Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία
23/03/2022 | 06:10 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

ΕΑΣ: Όχι στη στέρηση από την Άμυνα της Χώρας ενός πυλώνα της Αμυντικής Βιομηχανίας

ΕΑΣ: Όχι στη στέρηση από την Άμυνα της Χώρας ενός πυλώνα της Αμυντικής Βιομηχανίας

Στις 3 Απρίλη του 2021 ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε, από το εν ενεργεία εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττό (και όχι «από το χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ», όπως αναφέρεται   κατά κόρον… για ευνόητους λόγους !!!), τη δημιουργία του πάρκου  «Ανδρέας Λεντάκης».

Γράφει ο

Παναγιώτης  Δούκας

Εκπρόσωπος Εργαζομένων  στο Δ.Σ. των Ε.Α.Σ.

Η εξαγγελία-απόφαση αφορά την μεταφορά εννέα Υπουργείων στο εργοστασιακό χώρο των Ε.Α.Σ. στον Υμηττό, μετά την μεταφορά των γραμμών παραγωγής και την λειτουργία τους σε άλλο χώρο. Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου τεσσάρων Υπουργών και ενός Γενικού Γραμματέα   (κ.κ. Σκέρτσος, Σταικούρας, Παπαθανάσης, Γεωργιάδης και Καβαλάκης) στις 14 Απρίλη 2021 δόθηκαν λεπτομέρειες για την υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης.

Μεταξύ των άλλων τονίστηκε ότι θα μελετηθεί η μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής από το εργοστάσιο του Υμηττού, ώστε αυτές να λειτουργούν σε άλλο χώρο καθώς και ότι στις αρχές του 2023 θα αρχίσουν εργασίες προετοιμασίας για την μεταφορά των Υπουργείων.

Έκτοτε, δηλαδή περίπου ένα χρόνο μετά, τα βήματα που έχουν γίνει είναι ο καθορισμός της χρήσης γης, των όρων δόμησης κ.λ.π. (με το άρθρο 92 του ν. 4864/2021), η ένταξη του οικοπέδου στον Υμηττό στις περιπτώσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η ανάθεση σε δύο εκτιμητές μελέτης προσδιορισμού της αξίας του οικοπέδου και μια «αόρατη» μελέτη μετεγκατάστασης (;;;) από την εταιρία Deloitte. 

Δηλαδή, περίπου ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες και μερικούς μήνες πριν την έναρξη των εργασιών για την μεταφορά των Υπουργείων, η μετεγκατάσταση και κυρίως η επαναλειτουργία των γραμμών παραγωγής σε άλλο χώρο, δεν φαίνεται να απασχολούν σοβαρά τους αρμόδιους.

Τα όργανα Διοίκησης της εταιρείας, δηλαδή η Γενική Συνέλευση Μετόχων καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα της μετεγκατάστασης ούτε καν με λήψη τυπικών αποφάσεων για το θέμα.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα στελέχη της εταιρείας δεν έχουν λάβει σχετικές οδηγίες και δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία, μελέτη κ.λ.π., οι εργαζόμενοι παρά τις επίμονες ερωτήσεις-παρεμβάσεις τους για να ενημερωθούν για τις προοπτικές του εργοστασίου, μένουν στο σκοτάδι ενώ στις συνεχείς ερωτήσεις στην Βουλή δεν δίνονται απαντήσεις..

Όταν τον Απρίλη του 2021 εξαγγέλθηκε η απόφαση για μεταφορά εννέα Υπουργείων και η δημιουργία του πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», αυτό εξυπηρετούσε τον εμφανή από τους δύο κυβερνητικούς στόχους. Υπάρχει δηλαδή και ένας αφανής στόχος που είναι η εκκαθάριση ή η πτώχευση των Ε.Α.Σ.

Οι υποψίες για τον αφανή στόχο ενισχύονται από το γεγονός ότι είναι ίδιοι οι εισηγητές τέτοιων λύσεων για τα Ε.Α.Σ. τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα. Η συνταγή είναι γνωστή δηλαδή προβάλλονται τα αρνητικά στοιχεία για την εταιρεία, για τα οποία η ευθύνη είναι διαχρονική, λαμβάνονται αποφάσεις περαιτέρω απαξίωσης της με συνέπειες και την δυσφήμιση της στους εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες της.

Το γεγονός ότι το εργοστάσιο του Υμηττού παράγει τα πυρομαχικά φορητού οπλισμού, μεταλλικά μέρη πυρομαχικών μεσαίου διαμετρήματος 20-40 χιλ., μεταλλικά μέρη όλμων και βολών πυροβολικού 90-223 χιλ., μεταλλικά μέρη βομβιδιοφόρων βλημάτων, τμήμα του πυραύλου Iris-t κ.λ.π. φαίνεται να μην συνυπολογίζονται στις κυβερνητικές σκέψεις γιατί αντίκεινται στον αφανή στόχο.

Η δημιουργία του πάρκου δεν μπορεί να γίνει με κλείσιμο των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου του Υμηττού, ούτε η αφελής ή σκόπιμη υπόθεση ότι οι παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές είναι οικονομικότερη λύση ακόμα και αν υποθέσουμε ότι είναι πρόσφορη.

Οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες και διατυπωμένες προς όλους.

Ναι σε ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο εργοστάσιο,

Ναι στη διασφάλιση των εργαζομένων.

Όχι στην απαξίωση του Υμηττού και στο κλείσιμό του,

Όχι στη στέρηση από την Άμυνα της Χώρας ενός πυλώνα της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Όχι στον αφανή στόχο ορισμένων…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης