Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
07/05/2022 | 10:01
Militaire News

Η παραίτηση του επικεφαλής του Frontex και το «μπλέξιμο» για την Ελλάδα

Η παραίτηση του επικεφαλής του Frontex και το «μπλέξιμο» για την Ελλάδα

Η Ελλάδα «μπλέκει» στην υπόθεση της παραίτησης του επικεφαλής του Frontex Φαμπρίς Λεζερί, ο οποίος κατηγορείται ότι κάλυπτε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο . Ο Λεζερί κατηγορείται και για ψευδορκία.

Η γαλλική εφημερίδα  Le Monde γράφει ότι, σύμφωνα με έγγραφο της γαλλικής κυβέρνησης, που είναι στη διάθεση  της  εφημερίδας και του μη κερδοσκοπικού μέσου ενημέρωσης «Lighthouse Reports», υπάρχει  έκθεση που  κατηγορεί τον παραιτηθέντα επικεφαλής της Frontex, ότι επέτρεπε τις παράνομες απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος, έχοντας συμφωνήσει με τις ελληνικές αρχές να παράσχει μια αντίστοιχη εκδοχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι «διέπραξε ψευδορκία» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Έχουμε αποδείξεις», είχε δηλώσει στις 28 Φεβρουαρίου ο Φινλανδός Βίλε Ιτάλα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Ένα σημείωμα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, με ημερομηνία 29 Απριλίου, το οποίο η Le Monde και το Lighthouse Reports και η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Der Spiegel μπόρεσαν να αποκτήσουν, αναφέρει ότι η OLAF κατηγορεί τον Λεζερί ότι «έκανε τα στραβά μάτια» στις απωθήσεις που διέπραξαν ελληνικές αρχές το 2019 στα νησιά της Σάμου και της Λέσβου .

Ο οργανισμός αρνείται επανειλημμένα την εμπλοκή του, αλλά, σύμφωνα τα Lighthouse Reports, μια κοινή έρευνα στην εσωτερική βάση δεδομένων της Frontex -μαζί με τις «Der Spiegel», «SRF Rundschau», «Republik» και «Le Monde»- δείχνει ότι ο Frontex εμπλέκεται σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης