Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
04/10/2020 | 06:00 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Η συμβολή του Πολιτικού Προσωπικού στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ε.Δ.

Η συμβολή του Πολιτικού Προσωπικού στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ε.Δ.

Γράφει ο Θανάσης Κονίδας*

Η φετινή χρονιά είναι διαφορετική για όλους. Με την πανδημία του κορονοιου να δοκιμάζεται όλη η ανθρωπότητα.

Για την χώρα μας, οι ανατροπές τόσο στην κοινωνία και ειδικότερα για την οικονομία είναι δυσοίωνες.

Στο εργασιακό τοπίο χιλιάδες εργαζόμενοι πέρασαν με το «καλημέρα της κρίσης» το κατώφλι της ανεργίας.

  Πολλές από τις εργασιακές σχέσεις σε συνάρτηση με τις διαχρονικές αδυναμίες της αγοράς εργασίας έχουν ανατραπεί και όσες έχουν απομείνει είναι στα σχέδια να ανατραπούν.

Η ιδιωτική ασφάλιση με τον «μανδύα» του τρίτου πυλώνα, για τις γενιές που έρχονται είναι προ των πυλών με ότι αυτό θα σημαίνει και για τους ήδη και εν δυνάμει συνταξιούχους.

Η Εθνική κρίση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με τις προκλήσεις της γείτονας συνεχίζεται και σε συνδυασμό με το γεωπολιτικό status, δημιουργεί αποσταθεροποίηση και νέα δεδομένα σε όλη την περιοχή μας, με το φορτίο αυτής, να το επωμίζεται το Υπουργείο μας με τα στελέχη του.   

Μέσα από αυτές τις συνθήκες η συμβολή και αποστολή του Πολιτικού Προσωπικού, ως δεύτερος πυλώνας, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ε.Δ. αναδεικνύεται πόσο σημαντικός είναι αυτή την περίοδο. Στην οργάνωση του Υπουργείου μας, την Εθνική μας Άμυνα, την εξασφαλίζουν στο επιχειρησιακό σκέλος το Στρατιωτικό Προσωπικό συνεπικουρούμενο από το Πολιτικό Προσωπικό.

Το Πολιτικό Προσωπικό, ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο αξιόμαχο των Ε.Δ. δεν μπορεί να εξαιρείται από κάθε Αμυντικό Σχεδιασμό, όπως φάνηκε και με τις τελευταίες εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού και κατατέθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας.

Δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι το Στρατιωτικό Προσωπικό είναι προτιμότερο από το Πολιτικό Προσωπικό και να καλύπτει ειδικότητες – θέσεις οι οποίες έπρεπε να καλύπτονται από το Πολιτικό Προσωπικό (μηχανικοί, νοσηλευτές, τεχνίτες για εργοστάσια).

Η υποστελέχωση και οι τεράστιες ελλείψεις των υπηρεσιών μας σε Πολιτικό Προσωπικό στα Στρατιωτικά Εργοστάσια, στους Ναυστάθμους, στις Πτέρυγες Μάχης, στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, έχουν χτυπήσει κόκκινο, εξαντλώντας τα όρια και του πιο φιλότιμου συναδέλφου.

Στην πρόσφατη κρίση δεν έγινε εμφανές το πρόβλημα αυτό, γιατί το αίσθημα ευθύνης, η τεράστια τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτουμε υπερκαλύπτουν κάθε δυσκολία.

Θα πρέπει άμεσα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, που ανέδειξε η τελευταία κρίση, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας να επανεκτιμήσει τους σχεδιασμούς της  και να προβεί σε προσλήψεις  Πολιτικού Προσωπικού, κατ’ εξαίρεση, όπως στον τομέα της υγείας με fast track διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες αναγκαίες οργανικές θέσεις με τις αντίστοιχες ειδικότητες. Η ανάγκες προσλήψεων  Πολιτικού Προσωπικού με γνώσεις και εξειδίκευση που χρειάζεται το Υπουργείο μας, πρέπει να γίνουν μέσα από προκηρύξεις που να φωτογραφίζονται ξεκάθαρα τα προσόντα για τα οποία θα έρθουν να εργαστούν.

Έτσι θα ανέβει το αξιόμαχο, θα ξαναλειτουργήσουν όλες οι γραμμές παραγωγής των Εργοστασίων μας, με τα τεράστια μέσα που διαθέτουν και που το Πολιτικό Προσωπικό ξέρει και μόνο αυτό μπορεί να τα λειτουργεί και να τα αξιοποιεί. Να κλείσουν οριστικά οι πόρτες στους ιδιώτες κάτι που έγινε εξ ανάγκης τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, εξοικονομώντας τεράστια κεφάλαια, με άριστα αποτελέσματα στο ποιοτικό έργο και όχι αμφιβόλου ποιότητας όπως αυτό συνέβη τα «πλούσια χρόνια» της οικονομίας της χώρας μας.

Είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική ανάγκη προσλήψεων Πολιτικού Προσωπικού στο Υπουργείο μας, ώστε το υπάρχον, να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και την εμπειρία του στο νέο στελεχιακό δυναμικό, να μην χαθεί το γνωστικό αντικείμενο, να αποκτήσει πέρα από τις γνώσεις και επιχειρησιακή εμπειρία θωρακίζοντας περεταίρω την άμυνα της πατρίδας μας.

*Μόνιμος Υπάλληλος ΤΕ Μηχανικός / ΥΕΘΑ

Πρώην Γραμματέας ΠΟΕ/ΥΕΘΑ, επικεφαλής της πλειοψηφούσας Παράταξης ΔΗΣΚΙ/ΥΕΘΑ & μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ/ΥΕΘΑ

Επικεφαλής Υποψήφιος με την ΔΗΣΚΙ / ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τα Υ.Σ. ΥΕΘΑ/ΓΕΣ   

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης