Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Γάλλος ΥΠΕΞ: Στήριξη στην Αθήνα καταδίκη της Άγκυρας, υπενθύμιση της στρατηγικής συνεργασίας

Γάλλος ΥΠΕΞ: Στήριξη στην Αθήνα καταδίκη της Άγκυρας, υπενθύμιση της στρατηγικής συνεργασίας

Ο κ. JeanYves Le Drian, Υπουργός Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας, στη συνάντηση που είχε με  τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Νίκο Δένδια, υποστήριξε πλήρως τις ελληνικές θέσεις και υπενθύμισε τη τις προοπτικές της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια, βάσει των στόχων που έθεσαν ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 29 Ιανουαρίου. Αναγκαία η υπενθύμιση για αρκετούς στην Αθήνα…

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, για τα οποία η Γαλλία και η Ελλάδα μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία: Μια ισχυρή, κυρίαρχη και αλληλέγγυα Ευρώπη.

Υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να υιοθετηθεί ταχύτατα το φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης που προτάθηκε από την Επιτροπή και συζήτησαν για τον απαραίτητο ευρωπαϊκό συντονισμό όσον αφορά το άνοιγμα των εσωτερικών και των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν και την επανεκκίνηση του τουρισμού, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής στις 11 Ιουνίου.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της μακρόχρονης στενής συνεργασίας των δύο χωρών και της στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, οι δύο Υπουργοί τόνισαν πως το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που πρόκειται να προτείνει η Επιτροπή πρέπει να είναι φιλόδοξο, να βασίζεται στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη, αλλά και να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση στις χώρες πρώτης εισόδου, αλλά και στις χώρες που επηρεάζονται έντονα από τις δευτερογενείς μετακινήσεις.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, όπου η Γαλλία και η Ελλάδα ενεργούν από κοινού υπέρ της σταθερότητας στις εν λόγω περιοχές. Ο κ. Le Drian υπενθύμισε, σε συνέχεια των πρόσφατων τουρκικών εξαγγελιών περί γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα ελληνικών νησιών, τη σταθερή θέση της Γαλλία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο δίκαιο της θάλασσας. Υπενθύμισε επίσης τη θέση της Γαλλίας υπέρ της πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας, καταδικάζοντας κάθε πολιτική τετελεσμένου γεγονότος, καθώς και οποιαδήποτε σχετική μονομερή πρωτοβουλία. Επανέλαβε το κάλεσμα της Γαλλίας για την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς μέσω του διαλόγου και της καλόπιστης διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Αναφορικά με τη Λιβύη, οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα γρήγορης σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και το σεβασμό στο εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών, την ώρα που τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ειρήνη». Ο κ. Le Drian καταδίκασε σθεναρά την αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία, παραβιάζοντας άμεσα το εμπάργκο όπλων που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Εξάλλου, οι Υπουργοί ανέλυσαν την κατάσταση στο Σαχέλ, σε συνέχεια του συμβουλίου της Συμμαχίας στις 12 Ιουνίου, και στο πλαίσιο της ενισχυμένης συμμετοχής της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην περιοχή, την οποία χαιρετίζει η Γαλλία. Υπογράμμισαν ακόμη την απαραίτητη ευρωπαϊκή ενότητα ως προς την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή και τις σχέσεις με την Κίνα, θέματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν μαζί μέσω τηλεδιάσκεψης μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Οι Υπουργοί αναφέρθηκαν τέλος στις προοπτικές της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια, βάσει των στόχων που έθεσαν ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 29 Ιανουαρίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης