Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
07/12/2021 | 20:27 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Τζαμάλ Κασόγκι: Ύποπτος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου συνελήφθη στο Παρίσι

Τζαμάλ Κασόγκι: Ύποπτος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου συνελήφθη στο Παρίσι
Τζαμάλ Κασόγκι (φωτ. αρχείου)

Ένας Σαουδάραβας ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνελήφθη στη Γαλλία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο Khaled Aedh Alotaibi συνελήφθη στο αεροδρόμιο Charles-de-Gaulle στο Παρίσι την Τρίτη, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή στο BBC. Είναι ένας από τους 26 Σαουδάραβες που καταζητούνται από την Τουρκία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Ο Κασόγκι, ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που επέκριναν έντονα την κυβέρνηση στο Ριάντ. Δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018. Η Σαουδική Αραβία έχει πει ότι ο πρώην δημοσιογράφος της Washington Post σκοτώθηκε από ομάδα πρακτόρων που στάλθηκαν για να τον πείσουν να επιστρέψει στο βασίλειο.

Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι οι πράκτορες ενήργησαν κατόπιν εντολών από τα ανώτατα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Η δολοφονία προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και έπληξε την εικόνα του de facto διαδόχου, ηγεμόνα της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο.

Το δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία

Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε οκτώ για τη δολοφονία το 2019. Πέντε από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι για άμεση συμμετοχή στη δολοφονία και καταδικάστηκαν σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε φυλάκιση 20 ετών, ενώ άλλοι τρεις καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 7 έως 10 ετών για συγκάλυψη του εγκλήματος.

Η δίκη της Σαουδικής Αραβίας απορρίφθηκε χαρακτηρίζοντάς την ως «το αντίθετο της δικαιοσύνης» από την τότε Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Agnès Callamard.

Σε έκθεση που κυκλοφόρησε το 2019, η κα Καλαμάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι ήταν «θύμα μιας εσκεμμένης, προμελετημένης εκτέλεσης» για την οποία το κράτος της Σαουδικής Αραβίας ήταν υπεύθυνο.

Τι ξέρουμε για τον ύποπτο

Η έκθεση της Agnès Callamard ανέφερε ότι οι εισαγγελείς της Σαουδικής Αραβίας διέταξαν τη σύλληψη του κ. Alotaibi στο πλαίσιο έρευνας για τη δολοφονία του Khashoggi, αλλά τελικά αποφάσισαν να μην του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η έκθεση ανέφερε τον κ. Alotaibi ως μέλος της Βασιλικής Φρουράς, μιας μονάδας των στρατιωτικών δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας.

Εθεάθη παρουσία του πρίγκιπα διαδόχου Σαλμάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του 2017 στις ΗΠΑ, ανέφερε η έκθεση.

Αναφέρει ότι ο Alotaibi έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και ότι βρισκόταν μέσα στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας κατά τη δολοφονία του Κασόγκι και όχι μέσα στο προξενείο.

Η Σαουδική Αραβία είχε απορρίψει αίτημα έκδοσης του κ. Alotaibi στην Τουρκία, όπου δικάζεται ερήμην στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της δολοφονίας.

Όμως την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης της Τουρκίας. Ο κ. Alotaibi συνελήφθη καθώς επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πτήση για το Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Η κα Καλαμάρ, η οποία είναι τώρα γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, ανέφερε σε tweet ότι η σύλληψη «θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση της δικαιοσύνης».

Η Χατιτζέ Τζενγκίζ, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι όταν τον είχαν δολοφονήσει, καλωσόρισε τη σύλληψη και προέτρεψε τη Γαλλία «να τον δικάσει για το έγκλημά του ή να τον εκδώσει σε μια χώρα ικανή και πρόθυμη» να το πράξει.

Πώς πέθανε ο Τζαμάλ Κασόγκι

Ο 59χρονος δημοσιογράφος, ο οποίος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ το 2017, εθεάθη τελευταία φορά να μπαίνει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στις 2 Οκτωβρίου 2018.

Προσπαθούσε να αποκτήσει έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί την κυρία Cengiz. Τον συνόδευσε στην είσοδο του προξενείου και περίμενε για περισσότερες από 10 ώρες έξω από το κτίριο τον Κασόγκι, ο οποίος δεν ξαναβγήκε ποτέ.

Στην έκθεσή της, η κα Καλαμάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι «δολοφονήθηκε βάναυσα» μέσα στο προξενείο εκείνη την ημέρα. Έκανε αυτή την κρίση αφού άκουσε ηχογραφήσεις συνομιλιών μέσα στο προξενείο που έγιναν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι εισαγγελείς της Σαουδικής Αραβίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία δεν ήταν προσχεδιασμένη.

Είπαν ότι η δολοφονία διατάχθηκε από τον επικεφαλής μιας «ομάδας διαπραγματεύσεων» που στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να επαναφέρει τον Κασόγκι στο βασίλειο «με πειθώ» ή, εάν αυτό αποτύχει, «με τη βία».

Οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι κρατήθηκε βίαια μετά από πάλη και του έγινε ένεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικού, με αποτέλεσμα θανατηφόρα υπερβολική δόση.

Στη συνέχεια το σώμα του τεμαχίστηκε και παραδόθηκε σε ντόπιο «συνεργάτη» έξω από το προξενείο. Τα λείψανα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι πνίγηκε σχεδόν αμέσως μόλις μπήκε στο προξενείο και ότι το σώμα του καταστράφηκε.

Όλες οι ειδήσεις

Τούρκος πιλότος: Είμαι άνεργος ενώ Έλληνες πρώην πιλότοι μαχητικών πετούν στις Τουρκικές αερογραμμές

Κίνα: Ο κατασκευαστικός γίγαντας Evergrande προς χρεοκοπία – Φόβοι για παγκόσμιο ντόμινο

Pandora Papers: Στη φόρα 131 νέα ονόματα για Τουρκία – Έρχονται αποκαλύψεις

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης