Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η εθνική υψηλή στρατηγική και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η εθνική υψηλή στρατηγική και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ

Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Υποναύαρχος ε.α

Στο σημερινό συν-ανταγωνιστικό περιβάλλον, τα όρια των εχθρών και φίλων είναι τις περισσότερες φορές δυσδιάκριτα, αφού όλοι ανταγωνίζονται, κρυφά και φανερά, στο σκληρό οικονομικό πεδίο.

Ο παραδοσιακός φορέας που εγγυάται την ασφάλεια της χώρας, οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν επαρκούν σήμερα σε αυτό το επιφανειακά ειρηνικό περιβάλλον.
Αν και εξακολουθούν να είναι αναγκαίες ως το τελευταίο αναγκαίο όπλο, απαιτείται πλέον η ανάπτυξη ανταγωνιστικών οικονομικών “όπλων”, που να μπορούν να εγγυηθούν αποτελεσματικά την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, την επιβίωση των πολιτών με αξιοπρέπεια και την δυνατότητα “ειρηνικής” οικονομικής ανάπτυξης και στρατηγικής διείσδυσης σε όλο τον κόσμο.

Ας προσπαθήσουμε να οριοθετήσουμε εν τάχει, μία συνοπτική αντίληψη για την απαιτούμενη εθνική (υψηλή) στρατηγική με αναπτυξιακό χαρακτήρα (σε όλα τα πεδία), που είναι αναγκαίο πλέον να διαμορφωθεί υπερκομματικά, να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο και να δεσμεύει όλες τις κυβερνήσεις για την εφαρμογή του.

1. Ασφάλεια, Επιβίωση, Ανεξαρτησία, Εδαφική Ακεραιότητα και “Ανάπτυξη” (σε όλα τα πεδία), είναι τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα!!!

2. Εσωτερική και Εξωτερική ασφάλεια, Δημοκρατία, Ελευθερία των Πολιτών, Ενότητα του Έθνους, Οικονομική Αυτάρκεια, Ανταγωνιστικότητα της χώρας (και των πολιτών της) στο διεθνές περιβάλλον, αποτελούν τους εθνικούς σκοπούς!

3. Πολιτισμός (περιλαμβανομένης της παιδείας), Άμυνα, Οικονομία, Επιχειρηματικότητα, Επιστήμες και Επαγγελματική Εκπαίδευση, Εργασία και αποτελεσματικός Δημόσιος Τομέας, είναι οι στόχοι.

4. Συνταγματική Νομιμότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα του Πολίτη, Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία, Ισονομία, Εξωστρέφεια, Εκπαιδευτική Αρτιότητα και ολοκληρωμένες διαμεσολαβητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους Πολίτες, είναι οι θεμελιώδεις εσωτερικές λειτουργίες.

5. Οι πολίτες που διαμορφώνουν μία κοινωνία αξιών, οι Επιχειρήσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Οικουμενικός Ελληνισμός, κάθε Εκπρόσωπος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Δάσκαλοι οι Καθηγητές και οι Επιστήμονες, η πολιτισμική μας κληρονομιά, οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας, κάθε εργαζόμενος που παράγει αξία, είναι τα ισχυρά όπλα μας στο πεδίο της μάχης για την επιβίωση, για την ανεξαρτησία, την ανάπτυξη και τον διεθνή ανταγωνισμό!

Καθένα από όλα αυτά όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, απαιτεί ιδιαίτερη στρατηγική για την εφαρμογή του, που θα δίνει και τις δυνατότητες διαφοροποίησης των εκάστοτε κυβερνήσεων στο επίπεδο της πολιτικής.

Λόγω περιορισμένου χώρου δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν όλα αυτά στο παρόν, αλλά ας ξεκινήσουμε επιτέλους να συμφωνούμε στα θεμελιώδη, λειτουργώντας συνεργατικά και δημοκρατικά για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης