Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Ναι στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό υπό έναν όρο”,λέει ο ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ,απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε περιπολίες στο Αιγαίο. Υποστήριξε ότι μόνο υπό μία προϋπόθεση αυτές μπορούν να συζητηθούν. Ποια είναι αυτή;

«Στο βαθμό που αυτό σημαίνει – γιατί  πρέπει να γίνει συγκεκριμένο – ότι θα υπάρξει μια περιφρούρηση στις ακτές της Τουρκίας, νομίζω ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί. Το μεγάλο πρόβλημα, που κάθε φορά πρέπει να το θέτουμε, είναι η Τουρκία, γιατί κρατάει τη στρόφιγγα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών. Αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν και στη Λέσβο και στη Σάμο και στην Κω στο βαθμό που τους αφήνει η Τουρκία. Αυτό δεν θα το σταματήσει κανένας δήμαρχος, κανένας υπουργός ή αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κανένας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υπάρχει όμως και το ανθρωπιστικό. Αν έχεις έναν άνθρωπο στη θάλασσα, έναν άνθρωπο που βγαίνει ζωντανός στις ακτές σου, θα πρέπει να πάρεις όλα τα μέτρα της ανθρωπιάς και συγχρόνως της καταγραφής, η οποία να είναι συμβατή με όσα έχεις συμφωνήσει και με αυτό τον τρόπο να προχωρήσεις».

Αναφορικά με τα όσα ακούγονται περί μετακίνησης συνόρων της ΕΕ προς την ΠΓΔΜ:

«Τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό. Δεν υπάρχει νομικός τρόπος για να φύγει μια χώρα από τη Συνθήκη Σένγκεν, το λέω για αυτούς που το επικαλούνται. Σε αντίθετη περίπτωση γεννιέται ένα συνολικό ζήτημα. Αν δεν υπάρχει Συνθήκη Σένγκεν, αυτό θα  είναι μια φυτιλιά στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ενωμένης Ευρώπης. Είναι καθαρά πράγματα.

Λογικές ξενοφοβικές, λογικές ρατσιστικές, λογικές οι ποίες έχουν να κάνουν με αυτό που λέει ‘’δεν με νοιάζει αν εγώ έφταιγα για ό,τι  γίνεται στη Συρία, ό,τι γίνεται στην Τουρκία αλλά απλά με ενδιαφέρει να μην είναι στον δικό μου τον τόπο’’ πρέπει να απορριφθούν και θα απορριφθούν από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο. Για μένα αυτό είναι πλέον του καθαρού και σε αυτό το επίπεδο δουλεύουμε».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης