Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία ΠΝ
09/06/2016 | 07:10 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Τι γίνεται με τις πυραυλακάτους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Το Ποτάμι ρωτά

Τι γίνεται με τις πυραυλακάτους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Το Ποτάμι ρωτά

Ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού επανέρχεται στο θέμα υλοποίησης της σύμβασης των δύο Πυραυλακάτων Νο 6 & 7 ( ΤΠΚ ) του Πολεμικού Ναυτικού ( ΠΝ ) που έχουν αναλάβει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ ).

Να θυμίσουμε ότι με την υπογραφή της τροπολογίας υπ’ αριθμόν 163 / 17 της 28/1/2016 το δημόσιο επανέρχεται λόγω των γνωστών προβλημάτων των ΝΒΕΕ να στηρίξει την εταιρία προσφέροντας 40 εκ. ευρώ επί πλέον (από αυτά που έχει  δώσει μέχρι τώρα ), με την αιτιολογία ότι  αυτή τη φορά  τα χρήματα που θα ξοδευτούν  (από τα 40 εκ. ευρώ) θα καταλογιστούν στα ΝΒΕΕ, για να επιστραφούν στο δημόσιο κάποτε … .

Από τα 40 εκ. ευρώ, τα  22,5 εκ ευρώ προβλέπονται για μισθούς των εργαζομένων της εταιρίας 29 μηνών και τα 17,5 εκ. ευρώ για εργασίες και προμήθειες υλικών, με την υποχρέωση τα ΝΒΕΕ να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) τις ΤΠΚ 6 &7 σε 29 μήνες από την υπογραφή της νέας συμφωνίας.

Οι εργασίες για την κατασκευή των ΤΠΚ 6 & 7 ξεκίνησαν  με καθυστέρηση περίπου τριών   μηνών και στη παρούσα χρονική περίοδο  προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Παράλληλα το ΠΝ πληρώνει σε όλο αυτό το διάστημα το σύνολο των περίπου 600 εργαζομένων των  ΝΒΕΕ,( ανεξάρτητα  αν  απασχολούνται στις εργασίες των ΤΠΚ 6 &7), με 700- 800 χιλιάδες ευρώ το μήνα . Από το σύνολο των εργαζομένων των ΝΒΕΕ, περίπου  30 άτομα περιστασιακά χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών του  ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ,   ενώ  για τις εργασίες των  ΤΠΚ 6 & 7 της συμφωνίας  χρησιμοποιείται περιστασιακά το  15-20%  του προσωπικού των ΝΒΕΕ και οι υπόλοιποι πληρώνονται χωρίς να εργάζονται . 

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αβραμόπουλος τον Οκτώβριο του 2014 είχε υπογράψει τον καταλογισμό 7,5 εκ. ευρώ σε πρόστιμα στα ΝΒΕΕ για καθυστερήσεις και προβλήματα στις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικές με την ναυπήγηση των ΤΠΚ. Επιπλέον υπάρχουν σε εκκρεμότητα και καταλογισμοί νέων προστίμων στα ΝΒΕΕ ύψους 8 εκ. ευρώ που αφορούν στην καθυστέρηση παράδοσης  και προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στην  κατασκευή του ΤΠΚ Νο 5 (ΡΙΤΣΟΣ). Ληφθεί  υπόψη ότι  το ΠΝ με δικά του έξοδα επισκευάζει και αποκαθιστά βλάβες  των συστημάτων του ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ ( μετά την παράδοσή του ), που συμβατικά το  σχετικό κόστος ανήκει στα ΝΒΕΕ.)

O Tομέας Άμυνας του Ποταμιού ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας αφού  με την υφιστάμενη καθυστέρηση η εταιρία λογικά αφενός δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους συμβατικούς χρόνους παράδοσης των ΤΠΚ 6 & 7 (εντός 29 μηνών )  και αφετέρου υπάρχουν ερωτηματικά αν το διατειθέμενο ποσό των 40 εκ.ευρώ  της συμφωνίας θα είναι αρκετό για την υλοποποίηση της σύμβασης .

Επί πλέον υπάρχουν ερωτηματικά που ενισχύουν την ανησυχία μας όπως :

     1) Γιατί οι εργαζόμενοι   που πληρώνονται από το ΠΝ και δεν απασχολούνται δεν  χρησιμοποιηούνται  σε άλλες εργασίες που  ήδη έχει ανάγκη το ΠΝ και παράλληλα να πιάσουν τόπο τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου; (σημειώνεται ότι αντίστοιχη μεθόδευση χρησιμοποιείται για τις Φ/Γ του ΠΝ στα  Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

2)Γιατί δεν έχει διαβιβασθεί από το Πολεμικό Ναυτικό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για είσπραξη, το πρόστιμο των 7,5 εκ. ευρώ περίπου που είχε υπογράψει ο κ. Αβραμόπουλος το 2014, το οποίο είχε καταλογισθεί στα ΝΒΕΕ;   Δεδομένου   ότι ο κ. Καμμένος  ψάχνει συνεχώς χρήματα για τις  Ενόπλες Δυνάμεις  ( κωδ.6912 εξοπλισμοί ) ;

3) Γιατί  τα νέα πρόστιμα των 8 εκ. ευρώ περίπου που έχουν συσσωρευτεί  δεν έχουν ακόμα καταλογισθεί στα ΝΒΕΕ, λόγω της αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις στην κατασκευή της ΤΠΚ Νο 5 ; Μήπως οι καθυστερήσεις του νέου καταλογισμού προστίμων στα ΝΒΕΕ έχουν σχέση με τις προσβάσεις ατόμων της εταιρίας  με την  κυβέρνηση ;

4)Πώς διασφαλίζει η κυβέρνηση ότι   τα 40 εκ. ευρώ  θα επιστραφούν στο δημόσιο; δεδομένου ότι τα ΝΒΕΕ έχουν κάνει αίτηση πτώχευσης και συνεπώς είναι άγνωστη η απόφαση της  δικαστικής διαδικασίας μεταξύ ΝΒΕΕ και δημοσίου ;

Tο Ποτάμι  εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του  για την εξέλιξη της εν λόγω συμφωνίας διαπιστώνει με θλίψη ότι ο λαός πληρώνει από το υστέρημά του  για να συντηρούνται κάποιοι … διαχρονικά  με την έγκριση της κυβέρνησης και παρά την δυσμενή  οικονομική κατάσταση της χώρας ,  έχοντας παράλληλα αιχμάλωτο  το Πολεμικό Ναυτικό  που έχει άμεση ανάγκη τις δύο πυραυλακάτους.

Γ. Τσιτσιλιάνος

Υπεύθυνος Πολιτικής στον Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης