Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
04/10/2022 | 20:13
Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Τι συμβαίνει με το Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Αρκτική;

Τι συμβαίνει με το Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Αρκτική;

Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο στη διεθνή στρατιωτική σκακιέρα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρκτικής όπου και εμφανίστηκε στα δυτικά ραντάρ το ρωσικό υποβρύχιο “Belgorod”. Πιο συγκεκριμένα έκθεση του ΝΑΤΟ αναφέρει πως είναι πιθανό το εν λόγω υποβρύχιο να βρίσκεται σε αποστολή δοκιμής του λεγόμενου “Όπλου της αποκάλυψης” γνωστό και ως “Poseidon”.

Το “Belgorod” αντιπροσωπεύει μια πολύ έξυπνη μέθοδο πυρηνικής αποτροπής που οραματίστηκαν Ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές, που ήθελαν εδώ και καιρό να παρακάμψουν τα αμερικανικά συστήματα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια στρατηγική ανισορροπία έναντι της Ρωσίας. Έτσι, η επιλογή ανάπτυξης πυρηνικών όπλων υποβρύχια δίνει τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να αποφύγει τον έλεγχο βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ (BMD).

Επιπλέον, οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα δίκτυο δορυφόρων εξοπλισμένων με υπέρυθρους αισθητήρες για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Στον αέρα, η ανάφλεξη του κινητήρα του πυραύλου δημιουργεί υπερβολική θερμότητα, προκαλώντας μια αισθητή διαφορά θερμοκρασίας, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό του πυραύλου πολύ πιο εύκολο. Αντίθετα, οι δορυφόροι δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας, με το “Belgorod” να έχει σχεδιαστεί για να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να ταξιδεύει αθόρυβα.

Το στρατηγικό κλειδί του υποβρυχίου όμως αποτελεί η τορπίλη “Poseidon” η οποία έχει τη δυνατότητα να εκρήγνυται κοντά σε ακτές, μεταφέροντας πυρηνική κεφαλή η οποία θα ήταν ικανή να προκαλέσει ακόμα και ένα “ραδιενεργό τσουνάμι” ύψους 500 μέτρων. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως η συγκεκριμένη τορπίλη έχει χαρακτηριστεί και ως “όπλο της αποκάλυψης”, σαφέστατα λόγω των τρομακτικών δυνατοτήτων της.

Η παρουσία ενός τέτοιου όπλου στα νερά του Αρκτικού Ωκεανού είναι δεδομένο πως προκαλεί παγκόσμια αναστάτωση, ιδιαίτερα μετά τις συνεχόμενες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Το θερμόμετρο ανεβαίνει διαρκώς και η ένταση δεν παύει επίσης να αυξάνεται, την ίδια ώρα που η επιτυχίες του ουκρανικού στρατού στον πόλεμο και το αίτημα ταχείας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μεταβάλλουν διαρκώς τις ισορροπίες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης