Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
14/06/2019 | 11:22
Militaire News

Ο Τραμπ φέρνει σε δύσκολη θέση τον διευθυντή του FBI

Ο Τραμπ φέρνει σε δύσκολη θέση τον διευθυντή του FBI

Πριν από δύο χρόνια, ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι προχώρησε στην ίδρυση ενός γραφείου με αποστολή τον τερματισμό των ρωσικών προσπαθειών που παρόμοιου τύπου, με αυτές που επηρέασαν την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με το “Politico.”
Προχθές το βράδυ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπονόμευσε την παραπάνω δράση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν στην διάρκεια μιας συνέντευξης του στο ABC News είπε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να αποδεχτεί επιβλαβή στοιχεία για τους αντιπάλους του από μία ξένη δύναμη, λέγοντας ότι “ήταν λάθος” για τον Ρέι να προτείνει την ενημέρωση του FBI για παρόμοιες προσφορές.
Τα σχόλια αυτά του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με περισσότερους από 24 βετεράνους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, πέταξαν από το παράθυρο την δουλειά που έγινε σε διάστημα πολλών μηνών, προσκαλώντας τους ξένους πράκτορες να εμπλακούν στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων για το 2020.
Από την άλλη μεριά, οι προεδρικές δηλώσεις έπληξαν το ηθικό των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών που προσπαθούν να τις εντοπίσουν και να τις σταματήσουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις των βετεράνων, οι δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στρίμωξαν τον Ρέι σε μία γωνία, καθώς είτε θα πρέπει να ασκήσει δημόσια κριτική στον Τραμπ, προκαλώντας τον κίνδυνο ενδεχόμενης απόλυσής του, είτε να παραιτηθεί διαμαρτυρόμενος.
Οι εχθροί της Αμερικής θα μάθουν τα σχόλια του Τραμπ και “θα έρθουν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να επηρεάσουν τον πρόεδρο,” δήλωσε ο βετεράνος του FBI Φρανκ Φιγκλιούζι, που υπηρέτησε ως βοηθός διευθυντής για την αντικατασκοπεία στο FBI μέχρι το 2012.
“Θα είναι επίσης, πολύ δύσκολο να αμυνθούμε για θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και θα της αποκρύψουν κατάλληλα,” συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει παραβιάσει κάθε διάσταση του παραδοσιακού πρωτοκόλλου στην διάρκεια της προεδρίας του κι αναφορικά με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αλλά και την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.
Στις αρχές της προεδρίας του κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε έρευνες για τους πολιτικούς του αντιπάλους προκαλώντας την άσκηση κριτικής από βετεράνους του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως “εκτός γραμμής” τα αιτήματα που διατύπωνε το Οβάλ Γραφείο.
Από την μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ βρήκε πρόσφατα έναν πολιτικό σύμμαχο στις προσπάθειές του και στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ που ενεργοποίησε την επανεξέταση των πρώτων σταδίων της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Με τα τηλεοπτικά σχόλια του, το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Τραμπ επανέφερε στο προσκήνιο μία ερώτηση, για την απάντηση της οποίας ο Ρόμπερτ Μάλερ διεξήγαγε σχεδόν δύο χρόνια ερευνών: Είναι συνωμοσία η αποδοχή επιβλαβών πληροφοριών για έναν πολιτικό αντίπαλο από ξένους πράκτορες που επιχειρούν να εμπλακούν σε αμερικανικές εκλογές;
“Δεν συνιστά συνωμοσία,” δήλωσε ο Τραμπ στον Τζορτζ Στεφανόπουλος, πρώην Διευθυντή Επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο, την περίοδο της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον. “Αν έχουν πληροφορίες, νομίζω ότι θα μου άρεσε,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτηρίζοντας ενδεχόμενες προσφορές πληροφοριών ως “έρευνα για την αντιπολίτευση,” ενώ όπως είπε ο ίδιος θα καλούσε το FBI μόνο “αν νόμιζα πως υπήρχε κάτι λάθος.”
Μερικοί συνέδεσαν τα προεδρικά σχόλια, με τις σκέψεις του Μάλερ σχετικά με το αν η ομάδα ερευνών του θα προχωρούσε στην απαγγελία καταγγελιών σε βάρος κάποιου από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αν είχε πραγματοποιηθεί παραλαβή επιβλαβών πληροφοριών σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον από έναν ενδιάμεσο του Κρεμλίνου, στην περιβόητη συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016.
Το πόρισμα του Μάλερ αναφέρει πως ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος αν οι πιθανές πληροφορίες είχαν κάποια οικονομική αξία, αφήνοντα να εννοηθεί ότι δεν θα αξιολογούνταν ως μία παράνομη προεκλογική συνεισφορά πληροφοριών από μία άλλη χώρα.
Το ίδιο πόρισμα προκάλεσε επίσης, ερωτηματικά για το αν μπορεί να γίνει επίκληση δικαιώματος ελευθερίας του λόγου, για την αποδοχή παρόμοιων πληροφοριών.
“Μετατρέπει την Πρώτη Τροποποίηση σε μία νομοθετική πράξη αυτοκτονίας, που επιτρέπει στην κυβέρνησή της να αυτό-υπονομεύεται,” δήλωσε ο Ρικ Χέισεν καθηγητής της Νομικής Σχολής στο πανεπιστήμιο (University of California Irvine). Ο ίδιος χαρακτήρισε τα ευρήματα του Μάλερ ως “πράσινο φως για την ξένη παρέμβαση στις εκλογές του 2020, ενώ αυτό επιβεβαιώθηκε από τα όσα είπε ο Τραμπ στο ABC.”
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ υποβάθμισαν τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας ότι αυτός είναι ο Τραμπ.

Πηγή: “Politico”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης