Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
02/01/2018 | 06:30 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Σύσκεψη για τα F-16 με “τα κουκιά” και τα δις να ΄ναι μετρημένα και τον λογαριασμό να μην βγαίνει

Σύσκεψη για τα F-16  με

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 είχε προγραμματιστεί πριν από τις γιορτές, για σήμερα στο ΥΠΕΘΑ. Η σύσκεψη έχει σκοπό την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς εν όψει της συνάντησης που θα γίνει με αμερικανική κυβερνητική αντιπροσωπεία στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Η υπόθεση του αναγκαίου εκσυγχρονισμού ξεκίνησε με ενθουσιασμό, επισφραγίστηκε στη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα με τις σχετικές δηλώσεις,αλλά όσο ο καιρός κυλά μετατρέπεται σε μεγάλο πονοκέφαλο. Αιτία το διαφαινόμενο οικονομικό αδιέξοδο.

Μπορεί τα 2,4 δις δολάρια που ανακοίνωσε ο Τραμπ, να ΄χουν πέσει στο 1,6 δις,αλλά η διαφορά με την ελληνική “οροφή” είναι ακόμη μεγάλη. Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μιλήσει για 1,1 δις ευρώ.

Αυτό όμως είναι το μικρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Το μεγάλο αγκάθι είναι η προκαταβολή του 1 δις που ζητείται από την αμερικανική πλευρά. Η αιτιολογία έχει να κάνει με τις παραγγελίες των ραντάρ κι όλων των απαιτούμενων υλικών για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών. Η Lockheed Martin υποστηρίζει πως αν οι παραγγελίες γίνουν μαζικά για όλα τα απαραίτητα υλικά,οι τιμές θα ΄ναι χαμηλότερες. Η εναλλακτική λύση να γίνονται παραγγελίες ανά 10 αεροσκάφη για παράδειγμα θα εκτινάξει το κόστος. Με λίγα λόγια μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Όμως εκτός από τους αριθμούς,υπάρχει και η πολιτική διάσταση του θέματος. Η κυβέρνηση έρχεται σαφώς σε δύσκολη θέση όταν της ζητούν να προχωρήσει σε μία συμφωνία που θυμίζει εκείνες που έγιναν την εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη,με προκαταβολές που ξεπερνούσαν το 70 και το 80% της συνολικής αξίας των προγραμμάτων! Συμφωνίες που ορθά έχουν καταγγελθεί από τα κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν αλλά και από τη ΝΔ.

Αδιέξοδο; Σίγουρο είναι ότι επικρατεί πλέον μεγάλη επιφυλακτικότητα για την εξέλιξη του προγράμματος αναβάθμισης. Όσοι ακόμη ελπίζουν σε ευτυχή κατάληξη έχουν επιχείρημα περισσότερο πολιτικό, παρά οικονομικό. Λένε δηλαδή πως θα ΄ναι μεγάλο πλήγμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να οδηγηθεί η συμφωνία σε ναυάγιο,όταν αυτή έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Τραμπ. Ο αντίλογος όμως σ΄ αυτό το επιχείρημα υπάρχει. Οι ΗΠΑ έχουν πάρει και εξακολουθούν να παίρνουν ότι ζητούν από την Ελλάδα. Μέχρι και από τα ελικόπτερ Kiowa τους “ξαλαφρώσαμε” πληρώνοντας και 47 εκατομμύρια δολάρια. Δεν μιλάμε για τις διευκολύνσεις που έχουν στη Σούδα -δεδομένες έτσι κι αλλιώς- αλλά και γι΄ αυτές που θα ΄χουν σε πολλές άλλες μονάδες της ΠΑ αλλά και του ΠΝ που εδώ και μήνες επιθεωρούν κλιμάκιά τους. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής εκτός από εμψυχωτικά λόγια στήριξης δεν έχει πάρει τίποτα άλλο. Το να της ζητούν σ΄ αυτή την οικονομική συγκυρία να πληρώσει 1 δις προκαταβολή για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια,πάει πολύ.

Σ΄ αυτό το βαρύ κλίμα, έχουν αρχίσει να ακούγονται πλέον και φωνές που αμφισβητούν την επιχειρησιακή αξία του προγράμματος. Γι΄ αυτή τη διάσταση όμως θα επανέλθουμε έχοντας τις απόψεις ειδικών.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης