Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΠΑ ΠΝ ΣΤΡΑΤΟΣ
22/07/2016 | 06:57 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΕΜΘ: Όλο το παρασκήνιο για την τροπολογία της βαθμολογικής εξέλιξης που δεν πέρασε

ΕΜΘ: Όλο το παρασκήνιο για την τροπολογία της βαθμολογικής εξέλιξης που δεν πέρασε

Χτες το απόγευμα λίγο πριν τις 6, η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο που κατέβασε ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, με θέμα “Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”. 

Βέβαια εδώ που τα λέμε δεν τα ρύθμισε όλα, αφού άφησε σημαντικές εκκρεμότητες που αφορούσαν θέματα προσωπικού, όπως ΕΜΘ και ΑΣΣΥ, για τις “καλένδες”.

Το Militaire είναι σε θέση να αποκαλύψει σήμερα όλο το παρασκήνιο σχετικά με το τι συνέβει και ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας πήρε πίσω την υπογραφή του σε τρεις δίκαιες τροπολογίες, που ενώ ήταν αποφασισμένος να καταθέσει, τελικά μετά τον “ανορθόδοξο πόλεμο” που υπέστη από το ΓΕΕΘΑ και τα ΓΕ,  παραπλανημένος από τις  αναφορές τους, δεν τις κατέθεσε καν, απογοητεύοντας χιλιάδες στελέχη των Ε.Δ.

Μάταια λοιπόν περίμεναν τα χιλιάδες στελέχη κατηγορίας ΕΜΘ, ότι χτες το απόγευμα θα τελείωνε ένας αγώνας να λάβουν μια βαθμολογική αποκατάσταση, ώστε να περιορίσουν την κατρακύλα του μισθού τους από τις μειώσεις που ήδη έχουν υποστεί, αλλά κι απ’ αυτές που έπονται.

Το παρασκήνιο της μη κατάθεσης της τροπολογίας των ΕΜΘ έχει ως εξής:

Παραμονές της ψήφισης του νομοσχεδίου ο ΑΝΥΕΘΑ αποφασισμένος και με καλή πρόθεση να λύσει ορισμένα χρόνια θέματα που άπτονται του προσωπικού, καταθέτει μια σειρά τροπολογιών.

Μία από αυτές ήταν και η βαθμολογική εξέλιξη των ΕΜΘ. 

Σάλος προκλήθηκε στα Γενικά Επιτελεία.

Συναγερμός σήμανε στους Αρχηγούς. 

Αυτό δεν πρέπει να περάσει, ήταν το σύνθημα. 

Και η επιχείρηση ξεκίνησε όταν όλες οι τροπολογίες προωθήθηκαν “τεχνηέντως” από το Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του ΥΕΘΑ, στα Επιτελεία για “απόψεις”, παρόλο που οι τροπολογίες ήταν ήδη υπογεγραμμένες από τον ΑΝΥΕΘΑ, ενέργεια πέρα για πέρα προσβλητική στον πρόσωπο του, αφού οι “απόψεις” των ΓΕ ήταν ήδη γνωστές στην Πολιτική ηγεσία  από τους δεκάδες Κοινοβουλευτικούς ελέγχους, αλλά και από την αδιαφορία που είχαν δείξει τα ΓΕ τόσα χρόνια στα συγκεκριμένα προβλήματα. 

Βέβαια η ασάφεια της τροπολογίας των ΕΜΘ, που δεν καθόριζε επακριβώς στην αιτιολογική έκθεση πότε θα έπρεπε να γίνουν Αξιωματικοί και πως θα ελάμβαναν του βαθμούς, ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια το κόστος της, έδωσε πάτημα στα ΓΕ να αυτοσχεδιάσουν και να “φουσκώσουν” την πραγματικότητα, παραπλανώντας την Πολιτική ηγεσία, ώστε να πειστεί να την αποσύρει.

  • Η ΔΟΥ του ΓΕΣ απέστειλε μία δαπάνη που μάλλον αφορούσε τους ΕΜΘ της ΚΙΝΑΣ.
  • Εμφάνισε ένα υπέρογκο ποσό σαν κόστος, στο οποίο μέσα είχαν κακώς ενσωματώσει μερίσματα και Εφάπαξ, δύο πράγματα που δεν είναι μισθολογική δαπάνη που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΓΕΣ. Τα μερίσματα και το εφάπαξ, θα δοθούν στους πρώτους συνταξιούχους σε βάθος 10 ετών οι πρώτοι, και θα είναι οι κρατήσεις τους που έχουν καταβληθεί γι’ αυτή τη δουλειά.
  • Για ποιο λόγο όμως  απέστειλε τέτοιο χαρτί το ΓΕΣ;
  • Η ΔΟΥ της ΠΑ αφού δεν μπορούσε να υπολογίσει ακριβώς το ασαφές της τροπολογίας, πήρε την ουτοπική πρόταση Τσουκαράκη (ΠΟΕΣ), που έλεγε ότι θα έπρεπε οι ΕΜΘ να γίνονται αξιωματικοί από τα 23 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και υπολόγιζε σενάρια και κοστολογούσε, από τα 23 χρόνια και μετά.
  • Λογικό να εμφανιστεί ένα κόστος υπέρογκο και μακριά από το πραγματικό.
  • Τέλος η ΔΟΥ του ΓΕΝ έκανε τον πιο λογικό υπολογισμό, εμφανίζοντας ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος προαγωγής, αρχής γενομένης από το 2017.
  • Το ποσό αυτό δεν κρίθηκε ότι είναι επιβαρυντικό για την γενική μισθοδοσία του ΓΕΝ.

Μετά τα παραπάνω, μπορείτε να καταλάβετε πως βγήκε το υπέρογκο και αναληθές νούμερο των 40 εκατομμυρίων ευρώ κόστους της τροπολογίας, που επικαλέστηκε ο ΥΕΘΑ από το βήμα της Βουλής, όταν πήρε το λόγο .

Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα από τα παραπάνω. 

Γιατί ο ΥΕΘΑ Καμμένος δεν έδωσε στη ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ και στον στρατηγό Πρασάκη να εκπονήσει το πραγματικό κόστος της τροπολογίας, αφήνοντας το ΓΕΕΘΑ να κάνει τη δουλειά;

Πάμε τώρα να δείτε τις απόψεις των ΓΕ όπως συνοψίστηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, καθ’ υπαγόρευση (όπως λένε οι πληροφορίες του militaire) του γραφείου του νομικού συμβούλου του Α/ΓΕΕΘΑ.

emth1

emth2

emth3

Όπως μπορείτε να δείτε στην στ(2) υποπαράγραφο, για να το “φουσκώσουμε” το θέμα εμπλέκουμε και το θεσμό των ΕΠΟΠ, επικαλούμενο το ΓΕΕΘΑ “λόγους ισονομίας”, το ΓΕΕΘΑ!!

Στην υποπαράγραφο στ(3) εξηγήσαμε λεπτομερώς πως αναληθώς προέκυψε το δυσανάλογο κόστος, καθώς μας προκαλεί τρομερή εντύπωση πως επικαλείται το ΓΕΕΘΑ την “τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία”, όταν πρόκειται για μια μικρή οικονομική ανάσα σε μια κατηγορία στελεχών που παραμένει η ραχοκοκκαλιά των Ε.Δ. και τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα.

Όλα αυτά δημιουργούν θέματα και προκαλούν ερωτήματα στα στελέχη που δεν βλέπουν να υπάρχουν ανάλογες ανησυχίες για τα οικονομικά κόστη που προκαλούνται για παράδειγμα για όσους για παράδειγμα εξακολουθούν να λαμβάνουν πτητικό επίδομα χωρίς να πετάνε,εδώ και πολλά χρόνια.

Τέλος στην υποπαράγραφο στ(4) το ψεύδος και ο στρουθοκαμηλισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Μπορεί να αρκούσε σε ορισμένες ειδικότητες ΕΜΘ το απολυτήριο Γυμνασίου, αλλά πλέον των 90% των υπηρετούντων ΕΜΘ, είναι απόφοιτοι Γενικών και Τεχνικών Λυκείων καθώς και απόφοιτοι ΙΕΚ, ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. 

Θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι, οι εθελόντριες του ν.705/77, καθώς οι εθελοντές του ν.445 που είναι ήδη Αξιωματικοί αρκετά χρόνια, δεν είχαν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο από τους ήδη υπηρετούντες Εθελοντές Μ.Θ.

Όσον αφορά την μισθολογική σήμερα εξέλιξη των ΕΜΘ, δεν είναι ο βαθμός του Λοχαγού όπου αναληθώς ακόμη μία φορά αναφέρεται στην συγκεκριμένη υποπαράγραφο, αλλά το 1/2 του Συνταγματάρχη. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης