Υποστηριξε το militaire
Άποψη
23/01/2021 | 06:15 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Ποιες θα ΄ναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τον Μπάϊντεν πρόεδρο;

Ποιες θα ΄ναι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με τον Μπάϊντεν πρόεδρο;

Του Χρήστου Καπούτση

Ποιο θα είναι το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων γενικά και ειδικότερα στον διπλωματικό, στρατιωτικό και αμυντικο-βιομηχανικό τομέα, θα εξαρτηθεί, από τις στρατηγικές προτεραιότητες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσόγειου,  της Mέσης Ανατολής, αλλά και της Αραβικής χερσονήσου. Μια περιοχή ιδιαίτερα «φορτισμένη» με πλανητικό γεωοικονομικό – ενεργειακό , θρησκευτικό και διπλωματικό- στρατιωτικό ενδιαφέρον.

Είναι σαφές, ότι στον γεωγραφικό μας περίγυρο έχει διαμορφωθεί  ένα ασταθές  και συγκρουσιακό γεωστρατηγικό περιβάλλον, όπου η Τουρκία, έχει πρωταγωνιστικό  ρόλο.

Το ερώτημα είναι, αν η νέα υπό τον Τζο Μπαιντεν αμερικανική διοίκηση, θεωρεί την Τουρκία, αξιόπιστο σύμμαχο και Στρατηγικό εταίρο της Δύσης.

Που σημαίνει  πρακτικά, ότι η νέα αμερικανική διοίκηση,   θα πρέπει να αξιολογήσει θετικά ή αρνητικά, την σύγκλιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, το Ιράν,  Αδελφούς Μουσουλμάνους και  τη Χαμάς.  Αν κρίνουμε από τη δήλωση του νέου Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. κ. Μπλίκεν, για τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 που είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Τουρκία και ασφαλώς, την προσέγγιση Άγκυρας και Μόσχας, η νέα αμερικανική διοίκηση, μάλλον δεν θα είναι ιδιαίτερα φιλοτουρκική, τουλάχιστον όσο η επελθούσα υπό τον Ντ.  Τράμπ.

 Πάντως σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα,  όπως και η Κύπρος, αποτελούν, παραδοσιακά, χώρες όπου η Αμερική επενδύει Στρατηγικά της συμφέροντα.

 Στον στρατιωτικό και αμυντικό-βιομηχανικό τομέα, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν ενεργά  στην στρατιωτική συνεργασία υψηλού επιπέδου Ελλάδας και Ισραήλ.

Σε διμερές ελληνοαμερικανικό επίπεδο και με βάση τις ισχύουσες αμυντικές συμφωνίες, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σημαντική παρουσία σε ελληνικές στρατιωτικές βάσεις.

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας δημιουργούνται υποδομές για την φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί στην αεροπορική βάση στη Λάρισα   σταθμεύουν και τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη. 

 Επίσης στο Βόλο, οι υποδομές της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο,  φιλοξενούν  ήδη αμερικανούς πεζοναύτες και ελικόπτερα της 101ης  αμερικανικής ταξιαρχίας.  Και ακόμη, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αξιοποιείται επιχειρησιακά και καλύπτει ανάγκες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Στον αμυντικό- βιομηχανικό τομέα,  είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορία από την αμερικάνικη κατασκευάστρια  εταιρεία.

 Και βέβαια,  κομβικής  σημασίας για τις στρατιωτικές δραστηριότητες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων , είναι η αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Ήδη στη Σούδα οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει για μόνιμο ελλιμενισμό , πλοία του αμερικανικού στόλου και μεταξύ αυτών ένα θηριώδες ελικοπτεροφόρο πλοίο.  Στη Σούδα οι Αμερικανοί αξιοποιούν το «Κρηπίδωμα 14» για τον ελλιμενισμό των πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων.

Έχει ενδιαφέρον επίσης, ότι υπό την αιγίδα των αμερικανών, σχεδιάζονται  κοινές αεροπορικές ασκήσεις της Ελλάδας με την Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα οι Σαουδάραβες έχουν στείλει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη  F-15 για μεταστάθμευση στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη.

Το σημαντικό είναι ετοιμάζεται τώρα η νέα  αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Ήδη τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών  και Εθνικής Άμυνας, ετοιμάζουν τον κατάλογο των θεαμάτων που θα περιλαμβάνει η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. Κεντρικό σημείο της νέας συμφωνίας θα είναι η επέκταση των διευκολύνσεων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις .  Μάλιστα,  για το θέμα αυτό, έχει γίνει μια πρώτη άτυπη επικοινωνία με τον νέο Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ τον  Λόιντ Όστιν, που είναι συνταξιούχος στρατηγός που πολέμησε σε  δύο πόλεμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και Θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αν η Γερουσία επικυρώσει τον διορισμό του. 

Εν κατακλείδι, η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, που θα συνδιαμορφωθεί με τις ηγεσίες του αμερικανικού Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ,  θα  υπογραφεί ίσως και εντός του 2021,  θα αποτελέσει τον αναβαθμό,  για την διαμόρφωση σχέσεων Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδος. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης