Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
04/12/2022 | 18:19
Militaire News

Ρωσία: Τέλος οι πωλήσεις πετρελαίου στις χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν

Ρωσία: Τέλος οι πωλήσεις πετρελαίου στις χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν

Η Μόσχα θα απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρείες να πωλούν ρωσικό πετρέλαιο κάτω από οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμής (πλαφόν) και είναι πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τις χαμένες εξαγωγές. Αυτό δήλωσε την Κυριακή (4/12) ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τα σχόλια έρχονται μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο και ακριβώς τη στιγμή που οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός ΕΕ που εταιρείες με έδρα την ΕΕ, όπως ναυλωτές και ασφαλιστές, θα επιτρέπεται να συμμετέχουν.

Το ανώτατο όριο τιμής, που υποστηρίζεται από το G7, είναι μια προσπάθεια να περιοριστούν οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία «θα πουλά πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου μόνο σε εκείνες τις χώρες που θα συνεργαστούν μαζί μας υπό τους όρους της αγοράς, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσουμε κάπως την παραγωγή», σύμφωνα με το TASS.

«Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε μέσα που συνδέονται με το ανώτατο όριο τιμών. Τώρα εξετάζουμε μηχανισμούς για την απαγόρευση της χρήσης του μέσου ανώτατου ορίου τιμών», πρόσθεσε ο Νόβακ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ο μηχανισμός ανώτατων τιμών αντίκειται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων στην ενέργεια. Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις και περαιτέρω διαταραχή της αγοράς.

Προειδοποίησε επίσης ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε στο μέλλον «να εφαρμοστεί όχι μόνο στο πετρέλαιο αλλά και σε άλλα προϊόντα στην αγορά, και όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης