Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
23/02/2022 | 21:53
Militaire News

«Θα ζητήσουμε από την Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου»

«Θα ζητήσουμε από την Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου»
φωτ. αρχείου

Ο Βασίλ Μποντνάρ, πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η χώρα του θα απαιτήσει από την Τουρκία να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν απειλή. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Μποντνάρ σημείωσε ότι στις αρχές αυτού του μήνα, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από τα Στενά των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης και επέστρεψαν στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις.

Ο δημοσιογράφος του Reuters ζήτησε να το σχολιάσει, με τον πρέσβη της Ουκρανίας να λέει ότι τα πλοία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούν «μεγάλο κίνδυνο» για το Κίεβο και ότι το ρωσικό ναυτικό έχει σοβαρή παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα.

«Πιστεύουμε ότι σε περίπτωση μεγάλης στρατιωτικής εισβολής ή στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας -όταν ο πόλεμος μετατραπεί από de facto σε de jure- θα ζητήσουμε από την τουρκική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα στενά της Μαύρης Θάλασσας ενάντια στο επιτιθέμενο κράτος».

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει δικαίωμα να ελέγχει και να ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά της Κωνσταντινούπολης και των Δαρδανελίων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης