Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Άποψη
07/04/2017 | 06:45 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Οι στρατιωτικοί, η έκφρασή τους και οι τελευταίοι “σαμουράϊ του Μοσχάτου”

Οι στρατιωτικοί, η έκφρασή τους και οι τελευταίοι

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι σαμουράϊ εξαφανίστηκαν αρνούμενοι να αποδεχτούν την πραγματικότητα: η πυρίτιδα είχε ανακαλυφθεί και τα όπλα των δυτικών δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τα σπαθιά, τα κατάνα τους. Η κατάληξη γνωστή. Οι σαμουράϊ έγιναν ταινία που αφηγείται το μάταιο της αντίστασης τους…Ακόμη και η τήρηση των παραδόσεων πρέπει να ΄χει όρια.

Που τα θυμηθήκαμε όλα αυτά;

Στη ΝΔ, στον χώρο της Εθνικής Άμυνας, όλα θυμίζουν την ιστορία των σαμουράϊ! Δεν γνωρίζουμε αν ο τελευταίος σαμουράϊ θα ΄ναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, που του αρέσει πολύ η ιστορία. Έχει πολλές πιθανότητες παίξει αυτό το ρόλο αν και δεν φέρνει καθόλου σε Τομ Κρουζ.

Η ΝΔ από την εποχή ακόμη του Σαμαρά αλλά και τώρα επί Μητσοτάκη, μία θέση έχει απολύτως ξεκάθαρη για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την διάλυση κάθε μορφής εκπροσώπηση των στρατιωτικών για τα εργασιακά τους θέματα. Θεωρεί ότι όλα αυτά είναι συνδικαλισμός, κάτι ανεπίτρεπτο στις Ένοπλες Δυνάμεις!!

Δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι μέχρι πριν από πέντε, έξι χρόνια ήμασταν ενταγμένοι σ΄ αυτό το στρατόπεδο. Επειδή όμως ζούμε στον πραγματικό κόσμο όπως όλοι οι άλλοι πολίτες κι επειδή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενημερωνόμαστε για το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, καταλάβαμε ότι πηγαίναμε κι εμείς για …σαμουράϊ.

Πρέπει κάποιες φορές να καταλαβαίνεις ότι “το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω”. Κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις,τόσο πιο εύκολα θα ελέγξεις την ορμή του βάζοντας όπου κι αν χρειαστεί φράγματα.

Παρακολουθώντας από την αρχή την προσπάθεια “οργάνωσης έκφρασης” των στρατιωτικών, από μερικούς που στην αρχή θεωρήσαμε απλά γραφικούς, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι στην πολύχρονη πορεία τους που ξεκίνησε από έναν Σύνδεσμο -τον ΣΥΣΜΕΔ- κι έφθασε σήμερα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, δεν χρειάστηκε να μπει κανένα φράγμα! Το βασικό θέμα που απασχολούσε άπαντες και δικαιολογημένα, ήταν η πειθαρχία στο στράτευμα. Δεν επηρεάστηκε ούτε δευτερόλεπτο! Αυτό εκνεύριζε πολλές φορές τις κυβερνήσεις. Αποκορύφωμα η απόπειρα να τιμωρηθεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ, επειδή ένα έγγραφο ερώτημα του πρώτου προς τον δεύτερο κρίθηκε ότι διατυπώθηκε με ασέβεια. Η υπόθεση κατέληξε σε ήττα του τότε Α/ΓΕΕΘΑ Κωσταράκου.

Στη συνέχεια υπήρξαν σκέψεις “να συρθούν στα δικαστήρια” οι “πρωτεργάτες”. Όχι για να καταδικαστούν για κάτι! Απλά για να ταλαιπωρηθούν και να φοβηθούν οι υπόλοιποι! Ευτυχώς κατάλαβαν το βέβαιο φιάσκο και δεν το προχώρησαν.

Αυτά όμως είναι ιστορία. Στο σήμερα και κυρίως στο αύριο…

Ας υποθέσουμε ότι η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση και προχωρά στην διάλυση της ΠΟΕΣ, των Ενώσεων, αλλά και όσων σήμερα εμφανίζονται ως…αντιπολίτευση της ΠΟΕΣ. Τι θα συμβεί μετά; Ο κ.Γεωργιάδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μερικές δεκάδες αστικά σωματεία, τα οποία θα μπορούν να κάνουν ότι έκαναν οι Ενώσεις Στρατιωτικών και η ΠΟΕΣ! Να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και να δικαιώνονται! Η κυβέρνηση Σαμαρά, αν δεν το ΄χουν καταλάβει ακόμη, από αστικό σωματείο έχασε στο ΣτΕ!

Αυτό είναι το καλό σενάριο! Το κακό είναι να δημιουργηθούν “μαγαζιά” και “μαγαζάκια” απροσδιορίστου προέλευσης και ταυτότητας. Και το κυριότερο με άγνωστες προθέσεις! Αυτό επιθυμούν στη ΝΔ; Προφανώς όχι…

Δεν είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα όργανο με αυστηρά καθορισμένο ρόλο για να ασχολείται με αμιγώς εργασιακά θέματα των στρατιωτικών, όπως συμβαίνει σ΄ όλη την Ευρώπη; Της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης…

Είναι δύσκολο να δεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος στο Μοσχάτο. Γι΄ αυτό και “περιθάλπτουν” όποιον εμφανίζεται και τους διαβεβαιώνει ότι μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ΠΟΕΣ και των Ενώσεων. Το κακό είναι ότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι με ποιους συνεργάζονται, αλλά αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν τη πραγματικότητα συνεχίζουν να “ευλογούν” αυτές τις “προσπάθειες”. Αν προκύψουν δυσάρεστες αποκαλύψεις, κανείς από το Μοσχάτο, είτε είναι πρώην υπουργός, βουλευτής ή πολιτευτής, που πασχίζει να μπει στη Βουλή δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε ποιων “τα όπλα ευλογούσε”. Τα προσωπικά δεδομένα δεν υπάρχουν για να καλύπτουν τα πάντα παντοτινά.

Όσο κι αν είναι δύσκολη η παραδοχή του λάθους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι νομίζουμε ώρα να αλλάξουν ρότα. Διαφορετικά θα γίνουν πραγματικά “οι τελευταίοι σαμουράϊ” στον χώρο της Εθνικής Άμυνας. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι στις ΕΔ τίποτα και κανένας δεν είναι πια δεδομένος. Γιατί ΕΔ δεν είναι οι “γυάλινοι πύργοι” των Γενικών Επιτελείων. Είναι οι μονάδες, τα στρατόπεδα, τα φυλάκια, τα πολεμικά πλοία και τα στρατιωτικά αεροδρόμια. Κι αυτοί που σήμερα τους ενημερώνουν, έχουν ελάχιστη επαφή μ΄ όλα αυτά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης