Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
17/06/2016 | 06:04 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Η Ρουμανία θέλει μόνιμο στόλο κατά των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα! Φρένο από Βουλγαρία

Η Ρουμανία θέλει μόνιμο στόλο κατά των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα! Φρένο από Βουλγαρία

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ απέρριψε  ρουμανική πρόταση για την  δημιουργία ενός μόνιμου στόλου της Μαύρης Θάλασσας ως απάντηση στην ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία!

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις συζήτησε με Μπορίσοφ και τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρόσεν Πλεβνέλιεφ  την πιθανότητα ανάληψης  κοινής πρωτοβουλίας από τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία,ώστε η πρόταση αυτή να υποβληθεί στη  σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο.Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός  Μπορίσοφ δήλωσε ότι μια τέτοια  κίνηση  θα «μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε πεδίο πολέμου» και πρόσθεσε ότι «θέλει να δει κρουαζιέρες με γιοτ και  τουρίστες,στη Μαύρη Θάλασσα και όχι πολεμικά πλοία.”

“Το να στείλετε πολεμικό στόλο εναντίον των ρωσικών πλοίων υπερβαίνει τα όρια”,δήλωσε ο  Μπορίσοφ  στους δημοσιογράφους .

Το ΝΑΤΟ μετά από τα γεγονότα στην Κριμαία έχει αναπτύξει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 ,χώρες που δεν έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν  να έχοουν τα πολεμικά πλοία τους εν πλω για περισσότερο από 21 ημέρες. Τα μέλη του ΝΑΤΟ η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι όλες οι χώρες της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία έχει το  στόλο της Μαύρης Θάλασσας της βασιζόμενη  στην Κριμαία.

Η Βουλγαρία φιλοξενεί μια βάση των ΗΠΑ,λαμβάνει μέρος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και έχει στρατεύματα στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Μπορίσοφ. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει 400 άνδρες στη ταξιαρχία του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στη γειτονική Ρουμανία, είπε. Η φτωχότερη χώρα  της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να δαπανήσει 2,3 δις λέβα (1,3 δις $) για να αντικαταστήσει ξεπερασμένο εξοπλισμό της Σοβιετικής εποχής με νέα πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Τα Βουλγαρικά θέρετρα, απλώνονται κατά μήκος  350 χιλιομέτρων στην  ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας και αποτέλεσαν  το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του τουρισμού, 2,9 δισ ευρώ (3.250.000.000 $) το περασμένο έτος.

«Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί Βουλγαρία με άρματα μάχης και πυραύλους,” δήλωσε ο Μπορίσοφ  επικαλούμενος τους  ιστορικούς δεσμούς με βάση τη θρησκεία. “Οι ενέργειές τους στο βουλγαρικό έδαφος είναι διαφορετικές, κυρίως οικονομικές.”

Η Βουλγαρία θα ζητήσει από τα πλοία του ΝΑΤΟ  τη φύλαξη των βουλγαρικών ακτών μόνο στην περίπτωση που «ένα τεράστιο κύμα προσφύγων επιχειρήσει να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα,τότε  θα πρέπει να κλείσει τη διαδρομή τους σε όλο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Μπορίσοφ, αναφερόμενος στους μετανάστες που αναζητούν καταφύγιο στη Δυτική Ευρώπη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία.

ΠΗΓΗ: bloomberg.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης