Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΠΑ ΠΝ ΣΤΡΑΤΟΣ
08/04/2016 | 06:15 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΕΜΘ: Μια πρόταση για την μετάταξη όσων είναι πτυχιούχοι

ΕΜΘ: Μια πρόταση για την μετάταξη όσων είναι πτυχιούχοι

Ένας ΕΜΘ γράφει στο Militaire.gr όχι μόνο για να επισημάνει τις “προκαταλήψεις και τα στερεότυπα” αλλά και για να προτείνει λύσεις . Η επιθυμία του να διατηρήσει την ανωνυμία του σεβαστή . Όταν πρόκειται για κείμενα που προσεγγίζουν ζητήματα που απασχολούν πολύ κόσμο, με σοβαρότητα και χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς, η ανωνυμία είναι αποδεκτή.

Το κείμενό του:

Για ακόμη μια φορά, η τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), προσκρούει στις παγιωμένες αντιλήψεις στις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα για τους ΕΜΘ. Η απόφαση για την αναβάθμιση των πτυχιούχων ΕΜΘ συναντά τις συντηρητικές δομές διοίκησης. Η υπακοή σε πεπατημένες, στατικές νόρμες, δεν προωθεί τις επιβεβλημένες ρηξικέλευθες αλλαγές. Η τάση για αναθεώρηση άρθρων, προσκρούει σε διατυπώσεις, αστερίσκους,στερεότυπα και αγκυλώσεις και δεν είναι σε εναρμόνιση, σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τις εξελίξεις του ευρύτερου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και του δημόσιου τομέα.

Το άρθρο έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε και πάλι να αποκλειστεί μεγάλος αριθμός πτυχιούχων ΕΜΘ από τη διαδικασία των μετατάξεων. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι βαθμοί και οι βαθμοί, μέχρι σήμερα, δεν συνδέονται με την εκπαίδευση που διαφεύγει των σχολών, της ιεραρχίας και των δομών τους. Το αξιακό σύστημα κόντρα στον καιρό, δεν είναι ανοιχτό και δεν θέλει να αποδεχτεί, ότι κάποιος «ταπεινής» προέλευσης και με χαμηλό διοικητικό βαθμό, δύναται να προαχθεί επειδή μόχθησε και πιστοποιήθηκε από εκπαιδευτικές δομές, έξω από τις σχολές των ενόπλων δυνάμεων. Λες και μετά την απόκτηση ενός πτυχίου, ο αναβαθμισμένος τρόπος σκέψης και οι γνώσεις οποιουδήποτε επιστημονικού πεδίου, δεν αφορούν την υπηρεσία. Λες και οι όποιες νέες γνώσεις, παραμένουν κλειδωμένες στο μυαλό του ΕΜΘ και δεν βρίσκονται σε καθημερινή και αμφίδρομη επικοινωνία με την υπηρεσία ή πολύ περισσότερο, λες και δεν βρίσκουν πολλαπλές εφαρμογές σε αυτή. Ο ΕΜΘ που έθεσε τον εαυτό του μπροστά στην πρόκληση της απόκτησης ενός πτυχίου ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, μέσα σε ένα πλέγμα από κοινωνικές, οικονομικές, επαγγελματικές, οικογενειακές, ηλικιακές αντιξοότητες, αλλά και μέσα από μια σειρά διευκολύνσεων από την υπηρεσία του, τελικά κατάφερε να τις κερδίσει τις προσωπικές του μάχες. Σε επαγγελματικό επίπεδο, προσδοκά, έστω και στην ώριμη φάση της σταδιοδρομίας του, να αποτινάξει με την σφραγίδα της υπηρεσίας, τη ρετσινιά του «λίγου» και αμόρφωτου, να επιβραβευτεί η θετική του διαφοροποίηση και εξέλιξη. Η υπηρεσία οφείλει να δει τους κόπους του και να τον αντιμετωπίσει με τον τρόπο που του αξίζει. Ο ΕΜΘ που πήρε το πτυχίο του, σε προσωπικό επίπεδο την έκανε την υπέρβαση. Αυτό που απομένει είναι η υπέρβαση εκ μέρους του νομοθέτη, ο οποίος έχει την ευκαιρία και πρέπει να κερδίσει τη δική του μάχη, με όπλα του την κοινή λογική και τις συγκαιρινές θεωρήσεις και αναγκαιότητες, κόντρα στις παγιωμένες αντιλήψεις, στα συντεχνιακά μικροσυμφέροντα, στις προκαταλήψεις και στα στερεότυπα, ώστε να προβεί σε μια θαρραλέα και σύγχρονη αντιμετώπιση του ζητήματος, όλων των ΕΜΘ πτυχιούχων ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, για να μη βάλει τελικά και το δικό του λιθαράκι απογοήτευσης, στην αέναη ματαίωση των προσδοκιών τους.

Υ.Γ.: Δεν εκπροσωπώ κανένα σύλλογο, καμία ένωση, κανέναν άλλον, εκτός από εμένα.

Πρόταση για μετατάξεις Υπαξιωματικών ΕΜΘ

Μια δίκαιη τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 9 του ν.3883/2010 (Α´ 167), η οποία, κατά την γνώμη μου, θα ικανοποιήσει την πλειονότητα των ΕΜΘ, πτυχιούχων ΑΕΙ, είναι η εξής:

«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με την ειδικότητα που φέρουν, ή με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

Τα κριτήρια του άρθρου 12 του ν.3883/2010, σχετικά με τις μετατάξεις Υπαξιωματικών ΕΜΘ στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών τροποποιούνται ως εξής:
1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης των Υπαξιωματικών ΕΜΘ στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
α. Η κατοχή πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής.
β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
γ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητας τους, ο οποίος πρέπει να είναι «λίαν καλώς».
δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Περαιτέρω, προτείνεται η ρύθμιση για τις μετατάξεις των Υπαξιωματικών ΕΜΘ, που έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (μάστερ), στο Σώμα Αξιωματικών. Αυτή μπορεί να είναι η εξής:

«ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν μεταπτυχιακό τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης (μάστερ), πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μετατάσσονται στο Σώμα Αξιωματικών, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα κριτήρια του άρθρου 12 του παρόντος νόμου.»

Τα κριτήρια του άρθρου 12 του ν.3883/2010, σχετικά με τις μετατάξεις Υπαξιωματικών ΕΜΘ στο Σώμα Αξιωματικών, τροποποιούνται ως εξής:
1. Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης των Υπαξιωματικών ΕΜΘ στο Σώμα Αξιωματικών λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
α. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής.
β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
γ. Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία της ειδικότητας τους, ο οποίος πρέπει να είναι «λίαν καλώς».
δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του οικείου Συμβουλίου.
2. Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης