Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
29/10/2022 | 17:55 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή στη συμφωνία για τα σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή στη συμφωνία για τα σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την απόφαση της Ρωσίας για αποχώρηση από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Η αποχώρηση αποτελεί τορπίλη στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Προηγήθηκε έκκληση του ΟΗΕ για ανανέωση της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου, που είχε αρχική ισχύ 120 ημερών.

Η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρομοκρατική ενέργεια του καθεστώτος του Κιέβου με τη συμμετοχή Βρετανών εναντίον πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών σκαφών που εμπλέκονται στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών, η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή της στην εφαρμογή των συμφωνιών για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι επιθέσεις με drone, πρόσθεσε, αποκρούστηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ: Φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε προτρέψει την Παρασκευή Κίεβο και Μόσχα να ανανεώσουν τη συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Παράλληλα, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας που διασφαλίζει ότι τα σιτηρά και τα λιπάσματα από τη Ρωσία θα διοχετεύονται επίσης στην παγκόσμια αγορά.

«Υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο για τη συμβολή στην επισιτιστική ασφάλεια σε όλον τον κόσμο και την άμβλυνση των δεινών που προκαλεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους η παγκόσμια κρίση που σχετίζεται με την αύξηση του κόστους ζωής», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης