Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
31/10/2022 | 00:34 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Βίντεο και ανάλυση από το χτύπημα στη ρωσική ναυαρχίδα «Admiral Makarov»

Βίντεο και ανάλυση από το χτύπημα στη ρωσική ναυαρχίδα «Admiral Makarov»

Χτύπησαν οι Ουκρανοί τη ρωσική ναυαρχίδα στη Μαύρη Θάλασσα Admiral Makarov;

Το εμβληματικό πλοίο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Admiral Makarov, υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια μιας τολμηρής ουκρανικής επίθεσης με drone το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, σύμφωνα με εξέταση βίντεο.

Όπως μετέδωσε ο Guardian, επικαλούμενος ερευνητές ανοιχτών πηγών, η φρεγάτα ήταν ένα από τα τρία ρωσικά πλοία που χτυπήθηκαν το Σάββατο. Ένα σμήνος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη – μερικά πετούσαν στον αέρα, άλλα κατά μήκος της θάλασσας – χτύπησε το ρωσικό ναυτικό στις 4.20 π.μ. Βίντεο από ένα από τα θαλάσσια drones δείχνει το μη επανδρωμένο όχημα ανάμεσα σε εχθρικά σκάφη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν η φρεγάτα «ναύαρχος Μακάροφ» ήταν βαριά χτυπημένη ή διέφυγε με ελαφρές ζημιές. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές ανέφεραν ότι το κύτος του παραβιάστηκε και τα συστήματα ραντάρ κατέρρευσαν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν δυνατές εκρήξεις στο νότιο τμήμα της Σεβαστούπολης, σε μια περιοχή γνωστή ως Riflemen’s Bay. Εκεί κοντά βρίσκεται μια σχολή του ρωσικού ναυτικού.

Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε εννέα αεροπορικά και επτά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολλά από τα οποία αναχαιτίστηκαν. Δεν έκανε καμία αναφορά στον πλοίο «ναύαρχο Μακάροφ». Το υπουργείο παραδέχτηκε ότι υπήρξε «μικρή ζημιά» σε ένα ναρκαλιευτικό, το Ivan Golubets.

Την Κυριακή, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη ανακτήθηκαν και βρίσκονται υπό ανάλυση. Το υπουργείο είπε ότι ήταν εξοπλισμένα με μονάδες πλοήγησης καναδικής κατασκευής.

Κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίθεση και είπε ότι μονάδα του Βασιλικού Ναυτικού σχεδίασε και εκτέλεσε τις επιχειρήσεις από το λιμάνι Ochakiv της νότιας Ουκρανίας. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας.

Ένας Ουκρανός δημοσιογράφος, ο Andriy Tsaplienko, μοιράστηκε δραματικά πλάνα που τραβήχτηκαν από drone κατά τη δράση ανοιχτά των ακτών της Κριμαίας, στα οποία φαινόταν να αποφεύγει τις σφαίρες που χτυπούσαν το νερό ενώ κατευθύνεται προς ένα πλοίο-στόχο. Είπε ότι το πλοίο «Admiral Makarov» υπέστη ζημιές μαζί με τουλάχιστον δύο άλλα πλοία που μετέφεραν πυραύλους κρουζ Kalibr, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταφορικού πλοίου – είτε του Chamois είτε του Lightning. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλά πλοία όχι απλώς μερικά να έχουν υποστεί ζημιές αλλά και να βυθίζονται», έγραψε.

Την Κυριακή το GeoConfirmed, μια εθελοντική ομάδα, είπε ότι μια «φρεγάτα κλάσης Admiral Grigorovich» επλήγη από την επίθεση. Αφού εξέτασε φωτογραφίες, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Μόνο ο «ναύαρχος Μακάροφ» ταιριάζει με αυτήν την κατηγορία για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας».

Το βίντεο σταματά όταν ένα drone φτάνει στο ρωσικό σκάφος, σημειώνεται, με το μη επανδρωμένο σκάφος «πιθανότατα» να ανατινάζεται κατά την πρόσκρουση.

Συνεργάτες του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άφησαν να εννοηθεί ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την καλά οργανωμένη επιδρομή το Σάββατο. Η κυβέρνησή του δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Κίεβο φαίνεται να καταφέρνει πλήγμα σε ένα εμβληματικό πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση που φάνηκε το Κρεμλίνο ότι ήταν απρόσεκτο.

Ακολουθεί τη δραματική βύθιση τον Απρίλιο του θωρηκτού Moskva, μιας πλατφόρμας πλοίων σοβιετικής κατασκευής με πλήρωμα 510 ατόμων. Πολλοί χάθηκαν. Ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία έχασε ναυαρχίδα μετά τον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο του 1905, με το Moskva να είναι το μεγαλύτερο σκάφος που βυθίστηκε σε σύγκρουση από το 1945. Ολόκληρος ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας μοιάζει πλέον ευάλωτος.

https://www.youtube.com/watch?v=Wo7rWuG61vM

Ο Andriy Zagorodnyuk, πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, περιέγραψε το περιστατικό του Σαββάτου ως «μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη». «Όποιος το έκανε χρησιμοποίησε ομαδική επίθεση. Δεν είναι σαν ένας πύραυλος να χτυπά έναν στόχο. Είναι συντονισμένο. Ένας αριθμός εναέριων και θαλάσσιων drones υπερφορτώνουν το ρωσικό αμυντικό σύστημα. Αν πυροβολήσεις ένα ή δύο κάτω, άλλοι περνούν», είπε στον Guardian. «Αυτή είναι μια τακτική σμήνους».

Ο Zagorodnyuk είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι τα drones είχαν «μια πολύ ισχυρή σύνδεση live βίντεο». Κατάφεραν να καταγράψουν την επίθεση, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε λειτουργία σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μιλίων από τις ουκρανικές ακτές.

«Το ότι αυτό μπορεί να γίνει σε αυτή την απόσταση είναι αξιοσημείωτο», παρατήρησε. Αντίθετα, τα ιρανικά drones καμικάζι που επιτέθηκαν στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες «πέταξαν στα τυφλά», σημείωσε ο ίδιος.

Η Ουκρανία έχει δείξει ότι είναι σε θέση να χτυπήσει στόχους μεγάλων αποστάσεων στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Εικάζεται ότι χτύπησε τη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία, το αεροδρόμιο Saky και – πριν από δύο μήνες – το κτίριο του ναυτικού αρχηγείου στη Σεβαστούπολη.

Ο Ζελένσκι έχει ορκιστεί να απελευθερώσει την Κριμαία, μαζί με όλη την κατεχόμενη νότια και ανατολική Ουκρανία. Και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζεται.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης