Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
02/12/2016 | 06:41 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Περί Σώματος Υπαξιωματικών”! Οι σκέψεις Καμμένου και οι αντιρρήσεις που υπάρχουν

Γράφει ο

Νικόλαος Βούλγαρης
Σμηναγός ε.α , Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Α.Α.
Πρώην Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ

Στις 17/11/2016 , ο κ. ΥΠΕΘΑ έδωσε μια συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Καρβουνόπουλο και μεταξύ των άλλων ανέφερε και για το περιβόητο Σώμα Υπαξιωματικών. Σιγά σιγά οι μάσκες πέφτουν και οι φόβοι μας και οι προβλέψεις μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Οι απόφοιτοι λοιπόν των τριετών Σχολών Υπαξιωματικών θα γίνονται κατά τον κ. Υπουργό «non-commissioned officers» όπως America (καμία σχέση) απλά και μόνο για να καρπωθούν, οι «συνήθως ύποπτοι» Αξιωματικοί προέλευσης από σχολές τετραετούς φοίτησης (τεράστια η διαφορά στην φοίτηση!!!), τις θέσεις Αξιωματικών που καλύπτουν τώρα οι προελεύσεως ΑΣΣΥ και οι οποίες θέσεις Αξιωματικών προέλευσης ΑΣΣΥ για την Πολεμική Αεροπορία είναι περίπου 2100.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τον κ. Καμμένο να παρουσιάζει τις σκέψεις του περί του Σώματος των Υπαξιωματικών. Στις 27/09/2015 , στην τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα Μονίμου Υπαξιωματικού, που πραγματοποιήθηκε στο Άλσος Ελληνικού Στρατού στο Γουδί, έκανε λόγο για το «αμερικανικό μοντέλο» το οποίο θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα δίνοντας άλλες προοπτικές εξέλιξης στους υπαξιωματικούς και συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων ο κ. ΥΕΘΑ ανέφερε: «…να ξεκινήσουμε έναν διάλογο στο πλαίσιο της νέας αναδιάταξης των δομών των Ενόπλων μας Δυνάμεων για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει και στο θέμα των υπαξιωματικών. Αν, δηλαδή, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για ένα αμερικανικό μοντέλο, με τη δυνατότητα εξέλιξης των υπαξιωματικών σε μία δική τους ξεχωριστή επετηρίδα, όπου θα φθάνουν πλέον στο βαθμό του Στρατηγού».

Βέβαια στην πιο πρόσφατη δήλωση του ούτε λόγος για «βαθμό Στρατηγού» αλλά τόνισε ιδιαίτερα και με έμφαση τον αμερικάνικο όρο «non-commissioned officers». Είναι προφανές πλέον, ότι υπάρχει η σκέψη για δημιουργία Σώματος αμιγώς Υπαξιωματικών με καταληκτικό βαθμό αυτού του Αρχιλοχία ή του Ανθυπασπιστή.

Άλλωστε αυτό ήταν και το σχέδιο των Αξιωματικών προελεύσεως ΑΣΕΙ διαχρονικά με την δημιουργία μιας ελιτίστικης κάστας Αξιωματικών και τον παραγκωνισμό των Υπαξιωματικών καθηλώνοντας τους στο ανώτατο βαθμό του Υπαξιωματικού.

Είναι τέσσερες οι προσπάθειες υποβάθμισης : το 1974, 1987, 1997-8 και το 2007. Η ιστορία είχε ξεκινήσει το 1974, όταν επιτελείς περιφέρονταν στις μονάδες για να ενημερώσουν τους υπόψη Υπαξιωματικούς για ένα νέο σύστημα εξέλιξής των μέχρι το βαθμό του Ανθυπασπιστή, αλλά με τέσσερες διαβαθμίσεις: Α, Β, Γ, Δ και ανάλογη αύξηση των αποδοχών τους!!!!!. Το 1987, όταν στο Σ.Α.Γ.Ε. τέθηκε για συζήτηση Σχέδιο Νόμου με το οποίο οι απόφοιτοι των Σχολών Υπαξιωματικών και εν προκειμένω της Π.Α. θα εξελίσσονταν μέχρι το βαθμό του Επισμηναγού, με αποφασιστική παρέμβαση του τότε Α/Γ.Ε.Α. στο ΣΑΓΕ, λέγοντας ότι «εγώ έτσι τους θέλω τους δικούς μου», απετράπη η αποδοχή του. Νέα προσπάθεια γίνεται το 1997 με Σχέδιο Νόμου προβλέπεται η ίδρυση Σχολής δύο επιπέδων. Η Ανώτερη στην οποία θα εισάγονται απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. και θα εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Αντισμηνάρχου και η Κατώτερη στην οποία θα εισάγονταν απόφοιτοι Λυκείου που θα εξελίσσονταν μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Και πάλι η αποφασιστική παρέμβαση του τότε Α/Γ.Ε.Α. απέτρεψε την έγκριση του. Η τελευταία και πιο πρόσφατη είναι εκείνη του 2007, όταν σε σχετικό προσχέδιο επιτροπής, με θέμα «Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Αξιωματικών των ΕΔ», προβλεπόταν όπως οι Ανθυπασπιστές, εφόσον υπήρχαν υπηρεσιακές ανάγκες για Αξιωματικούς, θα έδιναν εξετάσεις (αγνώστου αντικειμένου, πού, πώς, σε ποιους κ.λ.π.) και εφόσον επιτύγχαναν θα εξελίσσονται σε Αξιωματικούς!!! Με άλλα λόγια, καθήλωσή τους στο βαθμό του Ανθυπασπιστή με υποβάθμιση γοήτρου, κύρους και της εξέλιξης των Υπαξιωματικών. Έτσι, θα διαμορφώνονταν και οι προϋποθέσεις για υλοποίηση του αμερικανικού μοντέλου-στόχου, ώστε ο Έλληνας Υπαξιωματικός να είναι καθ’ όλη τη σταδιοδρομία του υπό τις διαταγές των Αξιωματικών, μέσα από ένα νέας κοπής Ελληνοπρεπές σώμα Υπαξιωματικών!!

Ευτυχώς η ηγεσία της περιόδου εκείνης, αντιλήφθηκε την «φιλοσοφία» αυτού του σχεδιασμού και μετά από εκπόνηση δύο ακόμη ανάλογων και σαφώς βελτιωμένων σχεδίων νόμου, υπογράφηκε αιφνιδιαστικά το τελευταίο από αυτά ως Ν. 3883/10, παρά και τις επί τούτου σοβαρές αντιρρήσεις και νέες προτάσεις που είχαν υποβληθεί από τους Συλλόγους Αποφοίτων ΑΣΣΥ στους τότε Α/ΓΕΕΘΑ και ΥΕΘΑ!

Φθάνοντας στο παρόν, είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους μαθητές των Στρατιωτικών Σχολών ΑΣΣΥ τριετούς φοίτησης που εισέρχονται με 17000- 19000 μόρια να συζητάμε για καθήλωση τους στον ανώτερο βαθμό του Υπαξιωματικού και μόνο ώστε να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των Αξιωματικών προέλευσης ΑΣΕΙ.

Αντί να χαροποιεί την Ηγεσία των Ε.Δ. η εισαγωγή υψηλής ποιότητας σπουδαστών στις ΑΣΣΥ, μάλλον δεν ενθουσιάζει, όλους… Ίσως και να ενοχλεί. Ίσως εμποδίζει και τα σχέδιά τους. Προφανώς έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από το επίπεδο των Υπαξιωματικών στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ( π.χ από τμήμα Ηλεκτρολόγων της ΣΤΥΑ στο οποίο δίδασκα την τελευταία χρονιά πριν αποστρατευτώ, οι 11 από τους 17 έχουν αποκτήσει πτυχίο ΑΕΙ) και θέλουν να κόψουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες αυτών των συναδέλφων.

Υπάρχει όμως ένα ουσιαστικό και καίριο δίλλημα στην απόφαση που τελικά θα επιλέξει ο κ. ΥΕΘΑ : Θα επιλέξει να καταρρακώσει το γόητρο και το ηθικό του στρατεύματος (άνω του 70% του στρατεύματος είναι προέλευσης από σχολές Υπαξιωματικών, εκείνων, που με τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους κατά καιρούς διάφοροι Αξιωματούχοι αναφέρουν ως «η ραχοκοκαλιά των Ε.Δ») δημιουργώντας ένα κακέκτυπο Σώμα Υπαξιωματικών «αμερικάνικου μοντέλου» και ουσιαστικά να επιβραβεύσει την δημιουργία μιας ελιτίστικης κάστας Αξιωματικών ή θα αποφασίσει να προχωρήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των Σχολών ΑΣΣΥ και στην αντίστοιχη εξέλιξη αυτών διατηρώντας ακμαίο το ηθικό και το φρόνημα τους, στοχεύοντας πάντα στο αξιόμαχο του στρατεύματος και στην ωφέλεια της Πατρίδας αλλά και στις επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα των ΕΔ με τους ορεξάτους να μας κατασπαράξουν γείτονες μας ;;;

Διότι είναι οξύμωρο από την μία να αναβαθμίζεις τις ΑΣΣΥ καθιερώνοντας την τριετή φοίτηση και από την άλλη να σχεδιάζεις για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ τριετούς φοίτησης ένα Σώμα Υπαξιωματικών αντίστοιχο του «αμερικάνικου

μοντέλου» το οποίο Σώμα Υπαξιωματικών των χωρών που επικαλούνται προέρχεται από ένα είδος εθελοντών χωρίς καμία ανάλογη με τις ΑΣΣΥ επαγγελματική και στρατιωτική εκπαίδευση (παραγωγικές Σχολές και μάλιστα Ανώτερου επιπέδου).

Η όποια απόφαση του κ. ΥΕΘΑ θα σημάνει είτε το άδοξο τέλος της πολιτικής του καριέρας , είτε την απογείωση του προφίλ του ως ο πολιτικός που τιμά και σέβεται όλους εκείνους που προσφέρουν για την πατρίδα τα μέγιστα. Διότι στις επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν ένα είναι βέβαιο: ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης