Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη Διεθνή ΤΟΥΡΚΙΑ
06/03/2016 | 06:39 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία – Το τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν

Αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία - Το τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν

Του Χρήστου Μηνάγια

www.medintelligence.org/

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη επίσκεψη (09-10 Μαρτίου 2016) του Ουκρανού προέδρου Petro  Poroşenko στην Τουρκία, η Άγκυρα γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας 800.000 στρατιωτικές στολές δωρεάν, καθώς επίσης λοιπά είδη ένδυσης.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που υπογράφηκε στην Ουκρανία, στις 16-02-2016, μεταξύ του υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας İsmail Demir και του Oleksandr Turçinov, γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, θα συγκροτηθούν διακρατικές ομάδες εργασίας οι οποίες θα εξετάσουν τους τρόπους συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αναφορικά με προγράμματα προηγμένης τεχνολογίας, πυρηνικών, στρατιωτικού εξοπλισμού και κατασκευής οπλικών συστημάτων. Ειδικότερα, θα δοθεί βαρύτητα στην ανταλλαγή απόψεων για συμπαραγωγή κινητήρων αεροσκαφών turbojet, αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας και συστημάτων πλοήγησης.

Πέραν των παραπάνω, η Άγκυρα έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία τουρκο-ουκρανικών Ζωνών Ελευθέρου Εμπορίου, καθώς επίσης τη δημιουργία ενός εμπορικού διαδρόμου που θα ξεκινάει από τη Ιράν, θα φθάνει στο λιμάνι της Τραπεζούντας και στη συνέχεια θα επεκτείνεται στην Ουκρανία.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι, η Ουκρανία διαθέτει αμυντική βιομηχανία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και η τεχνογνωσία της αποτελεί αντικείμενο ιδιάζουσας σημασίας για τους Τούρκους. Μάλιστα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στις 09-02-2016, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα Sergei Korsunskiy απέστειλε έγγραφο στα πανεπιστήμια της χώρας του προκειμένου να μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρία τους σε επιστήμονες των τουρκικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε ουκρανικά πανεπιστήμια στις πόλεις Κιέβο, Οδησσός, Χάρκοβο και Λβιβ (Λεόπολις-Λεοντόπολις), τα οποία θα αποστείλουν πυρηνικούς επιστήμονες στην Τουρκία, προκειμένου να διδάξουν στα αντίστοιχα τμήματα διδακτορικών και μεταπτυχιακών σπουδών.

Εν τω μεταξύ, η εν λόγω ενέργεια του Sergei Korsunskiy σχετίζεται άμεσα με την απόφαση του Εθνικού Πανεπιστημίου Πυρηνικών Ερευνών της Ρωσίας, στις 11-01-2016, αναφορικά με την αναστολή της επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας του με τα τουρκικά πανεπιστήμια Hacettepe, Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, λόγω της ρήξης που δημιουργήθηκε στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τους Τούρκους στις 24-11-2016. (σ.σ.  Πρόκειται για την πιο κρίσιμη εξέλιξη της τελευταίας περιόδου τόσο για τις περιφερειακές ισορροπίες, όσο για τις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και τη Μόσχα να διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς παρουσιάζοντας στοιχεία βάσει των οποίων το αεροσκάφος Su-24 κατερρίφθη εντός του συριακού εναερίου χώρου).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης