήταν γραμμένο: «Property of St. Petersburg».

Ο Martin Biuw από το Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών στη Νορβηγία δήλωσε τότε ότι είναι το Ρωσικό Ναυτικό και όχι η Ρωσική Ακαδημία, που πιθανώς εκπαιδεύει τις φάλαινες με τέτοιο τρόπο.

Ας σημειωθεί ότι ένα σοβιετικό στρατιωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για δελφίνια λειτούργησε από τη δεκαετία του 1980 έως τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, το 2017, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε ότι το ρωσικό ναυτικό εκπαιδεύει φάλαινες μπελούγκα, φώκιες και ρινοδέλφινα.

Από το 2019, η Hvaldimir «ταξιδεύει κατά μήκος της νορβηγικής ακτής», σύμφωνα με τη Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας.

Σε δήλωση την περασμένη Τετάρτη, ο διευθυντής Αλιείας Frank Bakke-Jensen ανέφερε: «Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί μόνο μικρά περιστατικά όπου η φάλαινα έχει υποστεί μικροτραυματισμούς, κυρίως από επαφή με βάρκες». Προέτρεψε δε, τους πολίτες να μένουν μακριά «αν και η φάλαινα είναι ήμερη. Και συνηθίζει να είναι γύρω από ανθρώπους», όπως είπε.

«Ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τους πολίτες σε βάρκες να κρατούν ασφαλείς αποστάσεις για να αποφύγουν τον τραυματισμό της φάλαινας ή, στη χειρότερη περίπτωση, να σκοτωθεί από την κυκλοφορία των σκαφών», δήλωσε ο Bakke-Jensen.

Τι ακολουθεί για την Hvaldimir; Τώρα που η φάλαινα beluga βρίσκεται σε μια πιο ευάλωτη περιοχή, ο Bakke-Jensen δήλωσε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα για την προστασία του ζώου. Η τοποθέτησή του σε αιχμαλωσία θα ήταν η τελευταία λύση, σημείωσε

«Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι συγκεκριμένο για αυτό ακόμα», όπως είπε. Μέχρι τώρα αυτά, από το «μέτωπο» της φάλαινας Hvaldimir, στην οποία προσδίδουν χαρακτηριστικά Ρωσίδας κατασκόπου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης