Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία
25/09/2017 | 06:35 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Οι προτάσεις για την Ελευσίνα και η σιωπή για τον Σκαραμαγκά

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: Οι προτάσεις για την Ελευσίνα και η σιωπή για τον Σκαραμαγκά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Νέα Σελίδα” προανήγγειλε εξελίξεις στο θέμα των Ναυπηγείων. Με τα σημερινά δεδομένα εξελίξεις σαφώς μπορεί να υπάρξουν,αλλά το ερώτημα είναι αν θα ΄ναι θετικές ή αρνητικές. Και στις δύο περιπτώσεις πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο που η κυβέρνηση θα χειριστεί την κατάσταση.

Ο ΑΝΥΕΘΑ προφανώς αισιοδοξεί και αναμένει θετικές εξελίξεις. Αυτές προς το παρόν αφορούν μόνο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, για τα οποία πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον από την DAEWOO,όπως προκύπτει από την επιστολή που έχει στείλει στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης. Τo Militaire.gr είχε γράψει σχετικά και η επιστολή του κ.Ταβουλάρη έχει ημερομηνία 1 Αυγούστου. Το ερώτημα είναι αν από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει σοβαρές κινήσεις από την κυβέρνηση ώστε η πρόταση αυτή να προχωρήσει.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με το Ναυπηγείο στο Νεώριο της Σύρου. Υπάρχει ενδιαφέρον δύο εταιρειών οι οποίες εμφανίζονται να εκπροσωπούν αμερικανικά συμφέροντα. Η μία είναι η γνωστή από την ανεπιτυχή προσπάθειά της να εισέλθει στην ΕΑΒ, την ONEX. Για χρόνια προσπαθούσε να εξασφαλίσει τον έλεγχο της ΕΑΒ, αλλά τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε. Η ONEX κατηγορεί τις ελληνικές κυβερνήσεις για αναποφασιστικότητα και από την άλλη πλευρά η ελληνική πελυρά υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν η απαραίτητες διασφαλίσεις για την ΕΑΒ. Όπως και να ΄χει η ONEX που είχε και άλλες συνεργασίες με την ΕΑΒ αλλά έχει και νομικές διαφορές πλέον, επανέρχεται για να αγοράσει τα Ναυπηγεία στο Νεώριο.Στην πρότασή της κάνει λόγο για επένδυση 40.000.000 ευρώ και απασχόληση 500-600 εργαζομένων. Η πρόταση έγινε γνωστή στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα,στις 31 Ιουλίου.

 

Ενδιαφέρον για το Νεώριο έχει εκφράσει κι ένα ακόμη αμερικανικό επιχειρηματικό σχήμα η Postiane Partners, από τις αρχές του 2016.

Το πόσο σοβαρές είναι οι δύο προτάσεις θα φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τ.Παϊάτ έχει ενδιαφερθεί και στα μέσα Αυγούστου επισκέφθηκε τη Σύρο και τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου.

Συνεπώς για την Ελευσίνα και το Νεώριο,κάτι υπάρχει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τον Δεκέμβριο η προατευτική ομπρέλα του ΠΝ κλείνει και οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προφανώς δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης