Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
28/04/2018 | 00:22
Militaire News

“Πόντος-Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη”

Ντοκουμέντα, σπάνια έγγραφα, φωτογραφίες και πίνακες εμπνευσμένους από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τον πολιτισμού τους, περιλαμβάνει η πολυθεματική έκθεση “ Πόντος-Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη”, που εγκαινιάστηκε απόψε και θα φιλοξενηθεί για έναν μήνα στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO.
Tην έκθεση επιμελήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος ανέδειξε με το επιστημονικό του έργο το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την πεποίθηση ότι τα 40 βιβλία που έχει γράψει για το θέμα αποτελούν “ συγγραφικό οπλοστάσιο”  για να διεκδικήσουμε σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια την αναγνώριση της Γενοκτονίας εξέφρασε στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση των εγκαινίων ο κ. Φωτιάδης.
Επισήμανε, μεταξύ άλλων,  ότι η καταγραφή των πραγματικών γεγονότων μπορεί να οδηγήσει στην αλληλοκατανόηση και πρόσθεσε ότι η συγχώρεση είναι αρετή, όμως προϋποθέτει τη μετάνοια του εγκληματία και των επιγόνων, την αναγνώριση του εγκλήματος και τα διορθωτικά εφικτά μέτρα για τη μετρίαση του μεγέθους των εγκληματικών πράξεων.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρουσιάστηκε το λεύκωμα “ Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα εικαστικά έργα του Gjergj Kola”. Στην πολυθεματική έκθεση το κοινό έχει την ευκαιρία να δει 180 έργα του ζωγράφου Γκιέργκι Κόλα, ο οποίος γεννήθηκε στο Δυρράχιο και μετά τις πολιτικές αναταραχές στην Αλβανία το 1991 κατέφυγε στην Κοζάνη, όπου έζησε πολλά χρόνια. Ευαισθητοποιήθηκε από το δράμα του ποντιακού ελληνισμού, αφιερώνοντας άπειρες καλλιτεχνικές εργατοώρες, για να αναδείξει μέσα από την τέχνη του παγκόσμια τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Στον χαιρετισμό του, ο καλλιτέχνης τόνισε ότι όταν το 1991 ήρθε στην Ελλάδα,  χωρίς πρόσκληση, τον υποδέχθηκαν σαν να ήταν καλεσμένος. Όπως είπε, όταν φιλοξενήθηκε από Πόντιους στην Κοζάνη, ήρθε σε επαφή με τον χορό, τα τραγούδια και την ιστορία του λαού, που αποτελεί σημαντικό μέρος του έργου του.
Ο κ. Κόλα υπογράμμισε ότι μέσα από την τέχνη γνώρισε τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη-με τον οποίο τον δένουν οι δεσμοί της φιλίας-και ο ίδιος με το έργο του καθηγητή πήρε μαθήματα ιστορίας.
Ιδιαίτερα, τιμητικό χαρακτήρισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνης Τουρλιδάκης, το γεγονός ότι o κ. Φωτιάδης πραγματοποίησε την έρευνα για την ανάδειξη της Γενοκτονίας όντας καθηγητής του ιδρύματος.
Στην εκδήλωση μίλησαν, ακόμη, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης. Χαιρετισμό απέστειλαν η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας, Ιβάν Σαββίδης και η καθηγήτρια Σύγχρονης Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ουρμπίνο, Σίλβια Κουπίνι. Την εκδήλωση συντόνισε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Τσακιρίδου.
Η πολυθεματική  έκθεση “ Πόντος- Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη” θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO, μέχρι τις 27 Μαΐου. Την περίοδο αυτή, θα πραγματοποιηθούν στον ίδιο χώρο πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και συναυλίες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης

01/05/2024 | 14:04

Μάιος στην COSMOTE TV