Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
23/11/2017 | 06:10 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Οι Ιπτάμενοι της ΠΑ και τα πτυχία πολιτικής αεροπορίας που ακόμη τα περιμένουν

Οι Ιπτάμενοι της ΠΑ και τα πτυχία πολιτικής αεροπορίας που ακόμη τα περιμένουν

Οι ιπτάμενοι της ΠΑ,περιμένουν υπομονετικά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και ΥΠΑ, για το αυτονόητο: να παίρνουν το πτυχίο πολιτικής αεροπορίας.

Το Militaire.gr είχε ασχοληθεί με το θέμα πριν από μερικούς μήνες. Τότε ο ΥΕΘΑ είχε υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Όμως συμφωνία πρέπει να υπογραφεί και μεταξύ ΓΕΕΘΑ και ΥΠΑ. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις -μία στις 9/10 και μία στις 10/11- που όμως δεν έγιναν. Λογικό οι ενδιαφερόμενοι να είναι πλέον καχύποπτοι,γιατί επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για θέμα που θα ΄πρεπε τουλάχιστον να θεωρείτε αυτονόητο.

Αφορά τους παλαιούς ιπταμένους οι οποίοι έχουν δικαίωμα αποχώρησης.

Μέχρι το 2012 υπήρχε σε ισχύ το ΠΔ 33/2002 το οποίο στο άρθρο 5 καθόριζε τις διαδικασίες αρχικής έκδοσης Πτυχίων σε χειριστές αξιωματικούς των ΕΔ. Αυτό το ΠΔ χρησιμοποίησαν πάρα πολλοί ιπτάμενοι προκειμένου να αποκτήσουν πτυχίο Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ κάποιοι εξ αυτών έχοντας συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια υπηρεσίας, παραιτήθηκαν και ξεκίνησαν να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2012,  άλλαξε ο ευρωπαϊκός κανονισμός που καθορίζει τις διαδικασίες έκδοσης πτυχίων πολιτικής αεροπορίας και σταμάτησε  στην Ελλάδα η έκδοση πτυχίων στους στρατιωτικούς. 

Είναι σε ισχύ ο ευρωπαϊκός κανον. 1178/2011 όπως τροποποιήθηκε από τον 290/2012, ο οποίος στο άρθρο 10 αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναγνωρίσουν στους στρατιωτικούς χειριστές ιπτάμενων μέσων τις ικανότητες-δεξιότητες-γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, έτσι ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η ΥΠΑ στην αρχική έκδοση των πτυχίων που δικαιούνται ανάλογα με τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει. Ακόμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων και της ΥΠΑ. Αρχικά δημιουργήθηκε μια επιτροπή αξιωματικών η οποία σε συνεργασία με την ΥΠΑ προχώρησε στην καταγραφή των εκπαιδευτικών διαδικασιών εδάφους και αέρος των τριών κλάδων έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτά εναρμονίζονται με τα απαιτούμενα στον ευρωπαϊκό κανονισμό. 

Η διαδικασία ελέγχου ολοκληρώθηκε περίπου το καλοκαίρι του 2016 και στη συνέχεια ξεκίνησε η επιτελική εγγραφή-επεξεργασία του τελικού διακανονισμού μεταξύ ΓΕΕΘΑ και ΥΠΑ που θα καθορίζει τα κριτήρια (ώρες πτήσεως σε αεροπλάνα-ελικόπτερα των ΕΔ, θεωρητικές γνώσεις) προκειμένου να ξεκινήσει να γίνεται από την ΥΠΑ η αρχική έκδοση πτυχίων. 

  

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης