Οι “νότιοι” της Ευρώπης θα “μπλέξουν” και στη Συρία; Η Γαλλία ως γνωστόν έχει ζητήσει την στήριξη των Ευρωπαίων για να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Κανείς από τους βορειοευρωπαίους δεν δείχνει διάθεση να κουνηθεί. Εδώ είναι απρόθυμοι να εμπλακούν στο προσφυγικό που είτε τους αρέσει ,είτε όχι φθάνει στη πόρτα τους.

Ποια δύναμη μπορεί χρησιμοποιήσουν οι Γάλλοι , αν τελικά το πάρουν απόφαση; Η Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης μια χαρά τους βολεύει!

Η με έδρα την Ελλάδα -στον Τύρναβο- και με Τούρκο διοικητή  αυτή τη περίοδο SEEBRIG, θα μπορούσε θεωρητικά να είναι μια στρατιωτική δύναμη που θα ενίσχυε χερσαίες επιχειρήσεις των Γάλλων στο έδαφος της Συρίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όπως διέρρευσαν από το ΓΕΣ “ “στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου,  ο Διοικητής της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South  Eastern Europe Brigade – SEEBRIG), Τούρκος Ταξίαρχος Numan Yediyldiz, πραγματοποιεί από σήμερα έως τις 11 Δεκεμβρίου , επίσκεψη σε μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται να υποστηρίξουν την Ταξιαρχία σε περίπτωση πλήρους ενεργοποίησής της (affiliated units), καθώς στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕEΥΕ) και στο NRDC-GR.

Πηγές του ΓΕΣ επισημαίνουν βεβαίως ότι “επισκέψεις τέτοιου είδους προβλέπεται να πραγματοποιούνται από τους εκάστοτε Διοικητές της Ταξιαρχίας σε υποστηρίζουσες μονάδες των κρατών – μελών. Ήδη τον προηγούμενο μήνα ο Διοικητής της  SEEBRIG επισκέφθηκε «affiliated» στη SEEBRIG μονάδες, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενώ το πρόγραμμα επισκέψεων για το επόμενο έτος περιλαμβάνει αντίστοιχες επισκέψεις στηn Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο του 2016”.

Η Ελλάδα παρέχει από τον Ιούνιο 2011, υποστήριξη φιλοξενούντος Έθνους στην SEEBRIG, το Στρατηγείο της οποίας εδρεύει στον Τύρναβο όπου προβλέπεται να παραμείνει μέχρι το 2017 και στη συνέχεια θα μετεγκασταθεί στη Βουλγαρία.

Η έδρα του Στρατηγείου καθώς και η Διοίκηση της Ταξιαρχίας εναλλάσσονται κυκλικά μεταξύ των κρατών – μελών της (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία και Τουρκία).

Τίποτα δεν αποκλείει λοιπόν να αναλάβουν τη βρώμικη δουλειά οι “φτωχοί” νότιοι. Κάποιοι όπως οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί για πράδειγμα με …χαρά θα τρέξουν να αποδείξουν την “πίστη” τους στους ισχυρούς της Ευρώπης.

Η Ελλάδα τι θα κάνει;