Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
03/10/2021 | 06:15 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Τα κομματικά συμφέροντα απομειώνουν την Αμυντική Συμφωνία

Τα κομματικά συμφέροντα απομειώνουν την Αμυντική Συμφωνία

Της Κύρας Αδάμ

Μία καλή συμφωνία, επωφελής για τη χώρα, διότι ενισχύει πολλαπλώς την αποτρεπτική ισχύ της, κινδυνεύει να αποδυναμωθεί και εκφυλιστεί, με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο εύκολης εκμετάλλευσης από την Τουρκία, υπέρ των συμφερόντων και επιδιώξεων της σε βάρος της Ελλάδας.
Ο κίνδυνος είναι εσωτερικός, καθώς κυβέρνηση, κόμματα, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, εμπειρογνώμονες και άσχετοι επιχειρούν ο καθείς με τον τρόπο του, να αποκομίσει οφέλη από τη Συμφωνία.
Η κυβέρνηση Κ Μητσοτάκη επιχειρεί να εισπράξει υπερβολικά κομματικά οφέλη, ( ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες εκλογές ),δημιουργώντας την εντύπωση μέσω των φιλικών της ΜΜΕ ότι δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα άλλη Αμυντική Συμφωνία σαν κι αυτήν. Υποβαθμίζοντας ανεριθρίαστα την «αγορά του αιώνα» του 1976 από τον Κ Καραμανλή, που αγόρασε τα πρώτα Mirage F-1 και την «αγορά του αιώνα» του 1985 από τον Α Παπανδρέου των F-16 και Mirage-2000και την αγορά συμπληρωματικών F-16 και Mirage από τον Κ Σημίτη το 1999.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις και βεβαιότητες στην ελληνική κοινή γνώμη ότι η Γαλλία και οι Γάλλοι , δια της Συμφωνίας αυτής θα βρεθούν στο πλάι των μαχόμενων Ελλήνων , στην περίπτωση που εκδηλωθεί επίθεση στην ελληνική επικράτεια. Πρόκειται περί απλουστευμένου και υπερ- επικίνδυνου για τα ελληνικά συμφέροντα κυβερνητικού ισχυρισμού, διότι Η Συμφωνία και ειδικότερα το άρθρο 2 πουθενά δεν αναφέρεται σε παρουσία προσωπικού των γαλλικών ΕΔ στην περίπτωση εμπλοκής της Ελλάδας σε επιχειρήσεις, αλλά μόνον σε γαλλικά μέσα υποστήριξης προς την Ελλάδα με άμεση και συνεχή παροχή στρατιωτικών μέσων στην περίπτωση πολεμικών αναμετρήσεων , με την απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως ότι οι ελληνικές ΕΔ διαθέτουν το προσωπικό για να τα χειριστούν.
Ο δεύτερος, σοβαρότερος και παρακινδυνευμένος κυβερνητικός ισχυρισμός είναι ότι η στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας καλύπτει και τις περιοχές της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και των άλλων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Την ιδέα «συμπερίληψης» της ΑΟΖ στην Αμυντική Συμφωνία έθεσε πλαγίως ο Ευαγ. Βενιζέλος, με τον ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλο να πέφτει κατ’ ευθείαν στην παγίδα και να δηλώνει ευθέως ότι, κατά την ερμηνεία του, η Αμυντική Συμφωνία περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες περιοχές , δηλαδή την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Εδώ όμως δημιουργούνται δύο μείζονα ερωτήματα τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υποχρεωμένη να απατήσει, διότι διαφορετικά εμπίπτει στην γραφική κατηγορία «είπα- ξείπα»:
Πώς και πότε η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει στις ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ της ελληνικής Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και πότε ενημέρωσε εγγράφως και επισήμως τον ΟΗΕ για την πρόθεση της αυτή; Μόνον έτσι θα ήταν δυνατή η συμπερίληψη στη Συμφωνία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επι της ΑΟΖ/ΥΦ.
Η απάντηση δυστυχώς είναι μία και μοναδική: ΠΟΤΕ.
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αναφέρονται υπερηφάνως ¨στην ελληνική ΑΟΖ, η οποία όμως είναι χαμένη στην ομίχλη και φτάνει μέχρι «τη Χώρα του Ποτέ»
2)Κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης μόλις κυρωθεί η Συμφωνία και τεθεί σε ισχύ, οφείλει η κυβέρνηση να την ενεργοποιήσει και μαζί(;) με τους Γάλλους να πάνε και να διώξουν τα τουρκικά ερευνητικά και συνοδευτικά πολεμικά πλοία από την «περιοχή ελληνικής ΑΟΖ» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου Κρήτης, την περιοχή δηλαδή την οποία μολονότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ισχυρίζεται ότι είναι ελληνική ΑΟΖ εν τούτοις την έχει δώσει προς νομή της Τουρκίας δίκην «γονικής παροχής».

Στο ίδιο…κυνήγι κομματικού οφέλους ως αντιπολίτευση βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος απειλεί με καταψήφιση αν δεν συμπεριληφθούν ΑΟΖ/ΥΦ στη Συμφωνία- ίσως και η ..Κουμουνδούρου- πράγμα πιο εφικτό από μια αόριστη και μη οριοθετημένη ΑΟΖ/ΥΦ , την οποία δεν τόλμησε να κάνει ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα , για κομματικά οφέλη που δεν θα έχει από τη Συμφωνία αυτή, αφήνει εκ των υστέρων να εννοηθεί ότι κατά τη δική του διαπραγμάτευση με τον Μακρόν για τις φρεγάτες το 2018 δεν θα υπέγραφε μια ενδεχόμενη Συμφωνία αν δεν συμπεριλάμβανε και την ΑΟΖ. Αποσιωπώντας ότι το 2018 οι δυο γαλλικές φρεγάτες του προφέρθηκαν με leasing για την επιτήρηση ολόκληρου του Αιγαίου και Αν Μεσογείου, πρόταση αυτή που δεν δέχθηκε γιατί δεν συμφώνησαν Μέρκελ και Τραμπ…

Η Τουρκία μέχρι στιγμής ΔΕΝ έχει απαντήσει συνολικά για την Αμυντική Συμφωνία. Στην πρώτη ανακοίνωση της για τις δηλώσεις του κ Παναγιωτόπουλου, πονηρά και δόλια αναφέρεται σε «διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, υποβαθμίζοντας το ίδιο το ΝΑΤΟ». Δι’ αυτού του έμμεσου τρόπου η Αγκυρα υπενθυμίζει στο Παρίσι και στην Ελλάδα, δηλαδή τις σύμμαχες χώρες ότι το ΝΑΤΟ δεν δέχεται τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10νμ ( άρα δεν μπορεί να τον υπερασπίσει η Γαλλία) και επιπλέον αναφέρει ότι «οι μαξιμαλιστικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες που επικαλείται η Ελλάδα καταστρατηγούν το Διεθνές Δίκαιο», ( σς αφού η Ελλάδα δεν έχει στείλει καν συντεταγμένες της στον ΟΗΕ)

Η δεύτερη ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιεί (σς το έκανε και με NAVTEX) ότι θα παρεμποδίσει το ερευνητικό πλοίο NAUTICAL GEO που αρχίζει έρευνες στις 3 Οκτωβρίου σε μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου και εμμέσως προειδοποιεί τη Γαλλία « να μην πάρει μέρος σε μονομερείς ενέργειες»

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης