Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
16/03/2023 | 05:52 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Τι γίνεται με τις τράπεζες – Σήμερα η απόφαση της ΕΚΤ

Τι γίνεται με τις τράπεζες - Σήμερα η απόφαση της ΕΚΤ
φωτ. αρχείου / Pixabay

Sell off στις τραπεζικές μετοχές με την Credit Suisse να προκαλεί ρίγη ανησυχίες στις αγορές και στους επενδυτές. Τα περίφημα CDS «ξύπνησαν» κάνοντας άλμα, με τα spreads να θυμίζουν την ελληνική κρίση χρέους. Η ΕΚΤ καλείται σήμερα να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τα επιτόκια.

Το βράδυ της Τετάρτης (15/3) η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την Credit Suisse. «Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα» τονίζουν σε κοινή δήλωση η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) και η Ελβετική Εποπτική Αρχή (FINMA). H δήλωση ήρθε μετά από αίτημα της τράπεζας για στήριξη καθώς η μετοχή της δέχτηκε σκληρό χτύπημα στα χρηματιστήρια.

Ωστόσο, η ΕΚΤ βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη απόφαση: Θα αυξήσει τελικά ή όχι τα επιτόκια;

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να κρίνουν εάν η αναταραχή στην αγορά μετά τις εξελίξεις στην Credit Suisse είναι τόσο άσχημη που θα εκτροχιάσει την περίφημη αύξηση των επιτοκίων. Όπως σημειώνει το Bloomberg, εάν επιτύχουν την αύξηση κατά μισή μονάδα – κάτι που επισήμανε για πρώτη φορά η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας ότι ήταν «πολύ, πολύ πιθανή» και πριν από 10 ημέρες – κινδυνεύουν με δύσκολες κρίσεις στη συνέχεια εάν η κατάσταση επιδεινωθεί γρήγορα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse. H EKT εξέτασε αν θα έπρεπε να κάνει κάποια δημόσια δήλωση αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο πανικό στην αγορά.

Τα στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματα των ευρωτραπεζών στην Credit Suisse. Εποπτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Credit Suisse ως μεμονωμένα για την εν λόγω τράπεζα και όχι ως συστημικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ, εξετάζουν την έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην Credit Suisse. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη (15/3): «Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί αυτήν την κατάσταση και έχει έρθει σε επαφή με ομολόγους του σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Φωτιά» στα CDS

Μνήμες από την περίοδο της ελληνικής κρίσης χρέους ξύπνησε η εκτίναξη του κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Credit Suisse, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές. Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της ελβετικής τράπεζας διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη. Ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της Credit Suisse να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Tιμή spread άνω των 1.000 μονάδων βάσης σε μονοετή CDS τραπεζών είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είχαν φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας.

Το επίπεδο που καταγράφηκε την Τρίτη είναι περίπου 18 φορές υψηλότερο από το συμβόλαιο της UBS Group και περίπου 9 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Deutsche Bank.

Άλμα έκαναν και τα 5ετή CDS, φτάνοντας στις 766 μονάδες βάσης. Μάλιστα, αναλυτές σημειώνουν ότι η καμπύλη των CDS είναι βαθιά ανεστραμμένη: Αυτό σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης κατάρρευσης της τράπεζας αντί μιας πιο μακροπρόθεσμης πιθανότητας χρεοκοπίας.

Sell off τραπεζικών μετοχών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Στην Αθήνα, βαριές είναι οι απώλειες άνω του 8% – στο 8,44% έφτασε η «βουτιά»- για τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη (15/3), που ακολούθησε το νέο κύμα πωλήσεων στην Ευρώπη. Το ΧΑ αντέδρασε με πτώση κοντά στο 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αντιδρώντας τόσο στην αναμενόμενη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο και στις εξελίξεις που ήρθαν από την Credit Suisse: Αυτό συνέβη όταν ο βασικός της μέτοχος ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεισφέρει νέα κεφάλαια στην τράπεζα.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν επιταχυνόμενες οι ρευστοποιήσεις μετά τις 12:30 στην 4άδα των τραπεζών – Εθνικής (-4,52%), Alpha Bank -10,03% (-8,01%), Πειραιώς (-7,27%) και Eurobank (-7,31%).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης