Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
08/10/2017 | 11:33 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Το ρωσικό πλοίο μυστήριο! Τι κάνει το Yantar στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο

Το ρωσικό πλοίο μυστήριο! Τι κάνει το Yantar στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο

Είναι δηλωμένο ως ωκεανογραφικό,αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός είναι ο ρόλος του στο ρωσικό ναυτικό. Το Yantar θεωρείτε από πολλούς ένα πλοίο κατασκοπείας με μεγάλες δυνατότητες που αυτή τη περίοδο πλέει στην ανατολική Μεσόγειο,μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.
Το Yantar εντάχθηκε στο στόλο το 2015. Το πλοίο επισήμως είναι ωκεανογραφικό σκάφος, το οποίο λειτουργεί υπό την Κύρια Διεύθυνση Υποβρύχιας Έρευνας του Ρωσικού Ναυτικού, η οποία θεωρείται ότι σχεδιάζει  υποθαλάσσιες κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.

Το Yantar έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως μητρικό πλοίο για μίνι υποβρύχια, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα. Πολύ συχνά το Yantar έχει εντοπιστεί σε περιοχές που υπάρχουν  υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν δεδομένα , συνδέοντας  χώρες και  ηπείρους στο παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

Το 2015, όπως και οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας αναθερμάνθηκαν, το Yantar βρέθηκε στην Κούβα και στον κόλπο του Γκουαντάναμο, όπου υπάρχει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο . Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Η.Ι. Ο Sutton, συγγραφέα του Covert Shores, ” Η ιστορία των ναυτικών ειδικών δυνάμεων”, στα τέλη του 2016 επιχειρούσε στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, όταν μια μυστηριώδης δυσλειτουργία στο Internet έπληξε τη χώρα. Το πλοίο έχει εντοπιστεί επίσης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά, κοντά στην Πορτογαλία, στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο.
Το Yantar φιλοξενεί δύο υποβρύχια ρωσικής κατασκευής, ένα υποβρύχιο 3 ατόμων με το όνομα Rus και ένα δεύτερο σκάφος που ονομάζεται Consul. Και τα δύο μπορούν να φθάσουν σε βάθος 20.000 πόδια. Και τα δύο έχουν σφαιρικά, συμπιεσμένα εσωτερικά χαλύβδινα κύτη για να αντέχουν τις τεράστιες πιέσεις στο θαλασσινό νερό.

Ο Sutton λέει ότι το Yantar διαθέτει “ένα καναδικό σύστημα βαθιάς κατάδυσης που ονομάζεται Deep Worker, το οποίο φέρει ένα ή δύο άτομα και μπορεί να λειτουργήσει σε βάθη 600 μέτρων. ”
Τι μπορεί να κάνει το Yantar; Τα επανδρωμένα υποβρύχια και ROVs είναι μια ιδανική πλατφόρμα για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων καλωδίων και την υποκλοπή των δεδομένων τους. Η πρακτική αυτή επινοήθηκε από τις υπηρεσίες  πληροφοριών των Η.Π.Α., οι οποίες χρησιμοποίησαν το ειδικά εξοπλισμένο υποβρύχιο USS Halibut για να υποκλέπτουν δεδομένα από τα υποβρύχια καλώδια της Σοβιετικής Ένωσης στη Θάλασσα του Okhotsk.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Sutton, το Yantar επιχειρεί  στην Ανατολική Μεσόγειο. Ίσως όχι συμπτωματικά, αυτή τη στιγμή βρίσκεται  ακριβώς εκεί που υπάρχει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που  συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο.
Το Yantar έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ρωσικών μαχητικών που έπεσαν στη Μεσόγειο. Η Ρωσία έχασε δύο αεροσκάφη το 2016, ένα Flanker Su-33 και ένα MiG-29 Fulcrum.

Πηγή πληροφοριών: www.popularmechanics.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης