Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή
02/03/2022 | 15:51 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Σε ύψη-ρεκόρ η μετοχή της Aramco που τη φυλάνε ελληνικοί Patriot! Κάποιοι από τον πόλεμο κερδίζουν

Σε ύψη-ρεκόρ η μετοχή της Aramco που τη φυλάνε ελληνικοί Patriot! Κάποιοι από τον πόλεμο κερδίζουν

Η τιμή της μετοχής του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco κατέρριψε σήμερα υψηλό ρεκόρ από την είσοδό του στο χρηματιστήριο στα τέλη του 2019, σε ένα πλαίσιο εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Να θυμίσουμε ότι οι εγκαταστάσεις της Aramco φυλάσσονται και από ελληνικούς Patriot, τους οποίους στείλαμε γιατί φαίνεται…μας περίσσευαν!

Η μετοχή της Aramco πωλείτο σήμερα στα 42,9 ριάλ (περίπου 10,3 ευρώ) στο Ριάντ σύμφωνα με τον ιστότοπο του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας (Tadawul), της πλούσιας πετρελαϊκής μοναρχίας του Κόλπου και πλειοψηφικού μετόχου της Aramco.

Πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές αργού πετρελαίου, η Aramco εισήχθη στο χρηματιστήριο του Ριάντ τον Δεκέμβριο του 2019. Η μετοχή της άρχισε να πωλείται τότε στα 32 ριάλ (περίπου 7,7 ευρώ).

Αυτό το χρηματιστηριακό ρεκόρ της Aramco σημειώνεται μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία τη νύχτα της 23ης προς 24η Φεβρουαρίου και αρχίζουν ήδη να επηρεάζουν τις εξαγωγές του ρωσικού αργού.

Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου, επηρεάστηκε πολύ από τις μειώσεις των τιμών του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές από το 2014.

Προχθές, Δευτέρα, το Ριάντ επιβεβαίωσε πως παραμένει προσηλωμένο στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσία, καθώς και τη βούλησή της για “σταθεροποίηση και εξισορρόπηση των πετρελαϊκών αγορών”.

Ρωσία: Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχωρεί το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Το ρούβλι σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,3% στα 108,60 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα το πρωί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110,0. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές τους έτους. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,1% στα 120,50. 

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών EBS, το ρούβλι κινούνταν στο επίπεδο των 115 έναντι του δολαρίου αν και απέχει από το ιστορικό χαμηλό των 120 στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα.

Η εξασθένιση του ρωσικού νομίσματος θα πλήξει το επίπεδο διαβίωσης στη Ρωσία και θα τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις βασικών προϊόντων αλλά και προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών, όπως στις αεροπορικές πτήσεις. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης