Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημ.Βίτσας μιλά για τον Ανδρέα,τον Αλέξη και τις πρόωρες εκλογές

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημ.Βίτσας μιλά για τον Ανδρέα,τον Αλέξη και τις πρόωρες εκλογές

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει φουντώσει μετά από το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και τίτλο “Ήταν ψεύτης ο Ανδρέας”;

Σε ερώτηση για τον αν «ο νέος Παπανδρέου είναι ο κύριος Τσίπρας» απάντησε:

Υπάρχουν δύο αλήθειες: Η μια αφορά το αν μπορείς να παρακολουθείς τις ανάγκες μιας μεγάλης αλλαγής. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι όταν συμβαίνει αυτή η αλλαγή το προϋπάρχον σύστημα τα δίνει όλα εναντίον της αλλαγής.

Να δώσω ένα παράδειγμα της τότε εποχής: Η αλλαγή, η μεταχουντική, η μεταδικτατορική, προσδιοριζόταν από την πλευρά των συντηρητικών δυνάμεων και εκφραζόταν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ήταν ένα κόμμα το οποίο τότε δημιουργήθηκε, έβλεπε ότι η αλλαγή πρέπει να πάει πολύ πιο πέρα και να έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Σας τα λέει ένας άνθρωπος, ο οποίος ήταν από την πλευρά που έλεγε εκείνο τον καιρό, ότι το ΠΑΣΟΚ δημιουργούσε κάτι σαν ένα φράγμα στο πιο επαναστατικό, που τότε λέγαμε εμείς και εκφράζαμε. Η ημερομηνία γέννησης αυτού του κόμματος (του ΠΑΣΟΚ) είναι μια καλή ευκαιρία να το πεις αυτό το πράγμα, γιατί δεν υπάρχει κάποια ιδιοκτησιακή διαδικασία.

Να πω και το εξής: σήμερα είναι 4 Σεπτεμβρίου, σαν σήμερα, πήρε την κυβέρνηση ο Αλιέντε στη Χιλή, με διαφορετική λογική και διαφορετικές εξελίξεις, συνέβησαν στη Χιλή, και με διαφορετικό βέβαια αποτέλεσμα, τα ίδια πράγματα.

Σήμερα εμείς εκτιμάμε ότι έγινε μια καινούργια αλλαγή η οποία είχε να κάνει σαφέστατα με τα μνημόνια την πολιτική που ακολουθήθηκε αλλά είχε να κάνει και με την αλλαγή που είχε ανάγκη το μεταπολιτευτικό σύστημα.

Για το αν αυτό σημαίνει το τέλος της μεταπολίτευσης:

Δεν είναι ακριβώς τέλος, δεν υπάρχει ένα σημείο μηδέν, υπάρχει μια περίοδος, όπου κυριαρχούσε μια κατάσταση που εμείς είχαμε ονομάσει το «τρίγωνο της διαπλοκής» και η κοινωνία η ίδια ήθελε να το υπερβεί αυτό και το υπερέβη και εκλογικά.

Η αλλαγή με τον Παπανδρέου ήταν μια τομή, μάλιστα επιχειρήθηκαν σε κοινωνικό επίπεδο και πιο μεγάλες και βαθιές αλλαγές, οι  οποίες απέτυχαν. Να θυμίσω τη μάχη της Λαχαναγοράς. Επίσης ότι η τότε ηγεσία της ΝΔ υπό τον Ευάγγελο Αβέρωφ αντέδρασε έντονα με τη μεγάλη απεργία των βυτιοφόρων.

Σήμερα υπάρχει μια καινούργια προσπάθεια αλλαγών, η οποία έχει και οικονομικά δεδομένα. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνάει ότι δόθηκε μια μάχη η οποία έφτασε σε ένα τέλος τον Ιούλιο του 2015 και μετά έρχεται μια κυβέρνηση και λέει πάμε ξανά σε εκλογές, αλλάζω αυτό που θεωρούσα ότι μπορούσε να γίνει και «πάμε μαζί;».

Όλο αυτό το σύστημα το μεταπολιτευτικό γέννησε μια κατάσταση. Ήρθε και η παγκόσμια οικονομική κρίση και ήρθε και ο συσχετισμός. Ένα διαφοροποιητικό στοιχείο, είναι ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία,  ο ευρωπαϊκός συσχετισμός, με μια έννοια, ήταν λίγο πολύ υπέρ του, σε αντίθεση με το σήμερα.

Σχετικά με το ποια είναι η σημερινή κατάσταση και πως αντιμετωπίζεται:

Πάμε σήμερα να δώσουμε μια μάχη η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρώτο να βγούμε από τη διαδικασία των μνημονίων και μεγάλη επιτυχία θα είναι η κυβέρνηση να το πετύχει αυτό στα μέσα του 2018, συγχρόνως, σας δίνω και το περίγραμμα μαζί με τον απολογισμό της Θεσσαλονίκης, να βάλει τις βάσεις για μια νέα κατάσταση για την Ελλάδα του 2021, ξεκινώντας όμως από το 2017.  

Δεύτερο, για να τελειώσει το μνημόνιο πρέπει να συμφωνήσεις με την τρόικα, τους εταίρους, όπως θέλετε πείτε τους, ώστε να βγεις από το μνημόνιο, να ανακτήσεις ένα κομμάτι, ένα σημαντικό κομμάτι από τη δυνατότητά σου να σχεδιάζεις και ένα κομμάτι της κυριαρχίας σου. Να διαμορφώσεις ένα σταθερό έδαφος. Όταν λοιπόν είσαι στη διαδικασία της βαριάς επιτροπείας βγάζεις το «βαριά» και όταν είσαι σε μια συμμαχία, σε μια συνεργασία, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σέβεσαι τους κανόνες.

Τρίτο, πρέπει να παλεύεις για να τους αναπλάθεις αυτούς του κανόνες. Έρχεται ο Μακρόν, αυτό που θα συζητήσεις, δεν θα είναι μόνο οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας αλλά και το τι θα γίνει στην Ευρώπη. Ο Μακρόν έχει δώσει ένα στίγμα, εμείς έχουμε δώσει ένα στίγμα, σε ορισμένα ζητήματα έχουμε και διαφωνίες σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη.

Έχω και προσωπική άποψη για το τι πρέπει να γίνει συνολικά στην Αριστερά στην Ευρώπη, εξάλλου πολλοί άνθρωποι το λένε ότι η ενότητα της Αριστεράς και η σύμπλευση, η συνεργασία της με της αριστερή σοσιαλδημοκρατία, είναι αυτή που θα δυναμώσει το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη και θα δομήσει μια νέα οικονομία. Πολλές φορές λέμε κοινωνικό κράτος και εννοούμε κοινωνική φιλανθρωπία. Δεν είναι αυτό. Είναι η κοινωνική οικονομία και μια σειρά άλλα πράγματα.

Για την Τρίτη αξιολόγηση και κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις από υπουργούς:

Τις συζητήσεις και για την πρώτη και για τη δεύτερη και τώρα για την Τρίτη αξιολόγηση την κάνει η κυβέρνηση, είναι κυβερνητική πολιτική, δεν μπορεί ένα υπουργός από μόνος του, μπορεί να έχει απόψεις να έχει γνώμες, αλλά δεν μπορεί να φρενάρει.

Εμείς εκδηλώνουμε τη διάθεσή μας. Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα και επειδή αυτή η αξιολόγηση, κατά κύριο λόγο, έχει στοιχεία που αφορούν δομικά το κράτος και το επενδυτικό κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί . Δεν έχει δημοσιονομικά, αλλά έχει μια σειρά τέτοια ζητήματα τα οποία «βλέπουν» δημοσιονομικά προς το μέλλον. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, αυτά που έχουν παρθεί ως τώρα ή αυτά που πρόκειται να μπουν μπροστά το επόμενο διάστημα, είναι αρκετά και σε ορισμένα σημεία έχω πει ότι είναι και υπεραρκετά.

Υπάρχει και αυτό: δεν μου αρέσει να γίνεται και τόσος ντόρος, γιατί είναι να σαν λέμε οι Έλληνες στους ξένους «φέρτε αυτό πιο νωρίς για πολιτικούς σκοπούς». Είναι λάθος αυτό το πράγμα. Αν δηλαδή το ΔΝΤ λέει ότι υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τις προβλέψεις για μετά ο 2018, το 2019 ιδιαίτερα, στον τομέα των εσόδων, να φέρουμε τα άλλα.

Όμως ας υποτεθεί ότι το παίρνεις αυτό σαν γεγονός και λες ότι δεν παράγονται τόσα έσοδα όσο θα ήθελα. Και αυτό γιατί γίνεται; Αν θέλετε τη γνώμη μου, που είναι κοινή γνώμη, αυτό γίνεται γιατί υπάρχει μια αδυναμία εκπλήρωσης, από εισοδηματική πλευρά, των φορολογικών υποχρεώσεων.

Το να φέρνεις πιο μπροστά φορολογικές υποχρεώσεις, αυτό που θα κάνεις είναι να μεγαλώσεις την αδυναμία. Άρα από οικονομική λογική δεν βγαίνει αυτό το πράγμα και θα πρέπει να πας στη διαδικασία της ανάπτυξης. Τι πάει να πει ανάπτυξη: πάει να πει ότι από τη μια μεριά διαμορφώνουμε μια κατάσταση, ώστε να ανέβει η κατανάλωση και δεύτερον να ανέβουν οι επενδύσεις.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση:

Μη βάζετε υποθετικά ερωτήματα. Το καλό σενάριο είναι να προχωρήσει και να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση. Έχει ακουστεί ο Νοέμβριος, ο Δεκέμβριος, εγώ λέω ότι από τη δική μας την πλευρά είμαστε έτοιμοι, έχουμε κάνει τα περισσότερα άρα μπορούμε να κάνουμε και τα εναπομείναντα.

Πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα μείνει αλλά να μείνει χωρίς τις λαθεμένες προσεγγίσεις που έχει, ιδιαίτερα για τα δημοσιονομικά.  Αυτό συνδέεται με το χρόνο δηλαδή  πόσο θα πάει η διαπραγμάτευση και συνδέστε με αυτό που έχουμε  συνηθίσει να βλέπουμε, μερικές φορές έρχονται οι πιστωτές και βάζουν καινούργια θέματα στο τραπέζι. Εμείς αυτά τα θέματα από τη μια πρέπει να τα εξετάσουμε και από την άλλη δεν θα πρέπει να τα αναχθούμε. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης