Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
25/10/2016 | 06:10 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Οι μηχανικοί της ΠΑ απαντούν για το πτητικό επίδομα

Οι μηχανικοί της ΠΑ απαντούν για το πτητικό επίδομα

Οι μηχανικοί της ΠΑ απαντούν μέσω του ΕΣΜΑ σε δημοσίευμα του Militaire.gr με τίτλο “Βαθμολογική εξομοίωση των Μηχανικών της ΠΑ και πτητικό επίδομα! Τι σχέση έχουν”. Υποστηρίζουν ότι το ένα θέμα δεν έχει καμία σχέση με τ΄άλλο. Προφανώς! Το νόημα του δημοσιεύματος εφόσον παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι το κλίμα που υπάρχει –όχι σήμερα αλλά χρόνια τώρα– είναι ότι οι ιπτάμενοι που έχουν την δυνατότητα να φθάνουν στα υψηλότατα κλιμάκια της ιεραρχίας, δεν προωθούν με θέρμη χρόνια αιτήματά τους. Και αυτό έχει δημιουργήσει επίσης εδώ και πολλά χρόνια κλίμα για το πτητικό επίδομα που λαμβάνουν οι ιπτάμενοι ακόμη κι όταν δεν πετούν. Στα 23 χρόνια που καλύπτουμε το ρεπορτάζ το ΄χουμε ακούσει ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές! Αν δεν θέλουν οι ίδιοι να το πουν δημόσια είναι κατανοητό αλλά δεν θα μας πείσουν …ότι ακούμε φωνές. 

Δημοσιεύουμε την απάντηση του ΕΣΜΑ, αλλά διατηρούμε την άποψη που έχουμε σχηματίσει από την πραγματικότητα. Όσο για το πτητικό επίδομα επίσης θα επιμείνουμε ότι προσφάτως έγινε διερευνητική συζήτηση σε ΣΑΓΕ. Κι όταν ανοίγουν τέτοιες συζητήσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ΄χουν και συνέχεια.

Αγαπητέ κ. Καρβουνόπουλε,

Είμαι τακτικός αναγνώστης σας, επί σειρά ετών και σας θεωρώ μία από τις πιο σοβαρές φωνές του διαδικτύου αλλά και των μέσων ενημέρωσης επί των στρατιωτικών θεμάτων.

Αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί σας με αφορμή το άρθρο που δημοσιεύσατε στο blog σας την 05-10-16 με θέμα «Βαθμολογική εξομοίωση των Μηχανικών της ΠΑ και πτητικό επίδομα», διότι μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι, με πρόσχημα  το δίκαιο αίτημα τους περί των αρχαιότητά τους μεταξύ των εξ ΑΣΕΙ προερχομένων Αξιωματικών, χρησιμοποιείτε και εμπλέκετε τους Μηχανικούς  σε θέματα που δεν τους αφορούν! 

Οφείλω λοιπόν να ομολογήσω ότι, προσπάθησα επισταμένως να κατανοήσω τι σχέση μπορεί έχουν μεταξύ τους αυτά τα δύο θέματα, ώστε να περιλαμβάνονται στο ίδιο άρθρο, ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ή ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ!!!!!!!

Διερωτώμενος ακολούθως από πού πηγάζει η από κοινού αναφορά τους στο συγκεκριμένο άρθρο και ποιο σκοπό αυτή εξυπηρετεί, αποφάσισα να σας ενημερώσω εκθέτοντας τις προσωπικές μου απόψεις για το θέμα (με τις οποίες εκτιμώ ότι θα συμφωνήσουν πολλοί), προκειμένου να αποκαταστήσω την αλήθεια, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται πεπλανημένες εντυπώσεις  στους αναγνώστες σας.

Ο Νόμος 3883/2010 συνεχίζει μία δυσμενή κατάσταση, σε ότι αφορά την αρχαιότητα των Μηχανικών της ΠΑ, η οποία διαχρονικά τους αδικεί ως επαγγελματική ομάδα, σε σχέση με την προσφορά τους στο έργο της ΠΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων, εν γένει.

Ειδικότερα εξαιρεί τους Μηχανικούς της ΠΑ από τις διατάξεις του άρθρου 36, παρ. 12 και 13, σύμφωνα με το οποίο οι Αξιωματικοί Όπλων του ΣΞ, οι Μάχιμοι και οι Μηχανικοί του ΠΝ και οι Ιπτάμενοι της ΠΑ, που προέρχονται από Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), είναι αρχαιότεροι όλων των λοιπών ομοιοβάθμων τους των τριών Κλάδων των ΕΔ και των Κοινών Σωμάτων.

Παράλληλα είναι προφανής η αντίφαση της συγκεκριμένης διάταξης με το άρθρο 3, παρ. 3, του ιδίου Νόμου, σύμφωνα με το οποίο οι Μηχανικοί της ΠΑ διαχωρίζονται σαφώς από τους Αξιωματικούς Σωμάτων της ΠΑ, ενώ ως προς την αρχαιότητα μεταξύ των ομοιοβάθμων Αξιωματικών προελεύσεως ΑΣΕΙ, σύμφωνα με το προαναφερθέν άρθρο 36, οι Μηχανικοί αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως οι Αξιωματικοί Σωμάτων.

Δηλαδή, αν και οι Μηχανικοί της ΠΑ ως απόφοιτοι της ΣΙ στελεχώνουν κατά κύριο λόγο θέσεις στην πρώτη γραμμή της μάχης αρχικά και αργότερα εξίσου κρίσιμες θέσεις στα Επιτελεία, προσφέροντας σημαντικό έργο καθ’ όλη την καριέρα τους, παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζονται από τον Νόμο ως Αξιωματικοί δεύτερης κατηγορίας.

Ακόμη περισσότερο, σε διακλαδικό επίπεδο, η συγκεκριμένη νομική εκτροπή – ανακολουθία στην αρχαιότητα των Αξιωματικών ΑΣΕΙ δημιουργεί δυσμενείς και μη συνταγματικά ανεκτές συνθήκες αντιμετώπισης των Μηχανικών της ΠΑ  σε σχέση με τους Μηχανικούς του ΠΝ, καθώς και των Αξιωματικών Μηχανικού – Διαβιβάσεων του ΣΞ. 

Συγκεκριμένα, ενώ στο ΠΝ οι Μηχανικοί τίθενται από πλευράς αρχαιότητας αμέσως μετά τους Μαχίμους συμμαθητές τους και πάνω από τους Αξιωματικούς Σωμάτων, στην ΠΑ δεν συμβαίνει το ίδιο, με αποτέλεσμα οι Μηχανικοί να υποσκελίζονται από κάθε νέα σειρά Αξιωματικών ΑΣΕΙ που προάγεται μετά από αυτούς. Δηλαδή ο Σμηναγός μηχανικός ΠΑ καθίσταται αυτόματα νεώτερος από κάθε συνάδελφό του Αξιωματικό προελεύσεως ΑΣΕΙ που προάγεται στον ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα εάν ο Μηχανικός ΠΑ διανύει ήδη το 4ο έτος στο βαθμό.

Γίνεται λοιπόν απόλυτα κατανοητό ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει εισάγει στη δομή και στη λειτουργία τόσο της ΠΑ, όσο και των ΕΔ γενικότερα, μια ανισότητα για τους Αξιωματικούς αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών της Σχολής Ικάρων, η οποία είναι πέραν της λογικής και του Συντάγματος, αλλά και αντίθετη – ασύμβατη  με τους κανονισμούς και τις διατάξεις λειτουργίας των συμμαχικών Στρατών του ΝΑΤΟ, στους οποίους η μεταξύ των Αξιωματικών ισχύουσα αρχαιότητα καθορίζεται και από τον χρόνο κτήσης του βαθμού.

Ειδικά στις διακλαδικές υπηρεσίες του Υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων το πρόβλημα συνοψίζεται στην αδυναμία βέλτιστης αξιοποίησης των Μηχανικών της ΠΑ εξ αιτίας του περιορισμού της αρχαιότητας μεταξύ των ομοιοβάθμων συναδέλφων τους.

Το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε αναλυτικά και τέθηκε ως αίτημα προς επίλυση από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ), στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την 12-07-2016, ενώπιον των κ. ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ, τα  επιτελεία των οποίων εξετάζουν το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα, καθόσον οι ίδιοι δήλωσαν ρητά ότι αντιλήφθηκαν την διαχρονικά συντελούμενη αδικία-δυσλειτουργία σε βάρος των μηχανικών της ΠΑ.

Κύριε Καρβουνόπουλε,

Θέλω να σας τονίσω ότι το θέμα της βαθμολογικής εξομοίωσης των μηχανικών είναι κατά βάση ηθικό και δεν έχει καμία σχέση με το πτητικό επίδομα, το οποίο αποτελεί ένα οικονομικό και επιχειρησιακό θέμα και δεν αφορά τους Μηχανικούς.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πλέον καιρός να αρθεί αυτή η διαχρονική ανισότητα που από αστοχία εισήγαγε ο νομοθέτης στην διάταξη για την ιεραρχική τάξη και θέση των αξιωματικών Μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας, σε σχέση και αντιστοιχία με τους αξιωματικούς Μηχανικούς του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού διευκρινίζοντας ότι η ρύθμιση του θέματος της αρχαιότητας των Αξιωματικών Μηχανικών της ΠΑ δεν επηρεάζει το επιχειρησιακό τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θίγει τα συμφέροντα κανενός.  Αντίθετα η επίλυσή του θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου και θα τονώσει στο ηθικό των Μηχανικών. 

Τέλος θέλω να σας επισημάνω η εκ του άρθρου σας απορρέουσα αίσθηση, ότι δηλαδή χρησιμοποιείται η ειδικότητα μου και το δίκαιο αίτημά της, εναντίον των φίλων και συναδέλφων Ιπταμένων, με ενοχλεί και με θίγει. 

Θα σας παρακαλούσα λοιπόν στο μέλλον να μην συνδέετε τους Μηχανικούς της ΠΑ με θέματα που δεν τους αφορούν.

   

               Με εκτίμηση

Απτχος (Μ) ε.α. Ιωάννης Κούτρας

                    Πρόεδρος ΔΣ ΕΣΜΑ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης