Υποστηριξε το militaire
ΠΝ
23/12/2022 | 06:20 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

«Οι ναύσταθμοι δεν φτιάχνονται με τη λογική του «κάθε πόλη και στάδιο ,κάθε χωριό και γυμναστήριο»

«Οι ναύσταθμοι δεν φτιάχνονται με τη λογική του «κάθε πόλη και στάδιο ,κάθε χωριό και γυμναστήριο»

Στη φωτογράφια του Ν.Παναγιωτόπουλου από τη ΣΝΔ, ο Αντιναύαρχος ε.α Χρήστος Καραδήμας με τον Αρχηγό Στόλου Παναγιώτη Λυμπέρη

Το κείμενο του Αντιναύαρχου ε.α Νίκου Κρυονερίτη περί «ναυστάθμου στον Παγαασητικό», προκάλεσε συζητήσεις και σχόλια. Δεν θα ασχοληθούμε με τους επίδοξους …Πάτον. Στα 30 χρόνια παρουσίας μας στο αμυντικό ρεπορτάζ είχαμε τη μεγάλη τύχη να γνωρίσουμε Αξιωματικούς που τις γνώσεις τους αλλά και τους χειρισμούς τους σε δύσκολες ώρες δεν τις διαβάσαμε, αλλά τις ζήσαμε. Γι΄ αυτό και εμπιστευόμαστε την κρίση τους.

Ένας απ΄ αυτούς ο Αντιναύαρχος ε.α Χρήστος Καραδήμας που έγραψε στην προσωπική του σελίδα με αφορμή το κείμενο του κ.Ν.Κρυονερίτη:

Διάβασα πολύ, μα πάρα πολύ προσεκτικά την ανάρτηση του φίλου Ναυάρχου Νίκου Κρυονερίτη και τα σχετικά σχόλια.
Διαβάζω και σέβομαι όλες τις απόψεις και κυρίως όταν προέρχονται από αξιόλογους και αγαπητούς συναδέλφους.
Ολα αυτά τα σημειώνω προκαταβολικά για να αποφύγω παρερμηνείες και για να μην χαλάσουμε τις ωραίες και γεμάτες αγάπη για το Ναυτικό καρδιές μας.
Με την εισαγωγή αυτή παραθέτω τις ακόλουθες προσωπικές μου απόψεις.
Η επιχειρησιακή σχεδίαση και οι πληροφορίες για τις ΕΔ είναι δύο εξαιρετικά εξειδικευμένα πεδία και αντικείμενα, τα οποία γνωρίζουν και υπηρέτησαν από αντίστοιχα πόστα μία πολύ, μα πολύ μικρή μερίδα Αξιωματικών (σημειωτέον απειροελάχιστη στο Ναυτικό). Θα αναφερθώ στην εποχή μου και στους Ναυάρχους κκ Παληογιώργο, Μανουσογιαννάκη. Καρλή, Κοροβέση, από τους οποίους εμείς οι νεώτεροι μάθαμε μερικά κολυβογράμματα πριν παραλάβουμε καθήκοντα Διευθυντών και Κλαδαρχών του Α Κλάδου του ΓΕΝ. Δεν αναφέρομαι σε νεώτερους που εκτιμώ ότι ήταν και είναι πιο ενημερωμένοι, πολύ καλύτεροι και επαρκέστεροι από εμάς τους απόστρατους για ευνοήτους λόγους.
Τα γράφω όλα αυτά για να διαλύσω τον μύθο που επικρατεί και υποστηρίζει το ότι αναφέρουμε για τις ΕΔ αποτελεί εθνικό απόρρητο. Το τί είναι απόρρητο και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συζητηθεί ή να κοινοποιηθεί είναι με σαφήνεια και αυστηρότητα πλήρως καθορισμένο.
Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αυτά τα οποία περιέγραψε ο κύριος Κρυονερίτης τα γνωρίζουν όχι μόνον οι αρμόδιοι Τούρκοι επιτελείς αλλά και ο κάθε κρετίνος Τούρκος στρατιωτικός συντάκτης. Πέραν του γεγονότος ότι φεύ όλα αυτά διαρρέονται κατευθυνόμενα και με απαράδεκτο τρόπο από πηγές του ΓΕΕΘΑ προς συγκεκριμένο ΜΜΕ.
Προσωπικά πιστεύω ότι τα βέλη όλων μας, ως Αξιωματικών που αγαπούν το Ναυτικό, θα πρέπει να έχουν σαν στόχο άλλο πρόσωπο το οποίο καταντά επικίνδυνο με τις αμετροέπειες και τους φανφαρονισμούς του.
Το Ναυτικό μας συντηρεί στην παρούσα φάση με μεγάλες δυσκολίες λόγων πενιχρών διαθέσιμων κονδυλίων, χάρις στις απαράμιλλες προσπάθειες του προσωπικού του (και κυρίως του τεχνικού) δύο Ναυστάθμους που μας καλύπτουν επιχειρησιακά.
Οι Ναύσταθμοι όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολύπλοκες, πολυέξοδες και ανθρωποβόρες μεγάλης κλίμακος υποδομές (οι μηχανικοί του Ναυτικού γνωρίζουν καλύτερα), χαρακτηριζόμενες σαν super-infrastructures και δεν έχουν καμμία σχέση με ένα τυπικό στρατόπεδο. Και βέβαια δεν δημιουργούνται κατά το δοκούν και με την κρατούσα λογική του ΓΕΕΘΑ «κάθε πόλη και στάδιο ,κάθε χωριό και γυμναστήριο»
Και καταλήγω, οι εν ενεργεία Αξιωματικοί, οι οποίο είναι επιχειρησιακοί απόφοιτοι ξένων Σχολών Πολέμου, απόφοιτοι ΜΙΤ, απόφοιτοι NPS, απόφοιτοι HARVARD, απόφοιτοι Οperational Research Αγγλικών Πανεπιστημίων, πτυχιούχοι Logistics, πτυχιούχοι Αποβατικών Επιχειρήσεων κλπ, γνωρίζουν άριστα για το τι πρέπει να γίνει και πολύ καλλίτερα από «αδίπλωτους» πεζικάριους αυτοαναγορευθέντες Mahan.
ΥΓ-1- Σε τέτοια θέματα η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε προτάσεις του τύπου «δημιουργία ναυστάθμου στον Βόλο» πρέπει όχι μόνο να διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα αλλά και να διαβάζουμε πονηρεμένοι και πίσω από τα γράμματα. Και αυτό γιατί δεν έχουμε όλοι μας αγαθές προθέσεις.
ΥΓ-2- Αγαπητέ φίλε Νικόλα Κρυονερίτη θα μου επιτρέψεις να σημειώσω ότι η αναφορά στον Ευρυβιάδη ήταν μάλλον ατυχής, γιατί σύμφωνα με τα πρόσφατα συμβάντα στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, μάλλον τον Περικλή έπρεπε να αναφέρεις.
Αφιερωμένο με σεβασμό και αγάπη στους συναδέλφους του Ναυτικού που έχουν φάει τα νιάτα τους στους Ναυστάθμους σαν σύγχρονοι κωπηλάτες Ρωμαικής γαλέρας.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης