Υποστηριξε το militaire
Υγεία
13/09/2022 | 16:09
Militaire News

Οι διακοπές τελείωσαν και για τον κορονοϊό; Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και οι συστάσεις για εμβολιασμό

Οι διακοπές τελείωσαν και για τον κορονοϊό; Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και οι συστάσεις για εμβολιασμό

Το καλοκαίρι έφυγε, το ίδιο και οι τουρίστες κι έτσι επιστρέφει στην επικαιρότητα και ο κορονοϊός που δεν είχε φύγει ποτέ, αλλά μας έλεγαν να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και ακολουθούν οι συστάσεις για εμβολιασμό με τα «επικαιροποιημένα εμβόλια». Έτσι όπως τα έχουν κάνει δεν γνωρίζουμε πόσους θα πείσουν.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 33.590 κρούσματα COVID-19 (3.220 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -17% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.838.811 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.

To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.88(95% ΔΕ: 0.72 – 0.99).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 793 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 113, -19% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 867 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 124, -16% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 101 (66.3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 129 θάνατοι ασθενών COVID-19 (12 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -30% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 40 (31%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.894 θάνατοι, με το 96.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5,79% σε σύνολο 580.195 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 82.885 δείγματα (1% εβδομαδιαία μεταβολή)».

Συστάσεις για εμβολιασμό

Τη σύστασή της για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορονοϊού εξέδωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Ως γνωστόν τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς και χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού*.
Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορονοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:
– Σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
– Σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
– Σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
– Σε επαγγελματίες υγείας
-Σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
– Σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό
Διευκρινίζεται ότι:
– Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).
– Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
– Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
Τονίζεται εκ νέου ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός των παραπάνω ομάδων με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.
*Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης