Υποστηριξε το militaire
05/10/2022 | 06:30

Ο πόλεμος των αγωγών, οι επιδιώξεις της Τουρκίας ,η Ελλάδα και η ευρωπαϊκή ομηρία! Σ.Αλιγιζάκη

Militaire News

Το καμπανάκι στην Ευρώπη για την ενεργειακή ομηρία της είχε χτυπήσει δυνατά. Κανένας από τους Ευρωπαίους δεν έδωσε τη σημασία που έπρεπε. Η κυρία Σίσσυ Αλιγιζάκη διδάκτωρ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και στη Σορβόνη , έχει μελετήσει όσο λίγοι το θέμα της ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της που σήμερα έχουν μετατραπεί σε όπλα. 

Η συζήτηση ξεκινά με τα όσα συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη. Πρόκειται όπως λέει για «επιβεβαίωση της θέσης της Τουρκίας που λέει ότι δε θα αφήσω κανέναν να με αφήσει εκτός παιχνιδιού στη Μεσόγειο».

Η Τουρκία επιδιώκει να  πρωταγωνιστήσει στην μεταφορά της ενέργειας προς την Ευρώπη. Είναι ήδη βασικός μεταφορέας ενέργειας ακόμη και προς την Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία βλέπει να διαμορφώνεται μια νέα ενεργειακή αρένα και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν», επισημαίνει η κυρία Αλιγιζάκη. Και το διεθνές δίκαιο;

«Πάντα υπάρχει, αλλά κακά τα ψέματα αυτό ρυθμίζεται κυρίως από τα συμφέροντα των κρατών. Και την ισχύ. Αν το εθνικό συμφέρον υπερέχει θα πατάξει το διεθνές δίκαιο και αυτό μας το έχει διδάξει ο Θουκυδίδης».

Τι γίνεται με τις συζητήσεις Τουρκίας-Ισραήλ για να περάσει αγωγός από το έδαφος της πρώτης; «Μπορεί να είναι φθηνότερη λύση, μπορεί και άμεση. Αλλά θα βάλει μια θηλειά στο λαιμό της Ευρώπης», λέει η κυρία Αλιγιζάκη και εξηγεί γιατί.

Πιστεύει ότι πρέπει ο EastMed να κατασκευαστεί.

«Η Τουρκία προσπαθεί να τον ενταφιάσει αν δεν εξασφαλίσει αυτά που θέλει να πάρει…Προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την άνοδο της γεωπολιτικής της μετοχής μετά από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας…Δεν αντέχει η Δύση να πέσει η Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας…

Πρέπει να έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι σε μια ρήξη με την Τουρκία , δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Δύση θα ταχθεί αναφανδόν με το μέρος μας».

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση που σαρώνει κυρίως την Ευρώπη; Ποια είναι η άποψη της για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας;

•Ενισχύστε το κανάλι του Militaire.gr στο YouTube, κάνοντας κλικ στο κουμπί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα JOIN-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Υοu Tube

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης