Υποστηριξε το militaire
ΠΝ
14/07/2021 | 06:30 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Οι φρεγάτες του ΠΝ και το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ! Μια φράση του ΥΕΘΑ που “φουντώνει” τα ιταλικά σενάρια

Οι φρεγάτες του ΠΝ και το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ! Μια φράση του ΥΕΘΑ που

Ο Ιούνιος πέρασε και ο Ιούλιος οδεύει κι αυτός προς το δικό του τέλος. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός “στο πρώτο εξάμηνο του 2021” θα υπήρχε απόφαση για τη νέα φρεγάτα του Στόλου. Ως γνωστόν τέτοια απόφαση δεν υπάρχει και όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν ότι η απόφαση δεν είναι κοντά! Η αιτία της καθυστέρησης είναι επίσης γνωστή: η ελληνική κυβέρνηση επικαλούμενη τη “γεωπολιτική διάσταση” της προμήθειας των φρεγατών, δίνει άπλετο χρόνο στους Αμερικανούς για να “κάνουν κάποια θεαματική κίνηση” όπως ειπώθηκε στην τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου. Με λίγα λόγια το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι να μη δυσαρεστηθούν οι Αμερικανοί.

Αυτή η αγωνία έχει προκαλέσει πολλά σενάρια ,τα οποία κυκλοφορούν εντέχνως για να “μετρηθούν και οι αντιδράσεις”. Δεν είναι μυστικό ότι η επικοινωνία παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις. Πολλές φορές κυριαρχεί.

Ένα από τα σενάρια αναφέρει ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κρίνουν ως πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση για τις ιταλικές φρεγάτες Fremm. Οι Fremm είχαν απασχολήσει την Ελλάδα από τη δεκαετία του 2000! Ναυπηγήθηκαν, έπεσαν στη θάλασσα, πουλήθηκαν σε διάφορες χώρες, “έγραψαν” και “γράφουν” ναυτικά μίλια κι εμείς ακόμη απόφαση για φρεγάτα δεν έχουμε λάβει! Κάπως έτσι μας …πρόλαβε η τεχνολογία και περάσαμε στις Belharra. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί σκεφτόμαστε για ιταλικές Fremm. Η απάντηση έχει ενδιαφέρον: το σενάριο λέει ότι αυτές μπορούν να εξοπλιστούν και με αμερικανικά όπλα. Άρα θα ικανοποιήσουμε και τους Αμερικανούς! Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα βέβαια.

Σε χθεσινή του παρέμβαση σε πάνελ που οργανώθηκε στην DEFEA ο ΥΕΘΑ θυμήθηκε πάντως την περίπτωση του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ! Όπως είπε το ΑΒΕΡΩΦ “είναι ένα πλοίο που κατασκευάστηκε από ιταλικά ναυπηγεία με γαλλικούς κινητήρες και βρετανικά οπλικά συστήματα. Με έναν «παράξενο» τρόπο, θα έλεγα, είναι ένας πρόγονος έργου PESCO, σε άλλους καιρούς δύσκολους καιρούς”.

Ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ακόμη ότι “πρόκειται να αγοράσουμε τέσσερις φρεγάτες που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο, κάποια απ’ αυτά τα πλοία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία και πρέπει να εργαστούμε για αυτό. Όχι μόνο να φτιαχτούν στα δικά μας ναυπηγεία αλλά να υπάρξουν κι άλλες αμυντικές βιομηχανίες που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή τους. Ένα από τα δύο ναυπηγεία μας, τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» του Σκαραμαγκά, εξαγοράστηκαν από μια ομάδα επιχειρηματιών, επικεφαλής της οποίας είναι ένας Έλληνας εφοπλιστής. Νομίζω αυτό θα δώσει μια ώθηση στη εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, πέρα από τα προβλήματα του παρελθόντος”. 

Μακάρι να πάνε όλα καλά και οι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. Όμως για να φτάσουμε σ΄ αυτό το επίπεδο συζήτησης θα πρέπει να αποφασίσουμε ποια φρεγάτα μας κάνει. Ο χρόνος δεν τελειώνει… Έχει τελειώσει προ πολλού.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης