Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
19/09/2020 | 07:03
Militaire News

ΗΠΑ: Πέθανε η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

ΗΠΑ: Πέθανε η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η  Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε το κορυφαίο όργανο του αμερικανικού συστήματος δικαιοσύνης.

Με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η ευκαιρία να μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, διορίζοντας το τρίτο κατά σειρά μέλος του κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια συγκυρία βαθιάς διαίρεσης στη χώρα κι ενώ απομένει πλέον λιγοστός χρόνος ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η Γκίνσμπεργκ πέθανε εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Η αποχώρησή της από το προσκήνιο ενδέχεται να οδηγήσει σε δραματική μεταβολή της ιδεολογικής ισορροπίας στο σώμα, όπου οι συντηρητικοί δικαστικοί είχαν ως εδώ πλειοψηφία 5 έναντι 4, μετακινώντας το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη πιο δεξιά.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε  «εξαιρετική ζωή» αυτή που έζησε η εκλιπούσα  Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, όταν ενημερώθηκε από δημοσιογράφους ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία στη Μινεσότα για τον θάνατό της σε ηλικία 87 ετών.

«Πέθανε; Δεν ήμουν ενήμερος. Έζησε εξαιρετική ζωή», ήταν «μια καταπληκτική γυναίκα», ήταν η αντίδραση του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που έμαθε την είδηση καθώς αποχωρούσε από προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Μπεμίτζι, στην πολιτεία Μινεσότα, μερικά λεπτά προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Ο Τραμπ δεν έκανε την παραμικρή νύξη για το εάν σχεδιάζει να ανακοινώσει κάποια υποψηφιότητα για την αντικατάσταση της Γκίνσμπεργκ, γνωστής με το προσωνύμιο Notorious RBG, η οποία πέθανε εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο έπασχε.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε Παρασκευή πως «δεν χωράει καμία αμφιβολία» ότι το ποιο πρόσωπο θα καταλάβει την έδρα που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ θα πρέπει να το επιλέξει ο νικητής των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία – επιτρέψτε μου να γίνω σαφής – ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν τον πρόεδρο και ο (σ.σ. επόμενος) πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει τον δικαστικό που η Γερουσία θα κληθεί να εγκρίνει» ώστε να αντικαταστήσει την Γκίνσμπεργκ, έκρινε ο Μπάιντεν όταν ενημερώθηκε στο Νιου Κασλ για την «πολύ λυπηρή» είδηση του θανάτου της δικάστριας, σε ηλικία 87 ετών.

Ενώ απομένουν πλέον λιγότεροι από δύο μήνες ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, ο θάνατος της Γκίνσμπεργκ αναγγέλλεται την έναρξη σφοδρής πολιτικής μάχης όσον αφορά την πλήρωση της θέσης που άφησε κενή σε αυτόν τον θεσμό-κλειδί για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης