Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
06/01/2018 | 08:51
Militaire News

Οι “ακραίοι” των Σκοπίων αφυπνίζονται! Τι γράφουν τα ΜΜΕ του κρατιδίου

Οι

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το αποκαλούμενο «“Macedonian” Human Rights Movement International» – “MHRMI” (σ.σ. πρόκειται για ακραία εθνικιστική οργάνωση της διασποράς των Σκοπίων με έδρα το Τορόντο) συνεχίζει την εκστρατεία του με γενικό τίτλο «Το όνομά μας είναι “Μακεδονία”».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε αυτό το πλαίσιο το “MHRMI” προχωρά στην τοποθέτηση γιγαντοαφισών εντός ειδικών διαφημιστικών πλαισίων σε 14 πόλεις της πΓΔΜ (Σκόπια, Πρίλεπ, Μοναστήρι, Ρέσεν, Αχρίδα, Στρούγκα, Κίτσεβο, Γκόστιβαρ, Τέτοβο, Κουμάνοβο, Στρούμιτσα, Κότσανι, Στίπ, Γευγελή), με τις οποίες ζητά την διακοπή «των ρατσιστικών, αντι-“μακεδονικών” διαπραγματεύσεων για το όνομα».

Το κείμενο στις γιγαντοαφίσες αναφέρει: «ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ! Μην επιτρέψετε να ξεγελαστείτε από τους όρους “διεθνές, διμερές, συνταγματικό”. Αν αλλάξει μία φορά, θα αλλάξει παντού και για πάντα. Θέλετε να ονομαζόμαστε “Νεομακεδόνες”, “Βορειομακεδόνες”, “Σκοπιανοί”, “Βαρδάριοι” ή μόνο Μακεδόνες; ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Η ανακοίνωση καλεί τα ΜΜΕ, «παρά τις απαγορεύσεις στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του τύπου που έχει επιβάλει το State Department και ο Ζόραν Ζάεφ», να καλύψουν «αυτήν την κρίσιμη εξέλιξη για την υπεράσπιση μίας ολόκληρης χώρας και του δικαιώματος του λαού να υπάρχει».

ΜΜΕ Σκοπίων: Ελληνικές οργανώσεις ξεκινούν εκστρατεία εναντίον λύσης στο θέμα του ονόματος που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία

Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, το πρακτορείο ειδήσεων “MIA” αναφέρει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ και οι αισιόδοξες δηλώσεις για επίλυση του θέματος της ονομασίας το 2018 «προκάλεσαν την κινητοποίηση των ελληνικών πατριωτικών ενώσεων και οργανώσεων».

«Διαδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ψηφίσματα, συγκέντρωση υπογραφών, αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και μη αποδοχή ονόματος που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” είναι μέρος από τις εξαγγελθείσες δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας “Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα”», σημειώνει το “MIA” και προσθέτει ότι  η  “Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων” και οργανώσεις της διασποράς είναι οι κύριοι διοργανωτές της εκστρατείας, η οποία στηρίζεται από περίπου 60 τοπικά ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας. Η ανταπόκριση αναφέρει ακόμα ότι η εκστρατεία διαθέτει ήδη τη δική της ιστοσελίδα, στην οποία έχει αναρτηθεί βίντεο και ψήφισμα προς τον Π/Θ της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και προσθέτει ότι χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση στον δήμο Σκύδρας, ενώ για το τέλος του μήνα προγραμματίζεται μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η ανταπόκριση αναφέρει ότι η εκστρατεία “Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα” έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών τ/σ που σχολιάζουν ότι οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας «ξύπνησαν τις μνήμες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τις τότε μεγάλες συγκεντρώσεις». Ωστόσο, συνεχίζει το “MIA”, ο αναλυτής Σάββας Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον τ/σ “ΣΚΑΪ” εκτίμησε ότι οι σημερινές συγκεντρώσεις δεν μπορούν να έχουν την ίδια δύναμη με εκείνες στις αρχές του ’90.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης