Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη προσφυγική κρίση συμφώνησαν Μέρκελ-Νταβούτογλου

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη προσφυγική κρίση συμφώνησαν Μέρκελ-Νταβούτογλου

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα επιδιωξουν Γερμανία και Τουρκία στο θέμα του προσφυγικού. Αυτό προέκυψε απ΄ό τις δηλώσεις Μέρκελ-Νταβούτογλου ,μετά από τη συνάντηση που είχαν στην ‘Αγκυρα.

Βερολίνο και Άγκυρα τάσσονται υπέρ μιας εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση της δραστηριότητας των παράνομων διακινητών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Αυτό το ζήτημα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να το συζητήσουν στην επόμενη συνάντηση τους. Επιδιώκεται επίσης βελτίωση της συνεργασίας του τουρκικού Λιμενικού Σώματος με την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό οργανισμό της Frontex σε αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα, η Μέρκελ ανακοίνωσε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας και των δύο αστυνομιών κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Κυριότερα σημεία κοινής συνέντευξης Τύπου Νταβούτογλου-Μέρκελ:

Ο Τούρκος πρωθυπουργός  απέκλεισε μια διεθνή διαμεσολάβηση στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας του PKK. Δεν υπάρχει καμία χώρα που θα επέτρεπε τρομοκρατική δραστηριότητας στο εσωτερικό των συνόρων της, δήλωσε ο Νταβούτογλου H Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα σαν δημοκρατική χώρα να διεξαγάγει ένα τέτοιον αγώνα. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορεί την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τουρκία έχει επικριθεί από την ΕΕ σχετικά με τις ελλείψεις του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του τύπου για χρόνια.

Η Μέρκελ απαντώντας στην κατηγορία ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του σημαντικού ρόλου της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε ότι με τον Π/θ Νταβούτογλου συζήτησαν επίσης «για τις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στην Τουρκία». Η Γερμανία έχει μεγάλες ελπίδες στη διαδικασία συμφιλίωσης με το σύνολο των Κούρδων και το ΡΚΚ. «Πρέπει κάποιος να επισημάνει ότι φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία» τόνισε η Μέρκελ, η οποία συζήτησε εκτενώς αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, όπως δήλωσε και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η κατάσταση έχει μεταβληθεί σε σχέση με τον πόλεμο στη Συρία και την προσφυγική κρίση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επέκρινε έντονα τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς για τις αεροπορικές επιθέσεις στο Χαλέπι. «Είμαστε συγκλονισμένοι από τον ανθρώπινο πόνο των βομβαρδισμών επίσης από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε. Κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ρωσία παραβίασε ένα αντίστοιχο ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού. Η Γερμανία και Τουρκία κάνουν έκκληση για συμμόρφωση της Ρωσίας με αυτό το ψήφισμα, δήλωσε η Μέρκελ. «Αυτό που παρατηρείται στα συρο-τουρκικά σύνορα, αποτελεί μεγάλη δυστυχία», είπε, καθώς δεκάδες χιλιάδες Σύριοι τρέπονται σε φυγή για να αποφύγουν τις επιθέσεις στο Χαλέπι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης