Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή Πολιτική ΤΟΥΡΚΙΑ
13/04/2016 | 06:13 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Έτοιμη η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ!

Έτοιμη η συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Μιλλιέτ  στην τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων του Ισραήλ και της Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο , οι δυο πλευρές ετοίμασαν το τελικό κείμενο της συμφωνίας που θα υπογράψουν.

Στις συνομιλίες την Τουρκία εκπροσώπησε ο υφυπουργός εξωτερικών Feridun Sirinoglu και το Ισραήλ, ο ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου , Joseph Ciechanover  και ο σύμβουλος για θέματα ασφάλειας Jacob Nagel.

Όπως έγινε γνωστό παραμένουν ακόμα δυο αγκάθια για την υπογραφή της συμφωνίας. Το πρώτο αφορά το εμπάργκο που ισχύει για τα πλοία με τουρκική σημαία στη Γάζα. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να φτιάξουν ένα πλωτό λιμάνι στα ανοιχτά της Γάζας, αλλά διαφωνούν στο θέμα ποιος θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο του. Το Ισραήλ θέλει να τεθεί υπό τον έλεγχο του ενώ η Τουρκία υπό τον έλεγχο διεθνούς οργανισμού, όπως για παράδειγμα των ΗΕ.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την παροχή ενέργειας στη Γάζα. Η Τουρκία πιστεύει ότι πρέπει να σταλεί πλωτός ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός . Το Ισραήλ συμφωνεί αλλά θέλει τον πλήρη έλεγχο του. Σε αντίθεση η Άγκυρα ζητά να τεθεί υπό τον έλεγχο διεθνούς φορέα.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης