Υποστηριξε το militaire
Breaking News Ιστορία ΚΥΠΡΟΣ
20/07/2017 | 00:01 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η μάχη του Κοτζά Καγιά και ο Υπολοχαγός Γλεντζές όπως τον περιγράφει ο Φ.Κρανιδιώτης

Η μάχη του Κοτζά Καγιά και ο Υπολοχαγός Γλεντζές όπως τον περιγράφει ο Φ.Κρανιδιώτης

Σήμερα είναι η επέτειος της μάχης για το ύψωμα Κοτζά Καγιά στην Κύπρο.Της μυθικής νυχτερινής επέλασης των καταδρομέων που έδωσαν ένα πολύ καλό μάθημα στον τούρκο εισβολέα.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης μ΄ ένα μικρό κείμενο και μια φωτογραφία μας είχε θυμίσει την ιστορία μέσω ενός πρωταγωνιστή της .Του Υπολοχαγού τη νύχτα της επιχείρησης Ηλία Γλεντζέ:

Εκεί, στις 20/7/1974, πολέμησε ως Διοικητής του 13ου Λόχου Κρούσεως ο Ηλίας Γλεντζές.

Είχα την τύχη, όταν υπηρετούσα το 1991 στην 2α ΜΑΛ, να τον έχω Υποδιοικητή του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών. Είχα ήδη από φοιτητής διαβάσει στο “Πεθαίνοντας στην Κύπρο” την φοβερή ζημιά που έκανε στα μεμέτια, οπότε τον έβλεπα με δέος και συγκίνηση.

Ένας σεμνός άνθρωπος, που όταν τον ρωτάς για τότε σου απαντά “έκανα απλά την δουλειά μου, το καθήκον μου”, μόνο που ξέρουμε όλοι πως δεν είναι έτσι.

Ένας από τους ζώντες ήρωες μου, ένας άξιος Έλληνας Αξιωματικός, που κέρδισε την αριστεία στο πεδίο της μάχης. Να τον δείχνετε στα παιδιά σας κι αν τον συναντήσετε κάπου, σφίξτε του με σεβασμό το χέρι. Μία μέρα το όνομα του θα είναι στα βιβλία μαζί με του Καραϊσκάκη, του Τσιγάντε, του Παπαμελετίου.

Σήμερα καλλιεργεί στην Λακωνία την γη που ορκίστηκε να υπερασπιστεί με το αίμα του. Και το έκανε, προκινδυνεύων κι αγέρωχα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης