Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
05/10/2017 | 21:56
Militaire News

“Και η Ελλάδα μας έκανε προσφορά για να μας πουλήσει 18 F-16”, λέει η Κροατία

Το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας ανακοίνωσε ότι έχει λάβει τέσσερις προσφορές  για να αποκτήσει 18 μαχητικά αεροσκάφη. Οι προσφορές υποβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Η χώρα μας κάνει διαπραγματεύσεις για να πουλήσει και τα 32 F-16 Block  30 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κυβέρνηση της Κροατίας σχεδιάζει να αγοράσει νέα ή μεταχειρισμένα αεροσκάφη  F-16, τα οποία προσφέρονται από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.Εναλλακτικά εξετάζουν το ενδεχόμενο  να αγοράσουν από την  Saab JAS-39 Gripens, από τη Σουηδία. Κάτι που έκανε πρόσφατα και η Βουλγαρία παίρνοντας Gripen.

“Μετά το άνοιγμα των προσφορών, μια λεπτομερής διαδικασία αξιολόγησης και επικύρωσης των προσφορών από  Ομάδα Εμπειρογνωμόνων θα διεξαχθεί εντός περιόδου περίπου δύο μηνών”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας σε δήλωσή του. “Οι βασικές παράμετροι στη διαδικασία επιλογής, εκτός από τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του αεροσκάφους, θα περιλαμβάνουν τρία τμήματα: τη διακυβερνητική σύμβαση, την τιμή και το πακέτο επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας”.

Η Κροατία σκοπεύει να αντικαταστήσει τα ξεπερασμένα, σχεδιασμένα από τη Σοβιετική Ένωση Mikoyan MiG-21. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα αεροσκάφη  πρέπει να παραδοθούν στην Κροατική Πολεμική Αεροπορία μέχρι τα τέλη του 2020.
Τον περασμένο Ιούλιο, το υπουργείο υπέβαλε αιτήσεις υποβολής προτάσεων σε δυνητικούς υποψήφιους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, η οποία αναμενόταν  να προσφέρει αεροσκάφη FA-50, αλλά η Σεούλ δεν υπέβαλε προσφορά στο διαγωνισμό.
Εκτός από την Κροατία κι  άλλες χώρες της περιοχής έχουν  προγράμματα για την αντικατάσταση των αεροσκαφών τους. Μεταξύ αυτών είναι η  Πολωνία, η Ρουμανία, η Τσεχία,η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Πέτερ Γκάιντος δήλωσε ότι  το υπουργείο έχει λάβει προσφορές από τις ΗΠΑ για τα F-16 και από τη Σουηδία για  το JAS-39 Gripen για την προγραμματισμένη αγορά 14 μαχητικών αεροσκαφών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης