Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
14/05/2022 | 20:04
Militaire News

Επιτείνεται η επισιτιστική κρίση: Η Ινδία απαγόρευσε την εξαγωγή σιταριού

Επιτείνεται η επισιτιστική κρίση: Η Ινδία απαγόρευσε την εξαγωγή σιταριού
φωτ. αρχείου / Pexels

Μαύρα μαντάτα μετά την ξαφνική απόφαση από την Ινδία για απαγόρευση όλων των εξαγωγών σιταριού. Και αυτό γίνεται εν μέσω φόβων για ελλείψεις.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών. Αλλά πλέον δυσκολεύεται να εξάγει τη σοδειά που είναι εγκλωβισμένη εδώ και μήνες στα σιλό: Η Ρωσία εμποδίζει την παραλαβή από τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, μια χώρα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες στον κόσμο, εκτιμά πως θα καταγράψει ρεκόρ συγκομιδής φέτος. Και όπως φαίνεται θα εκμεταλλευτεί την άνοδο των τιμών διεθνώς.

Η Ινδία – είναι επίσης στους μεγάλους παραγωγούς που τροφοδοτούν άλλες χώρες στον κόσμο – είχε παρέμβει, λέγοντας ότι στόχευε σε εξαγωγές ρεκόρ φέτος.

Στην Ινδία αντιστοιχεί το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ και μήνες θεωρούσαν την Ινδία ως μια χώρα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη των ελλείψεων που καταγράφονται παγκοσμίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Ινδίας, όπως αναφέρουν οι New York Times, το προηγούμενο διάστημα προέτρεπε τους εγχώριους παραγωγούς σιταριού να αδράξουν την ευκαιρία για υψηλές εξαγωγές λόγω της έλλειψης αλλά και των αυξημένων τιμών.

Τώρα, όμως, η Ινδία αλλάζει πολιτική. Και θεωρεί πως πρέπει πρώτα να μεριμνήσει για την επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού της. Ειδικοί, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός που προκαλεί την εκτίναξη των εγχώριων τιμών στην Ινδία, μαζί με έναν ξαφνικό καύσωνα, προκάλεσε φόβους για μια μικρή συγκομιδή. Και αυτά βρίσκονται πίσω από την αιφνιδιαστική απόφαση για απαγόρευση εξαγωγής σιταριού.

Ταυτόχρονα, όμως, η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο. Το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, της επάρκειας και της εκτίναξης των τιμών αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης