Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
07/11/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Εξοπλισμοί: Μας ξεπέρασε και η Αίγυπτος! Τι συμπέρασμα βγήκε από τη ΜΕΔΟΥΣΑ

Εξοπλισμοί: Μας ξεπέρασε και η Αίγυπτος! Τι συμπέρασμα βγήκε από τη ΜΕΔΟΥΣΑ

Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 5 στην οποία συμμετείχαν Ελλάδα και Αίγυπτος; Όλες οι χώρες γύρω μας ακόμη κι αυτές που είχαν κι έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα ,πολιτικά,οικονομικά και κοινωνικά εξοπλίζονται για να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους. Και διπλωματικά που είναι το ζητούμενο και στρατιωτικά αν κριθεί αναγκαίο.

Το 2006 το Πολεμικό Ναυτικό έκανε ασκήσεις με πραγματικά πυρά μαζί με μονάδες του ναυτικού της Αιγύπτου. Η ποιοτική διαφορά ήταν μεγάλη. 11 χρόνια μετά,στην πρόσφατη άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 5, η Αίγυπτος ήρθε στο Αιγαίο με το υπερσύγχρονο ελικοπτεροφόρο της MISTRAL,το οποίο προοριζόταν για τη Ρωσία! Όσο για τη “ψαλίδα” στις επιδόσεις μεταξύ των δύο ναυτικών; Είναι κοινή διαπίστωση ότι έχει κλείσει υπέρ της Αιγύπτου, η οποία όλα αυτά τα χρόνια πέρασε πολύ δύσκολα. Δυσκολότερα απ΄ ότι η Ελλάδα. Αραβική άνοιξη με το ζόρι,πτώση του Μουμπάρακ,άνοδος των Αδελφών Μουλμάνων και τελικά επικράτηση του στρατηγού Σίσι. Προσθέστε και το “πάγωμα” της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Κι όμως αυτή η χώρα δεν εγκατέλειψε την άμυνά της και τον απαραίτητο εξοπλισμό της, για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στην Μεσόγειο.Δεν απέκτησε μόνο το MISTRAL,αλλά και άλλα σημαντικά οπλικά συστήματα.

Εμείς τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια;

Πολύ πριν η κρίση ξεκινήσει είχαμε εγκαταλείψει τον εξοπλισμό των ΕΔ στην τύχη του. Από το 2006 και μετά επικράτησε ο παραλογισμός του “δεν υπογράφω,τίποτα δεν συζητώ τίποτα,τ΄ αφήνω όλα για τον επόμενο”!

Δεν ήταν και δεν είναι όμως αυτό το χειρότερο εμπόδιο.

Μια “γάγγραινα” είναι αυτή που “μολύνει” τα πάντα στο χώρο των εξοπλισμών. Δεν αναφερόμαστε στην απολύτως δικαιολογημένη και αιτιολογημένη καχυποψία ,από τα όσα αποκαλύφθηκαν και από όσους δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για μίζες και σκάνδαλα. Αυτή  μπορεί να είναι και χρήσιμη…

Αναφερόμαστε στην “γάγγραινα” της κομματικής αντιπαράθεσης χωρίς όρια,ακόμη και στον χώρο της Άμυνας. Αντιπαράθεση που θέτει ως σημαντικότερο στόχο την κατάκτηση ή την επανάκτηση της εξουσίας και αδιαφορεί για τη θωράκιση των συμφερόντων της χώρας.

Το “έργο” το ΄χουμε ξαναδεί και αυτές τις ημέρες το ξαναβλέπουμε. Τα κόμματα εξουσίας δείχνουν ότι θεωρούν τα εξοπλιστικά προγράμματα χρήσιμα όχι για την Άμυνα της χώρας, αλλά για να πλήξουν τον κομματικό αντίπαλο. Και μόνο γι΄ αυτό.

Ποιος ασχολείται αυτές με τις ημέρες με τις πραγματικές ανάγκες της ΠΑ που καίγεται να μάθει τι αεροπλάνα θα ΄χει και σε τι κατάσταση θα ΄ναι; Αυτά σ΄ ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των F-16.

Για την άλλη υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία ας ψάξουμε για μεσάζοντες ή για εξουσιοδοτημένους αν έχουμε αμφιβολίες, αλλά να πάρουμε και τα 66 εκατομμύρια που περιμέναμε. Δεν μας περισσεύουν.

Και στην Αίγυπτο αλλά και σ΄ άλλες χώρες είχαν κι έχουν πρόβλημα διαφθοράς. Κι αλλού υπάρχει καχυποψία και έντονη πολιτική και κομματική αντιπαράθεση. Παντού υπάρχει το μικρόβιο της εξουσίας. Σ΄ όλο το κόσμο βρίσκουμε βεζίρηδες που θέλουν να πάρουν τη θέση του βεζίρη. Πουθενά όμως δεν παίζουν τόσο άσχημα με τα θέματα που ΄χουν να κάνουν με την Άμυνα.

Κάπως έτσι, εύκολα, μας ξεπέρασε και η Αίγυπτος. Όπως φαίνεται σύντομα θα κοιτάμε από μακριά και τους βόρειους γειτονές μας που ΄χουν αρχίσει σοβαρά να εξοπλίζονται.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης